Skocz do zawartości

Wspomaganie jaki olej i ile tego oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcialem zapytac obecnych i bylych uzytkownikow e-30 jaki olej wlac do wspomagania kierownicy samochod to 324 ale podejrzewam ze roznica to zadna. Z tego co wyczytalem to wchodzi go do ukladu okolo 1dm3 i jest to olej ATF dexron lub dexron II jezeli sie myle poprawcie.

Chcialem rozniez wymienic olej czy poprostu go spuscic, zalozyc weza spowrotem i nalac nowego oleju jak to wykonac aby nic nie uszkodzic poniewaz mam taka mala podkladke aluminiowa do wymiany i musze sie tym zajac

Opublikowano

Układ mieści około 1 litra czerwonego płynu kategorii ATF (Automatic Transmission Fluid) Dexron II.

Poziom płynu sprawdzaj PRZED jazdą, bo tuż po wyłączeniu gorącego silnika jest zawyżony. Miarka pokazuje czasem nawet stan powyżej MAX.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

pytanie najważniejsze (naglące)!!!!!!!!!!!

Jezeli odkręce wlew i stwierdze że płyn jest poniezej MIN to czy moge wlewać??????????? Czy to już nie jest za póżno i trzeba wykonac jakieś odpowietrzenie?????? :( :( :(

Dodam jeszcze że wspomaganie mi działa ale przy przekręceniu stacyjnki pompa przez chwile buczy stąd mój wniosek że jest mało płynu w wspomaganiu.

150 kucyków pod maską!
Opublikowano
pytanie najważniejsze (naglące)!!!!!!!!!!!

Dodam jeszcze że wspomaganie mi działa ale przy przekręceniu stacyjnki pompa przez chwile buczy stąd mój wniosek że jest mało płynu w wspomaganiu.

Chyba przekręceniu kierownicy :D

Możesz dolać

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

hmm własnie przy kręceniu nic nie buczy. Buczenie słuchać przy przekręceniu stacyjki - cholera może tak mam być?????? Sorki że tak wypytuje ale to moje pierwsze auto z wspomaganiem. W każdym razie jutro odkręce wlew ..............nie ma rady! Jak bedzie mało to doleje!

Dzięki!!!! :D

150 kucyków pod maską!
Opublikowano
hmm własnie przy kręceniu nic nie buczy. Buczenie słuchać przy przekręceniu stacyjki - cholera może tak mam być??????

Przy przekręceniu stacyjki :roll:, czyli jak go odpalasz ?

Jeżeli przy przekręceniu stacyjki do pozycji I, buczy, to nie to o czym myślisz :P

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

OKI!!!!!!!!

Wszystko jasne!

Zdecydowałem sie przed chwilą na odważny krok warty bohaterstwa Don Kichota! :D Odkręciłem wieczko z wlewu wspomagania, moim oczom w pełnej okazałości ukazał sie bagnet na stałe przytwierdzony do wieczka - suchy oczywiście jak pieprz! Wpojemniku resztki płynu rdzawego koloru. Jutro kupie i doleje!! Dzięki !!!! :D

150 kucyków pod maską!
Opublikowano
hmm własnie przy kręceniu nic nie buczy. Buczenie słuchać przy przekręceniu stacyjki - cholera może tak mam być?????? Sorki że tak wypytuje ale to moje pierwsze auto z wspomaganiem. W każdym razie jutro odkręce wlew ..............nie ma rady! Jak bedzie mało to doleje!

Dzięki!!!! :D

To w takim razie nie wspomaganie słychać (to buczenie) ale pompę paliwa, pomimo że jest z tyłu to wydaje się że coś buczy z przodu (niestety ale tak niesie)

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
jutro przy dziennym świetle przysłucham sie bliżej temu buczeniu. Wezme kumpla niech ucho przystawi gdzie i co dokładnie buczy.
150 kucyków pod maską!
Opublikowano
a powiedzcie jak sie wymienia olej w ukladzie wspomagajacym poniewaz i tak musze jakas podkladke wymienic przy popie oleju wiec napewno ujdzie troche a wsumie mozna juz wymienic przy okazji jak sie za to biore bawil sie ktos w to??
Opublikowano
odlacz waz zwrotny - pokrec rozrusznikiem i olej sam wyleci :) pozniej zalej nowy pokrec kierownica do oporu i sie odpowietrzy....i po wymianie

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Pojawił sie kolejny problem!!!

dzwoniłem po sklepach z olejami i mają płyny do wspomagania o nazwie

DEXRON z numerami od II do V.

Nie wiem jaki mam teraz. Czym sie różnią te płyny? Lepkością?

Zakładając że mam DEXRON II czy moge dolać III???

150 kucyków pod maską!
Opublikowano

Lej Dexron II, żadnych lepszych. Możesz łatwo przedobrzyć.

Ta sama analogia działa w skrzyni biegów. Zalecany do E30 olej klasy GL-4 nie jest najwyższej klasy, ale droższe oleje (GL-5) mogą narobić bałaganu w kontakcie z uszczelnieniami starej generacji, które są w tym typie skrzyni.

Najważniejsze dla trwałości wspomagania, to aby płynu NIGDY nie brakowało, i żeby był czysty.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
odlacz waz zwrotny - pokrec rozrusznikiem i olej sam wyleci :) pozniej zalej nowy pokrec kierownica do oporu i sie odpowietrzy....i po wymianie

Podepnę się pod temat, bo nie mam zbieżny problem. Gdzie się sprawdza w e-34 poziom oleju we wspomaganiu? :?: Jak odkręcam koreczek, to widzę sitko, ale ani śladu jakiegoś bagnetu :( Pomoże ktoś?

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano
musisz miec bagnecik pod korkiem. Sitko ???? - moze patrzysz na plyn hamulcowy ....

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Gdzie się sprawdza w e-34 poziom oleju we wspomaganiu?

Hmmm, z tego co mi wiadomo, poziom jest dobry jeśli przy chodzącym silniku płyn sobie bulgocze mniej więcej na poziomie dnia sitka.

Pozdrawiam

- Sim One -

• 1 rok później...
Opublikowano

U mnie w e36 jest pomaranczowy korek i pisze ATF ONLY. W ASO kupilem plyn ATF D2. Zastanawaim się tylko czy taki mam w układzie. Kolor płynu w zbiorniczku jest szary grafitowy.

Co sądzicie?

Opublikowano

witam

wlasnie stalem sie szczesliwym posiadaczem wspomagania (wygralem aukcje) i teraz mam prosbe do was o kilka rad przy zakladaniu jej a jesli jest to mozliwe aby podeslac fotki jak sa przewody rozmieszczone w komorze silnika