Skocz do zawartości

dziwne zapalanie :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. mam 320i mam dziwny problem przy odpalaniu jak jest silnik zimny tzn jak przestoi cała noc a z rana go dopalam. sprawa jest taka że jak go odpale to obroty wskoczą na jakieś 1200 pochodzi tak ze 3 sek i go ta "przydusi" 2 razy ze o mało nie zgaśnie i potem jest już doibrze jaka to może być przyczyna?POMOCY
Opublikowano
  • Autor
nie. a jak go sprawdzić i co on może miec do tego?
Opublikowano
  • Autor
no ale to dzieje sie tylko jak jest zimny. a przepływke to mam chyba popsutą bo jak jest silnik zapalony i jak sie odłącza to nie ma różnicy a chyba tak nie powiino być? czy tak można jeździc czy musze zmienić przepływomierz?
Opublikowano

Teoretycznie możesz tak jezdzic auto wtedy jedzi w trybie awaryjnym. Ale lepiej to zrobić przepływa nie jest taka droga około 200 zl

wiec rozumie ze jak juz chodzi sobie elegancko na wolnych obrotach powiedzmy 700 obr/min podczepiasz wtyczkę i obroty nawet na moment nie falują ?

Opublikowano
  • Autor
jak juz chodzi to czy jest podpięta czy nie to nie ma różnicy silnik pracuje tak samo. a czy jak kupie nową przepływke to wystarczy ze ją tylko zmienie i gotowe czy trzeba sie jeszcze pod kompa podpiąc?a i jak najlepiej sprawdzić czy ta kupiona nowa jest dobra? jest jakiś sposób czy tylko komp mnie ratuje?
Opublikowano
  • Autor
nie nie ma zadnej różnicy cały czas pracuje tak samo zero reakcji na odłączenie. a wiesz może po co jest tam ten taki cieniutki drucik?
Opublikowano
  • Autor
no tam jest taki cieniutki drucik przylutowany do obudowy przepływki w kształcie kwadrata i on jest zerwany
Opublikowano

Cześć

Ten drucik to najistotniejsza część przepływomierza jeżeli jest zerwany to przepływka do wymiany.

Opublikowano
W skrócie wygląda to tak;przez drut płynie prąd ,drut ma pewien opór przez co wzrasta jego temperatura i rezystancja, powietrze przepływające przez niego schładza drucik a sterownik na podstawie tych wahań rezystancji oblicza jaka ilość powietrza dociera do silnika i proporcjonalnie dawkuje paliwo.