Skocz do zawartości

Sonda lambda - wskazania, podlaczenie, pytania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

posiadam 4-kablowa sonde lambda - domyslam sie, ze to Siemens, z tego wzgledu, ze wyczytalem gdzies, ze ma ona wskazania od 0 do 0,5 V.

Moze ktos potwierdzic czy dobrze mysle?

Podlaczylem sonde pod miernik i okazalo sie, ze na wolnych obrotach wskazuje 0,5 do 0,56 a jak podwyzsze obroty to spada do 0, czasem nawet -0.04 wg miernika. Tak ma byc? Pomiary robione na LPG. Chcialbym wiedziec abym mogl ustawic dobrze Blosa

http://img251.imageshack.us/img251/8020/img5235ff3.th.jpg

Czy gdy wtyczka od sondy jest odlaczona to wskazuje dobrze? Bo podpinalem sie do wtyczki ponizej (+ do 2, - do 1) wlasnie na odlaczonej wtyczce.

http://img409.imageshack.us/img409/6765/img5237gh6.th.jpg

Pomozcie koledzy bo troche szukalem ale nieznalazlem nic konketnego.

Silnik M20B20

Pozdro

Edytowane przez Adzio
Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak sondy 0 – 0,5 V, przynajmniej ja o takich nie słyszałem (5 V jeśli już).

Siemensy (tytanowe w tym przypadku najprawdopodobniej) operują na zasadzie „modulowania” stałego napięcia 5 V, nie generują go w zależności od zaw. tlenu tak jak powszechnie znane / używane cyrkonowe.

Tym samym, jeśli chcesz sprawdzić taką sondę, musisz się „wpiąć” w przewody, którymi napięcie wraca do ECU (jak wynika z w/w nie można jej oczywiście odłączać w czasie pracy, jeśli to zrobiłeś (a jak widzę zrobiłeś), to jest już ona nieaktywna (zapisany błąd)).

PS. pisałem o sondach już naprawdę dość wiele na tym forum, poszukaj

Opublikowano

Dzieki za odp.

Moglbys napisac jak te przewody znalesc, ktore to?

Czy na taka sonde da sie ustawic Blosa (chodzi o sklad mieszanki - ubogo/bogato)

Pozdro

Opublikowano
Witam,

posiadam 4-kablowa sonde lambda - domyslam sie, ze to Siemens,

czemu musisz sie domyślać? na sadzie pisze kto ja wyprodukował.

aby ja sprawdzić musi byc podłączona, silnik pracować.

podpinasz miernik tak ze - do masy auta a + wbijasz w czarny przewód.

moim zdaniem jest to bosch i sygnał cały czas ma falować 0-1V.

jak nie działa a kolega pisze ze komp mógł złapać bleda to zrób reseta kompa. jak dalej nie działa kup nowa sada i znów znowu reset.