Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem ze zmianą biegu z 1 na 2 jest takie jak by chrupnięcie na zębatkach.Jest to e39 540 i manual. Olej w skrzyni miałem zmieniony jakieś miesiąc temu i nie wiem co może mu dolegać . Moja ocena to może coś ze sprzęgłem np.docisk.Ale tylko celuję. A i jak jest zimny silnik po odpaleniu zaraz ruszam to jakiś dziwny dzwięk dochodzi jak by pulsującego wycia jest takie stłumione. Gdy się rozgrzeje ustępuje to wycie.Momentami biegi wchodzą bez problemu lekko a nieraz tak jak by dobrze nie wysprzęglił do końca.Może ma ktoś podobny problem lub miał to proszę o pomoc co robić .Dziękuję.!!!!
Opublikowano
Ja kiedys popełniłem zakup auta z salonu. Po 10 tys zaczęło zgdzytac przy wrzucaniu 2 biegu. Trzeba było to robić przy niższych obrotach. Znikneło po wymianie oleju na syntetyczny... nie zalałeś czasem złego oleju?
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
A specjalizują sie w BMW? Jesli zalali Ci olejem o innej specyfikacji niz BMW zaleca to moze byc przyczyna... Ja w buni mam aktuanie syntetycznego Elfa i nie narzekam.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
Na moje oko zły olej został wlany.

A może to wina synchronizatora.A i gdzie mogę znależć info o oleju jaki BMW poleca lub stosuje, parametry do danego modelu.

Opublikowano
A dzie tam synchronizatora wina.Jeżeli ten olej który spuściłeś był żółty to właśnie go sie nie wymienia, ale jeżeli już spuściłeś niewiedząc o zaistniałym fakcie to jest olej tzw naprawczy MTF-LT-1 nr części 83-22-9-408-942. Nie stosować olei typu SAE80W90 czy podobnych
BMW sie nie psuje
Opublikowano
Dzieki za poradę własnie w poniedziałek podjade do aso i zakupię olej oryginał od razu zmienię filtr oleju w skrzyni to będzie chyba najlepsze rozwiązanie.