Skocz do zawartości

318 TDS, szukam porady, opini

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chcialem sie przywitac i zadac kilka pytan.

Dodam na wstepie ze sporo juz sie naszukalem na forum i wiele tematow przeczytalem lecz wciaz nie znalazlem satysfakcjonujacych mnie informacji. Mianowicie nosze sie z zamiarem kupna e36 318 TDS. Nie pytam ile pali bo informacji na ten temat jest az za duzo.

Chcialbym aby Wlasciciele tego modelu(albo ludzie ktorzy wiedza cos konkretnego) wypowiedzieli sie na jego temat, za co je chwala a z czym sa problemy. czy sa jakies typowe dolegliwosci silnika, skrzyn biegow, czy sa jakies standardowe wycieki.( podobno w 2.5 TDS sa problemy z glowicami i z chlodzeniem) czego moge sie spodziewac w tym konkretnym modelu.

Dodam ze potrzebuje auto do typowego krecenia sie po miescie, niezawodnego, bezpiecznego i ekonomicznego, bedzie nim jezdzic takze moja ukochana i chce byc spokojny.

Z gory dziekuje za wypowiedzi. Pozdrawiam

Opublikowano

nie chce tutaj nikogo obrazac ani byc przeciwnym BMW a wszczegolnosci 318 TDS.

Mam ten samochod i od pewnego czasu kupe problemow - autko jezdzilo swietnie, bardzo dobrze mi sie spisywalo - bylem zadowolony - wizyty na stacji benzynowej byly dla mnie bardzo mile - z takich drobnych napraw co robilem to wymiana tarcz hamulcowych przednich bo mi troszke kierownica drgala przy hamowaniu ... ale nie o tym bede pisal bo to pestka...

Moja opinia na temat tego modelu - w nim nic sie nie psuje - jezdzi, smiga fajnie jest - ale jak sie juz spie...li to raz a dobrze - zasada jest taka nic sie nie psuje ale jak sie zepsuje to musisz sobie kupic nowy silnik - w moim tak sie wlasnie stalo - glowka od zaworu sie urwala podczas jazdy - wpadla do cylindra - tlok ja pare razy dobil do glowicy - rozwalilo glowice, tlok, pewnie korbowod i panewki i nie wiem co z walem bo silnika jeszcze nie rozebralem na czesci pierwsze - jedyne wyjscie - iny silnik ... masakra...ten samochod sie chyba nie moze zepsuc tak troszke - no wiesz jak inne - ze pompa wody padnie, ze rozrusznik czy alternator - tu odrazu sie roz....dala silnik :(

Przepraszam za taka opinie - ale poprostu sie zawiodlem i prawde pisze

Opublikowano

Witam, posiadam TDS 1.8 w Compact z 1997 roku. Jeżeli kupisz auto od właściciela który nie wie jak trzeba jeździć tym autem (studzenie turbiny, spokojna jazda na zimnym silniku itd...) to możesz tego żałować. U mnie silnik jest w miarę zadbany więc tylko wymieniam olej i filtry.

Co do zalet to spalanie na bardzo niskim poziomie :-) ale już ci mówię że to auto jest stworzone do dłuższych tras, wtedy spala bardzo mało.

W moim przypadku po 6 miesiącach użytkowania wyskakują bardzo głupie usterki, które w takiej marce jak BMW nie powinny występowac np:

skrzypienie kierownicy, ostatnio padło mi ogrzewanie, stacyjka padnięta, fotel skrzypi :-)

Samemu można to naprawić a najważniejsze ze auto jeździ, oleju mało bierze, na ostatnich przymrozkach pali a spalanie w granicach 6 litrów :-)

Podsumowanie:

Co zaoszczędzisz na paliwie to wydasz na naprawy!!!!!!

Opublikowano
popieram wypowiedz elDolinio. kupisz złoma to będziesz zawiedziony, kupisz w dobrym stanie to pojezdzisz dlugo. ja wyrwalem moja z Włoch i poza tym, że bylo troche do roboty nie chce jej zmieniac. Na szczescie byla to tylko eksploatacja (zawieszenie itp) ale wymiana czegokolwiek w tym aucie sprawia mi dużą przyjemność. Z pewnością zmieniłbym zdanie gdybym miał taki przypadek jak kobbe77 ale zlewam to bo to auto jest niezawodne i się lubimy :mrgreen:
Opublikowano
Wiec kupno u nas w kraju wiarze sie z duzym ryzykiem, chyba ze zaciagne auto przed kupnem do serwisu. a czy sa jakies konkretne objawy ktore maga zasugerowac cos o stanie silinika? rozumiem ze silnik jest jedynym slabym punktem tego modelu? ze skrzynia biegow nikt nie ma problemow?
Opublikowano
Zgodnie z zasadą "Jak dbasz tak masz" w aucie może pójść prawie wszystko. Mi 2 tygodnie po zakupie siadła pompa wspomagania kierownicy. Musiałem szukać pompy akurat z tego silnika 1.8, trwało to tydzień i w końcu w Gdańsku znalazłem!!! Mieszkam na śląsku, więc na skalę kraju takich pomp było kilka :-/ Oczywiście używka!!! Na razie nic sie nie dzieje niepokojącego, a skrzynia biegów działa bez zarzutów! Aha, przy większych obrotach silnik hałasuje, ale ja np. lubię specyficzny pomruk tego silnika, do tego świszczy sobie turbina - poezja dla ucha :-) W pracy jeżdże rocznym dieslem i to już nie to samo, jakoś za cicho ;-) Nie ma się co łudzić, przy pojemności 1665, a niby 1.8, nie będziesz ruszać z piskiem opon ze świateł, ale w trasie to już co innego! Turbodoładowanie przekraczając granicę 2000 obrotów to też frajda :-)
Opublikowano
Ja lubie mojego TDS-ka Malo pali gdy umiejetnie jezdzisz nie psuje sie a czesci mozna dostac raczej tanio Wiem ze moze przyjsc taki dzien ze nie odpali ze w czasie jazdy wszystko moze sie zdarzyc z silnikiem ale wole o tym nie myslec Staram sie, powtarzam staram sie jezdzic spokojnie i nie ma zadnych niepokojacych sygnalow. Zadbany TDS to dobry silnik Nie zadbany jest wielka kosztowna zagadka Mam przejechane ponad 280tys km i nie ma zadnych wyciekow Moze delikatnie ubywa plynu we wspomaganiu kierownicy ale tak niezauwazalnie ze nie oplaca sie dlubac Jako samochod uniwersalny ( miasto>trasa ) trudno znalezc lepszy
Siódmego dnia Bóg wcale nie odpoczywał Tworzył BMW
Opublikowano
z tego co czytam sa to usterki typowe dla wiekszosci aut, te same szopki moga miec miejsce rownie dobrze w audi B4 tdi, no moze procz korozji.
Opublikowano
Znalezienie dobrego egzemplarza jest trudne, ja szukałem 6 m-cy , z tym że byłem uparty na kombi. Po rocznej ekspolatacji stwierdzam że wszystko jest w porządku, z tym że należy pamiętać że jest to turbo diesel i auto to nie służy do palenia gum. Większość oglądanych przez mnie samochodów albo była w słabym stanie technicznym albo po poważnym dzwonie.