Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Mam pytanie co sygnalizuje zielona kontrolka w kształcie koła obok kontrolki świec żarowych. Dzięki! Edytowane przez darog
Opublikowano (edytowane)

Jest nalany dexron 3. Skrzynia jest manualma i ma pomarańczową blaszkę z boku. Auto ma 200tyś jak go kupiłem było mało oleju w skrzyni więć wymieniłem na atf mineralny i po przejechaniu 5tyś km skrzynia zaczeła ciężko chodzić więc pojechałem do serwis oil wymienili na dexron 3 . Nie posiadam ksiązki serwisowej i domyślam się że ta blaszka w kolorze pomarańczowym oznacza mineralny lub syntetyk. Czy ktoś wie jaki ma być i czy ten Dexron jest ok.

Pozdrawiam

Edytowane przez darog
Opublikowano
Jest to największe tabu w dieslu :shock: .Generalnie na chłopski rozum czas jaki upływa od momentu zgaśnięcia kontrolki grzania świec żarowych do momętu zgaśnięcia zielonej (kontrolka rozruchu) jest dość długi, świece już się wystudzają co negatywnie wpływa na motor ale jak sam powinieneś stwierdzić kiedy odpalasz w momęcie zgaśnięcia kontrolki rozruchu (zielona) auto odpala lepiej :)
Opublikowano
Może to jest efekt tego, że (przynajmniej w 2,5TDS) zgaśnięcie kontrolki grzałek nie oznacza ich wyłączenia... bopiero po paru sekundach słychać takie głuche tyknięcie przekaźnika świec - tak więc one wcale się nie wystudzają tylko jeszcze dogrzewają :) mimo zgaszonej kontrolki grzania.

Pozdrawiam

- Sim One -

Opublikowano
ale najlepsze jest ze nawet po 1h jezdzie uzyskaniu optymalnej temperatury, po zgaszeniu i przekreceniu stacyjki za chocby 2 min ona znowu sie zapala chociaz silnik jest cieply i wtedy rowniez slychac przekaznik. Ja u siebie aktualnie mam problem z tym ustrojstwem poniewaz pali mi bezpiecznik 80A ale wiem ze to jest ktoras ze swiec. Duzo osob mowilo mi ze zielona lapka sygnalizuje mozliwosc odpalenia silnika, ale ja pomimo tego i tak czekam az zgasnie poniewaz jest duzy pobor pradu i duze obciazenie akumulatora