Skocz do zawartości

Skrzynia w trybie awaryjnym, swieci sie kontrola trakcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od ok 3-ech tygodni skrzynia w moim e39 530d 99r jest w trybie awaryjnym GETRIEBENOTPROGRAM i swieci sie kontola trakcji oraz na wyswietlaczu nie pokazuje w jakim polozeniu jest lewarek (na manulu tez nic nie wyswietla), tempomat przestal dzialac, zaczelo szarpac przy zmianie biegow i wlaczaniu na D i R. Wiem ze musze jechac na kompa i wymienic olej i filtr tylko czy wymiana oleju pomoze, czy moze jest to powaznieszy problem. Co moze spowodowac jazda w trybie awaryjnym przez tak dlugi okres ? Czy ktos mial podobny problem i jak go rozwiazac ?

Poadrawiam.

Opublikowano
Od ok 3-ech tygodni skrzynia w moim e39 530d 99r jest w trybie awaryjnym GETRIEBENOTPROGRAM

Co moze spowodowac jazda w trybie awaryjnym przez tak dlugi okres ?

popali ci tarczki 3 biegu bo taki jest ustawiany jako awaryjny, tak jak bys manualem ciagle ruszal z 3-go biegu :jawdrop: a to powinno dac ci do myslenia . GetriebeNotProgram nie musi byc zwiazany z wada mechaniczna samej skrzyni , moze to byc wina jakiegos zaworu lub cos pochodnego sterowania skrzynia, Radze jak najszybciej udac sie na diagnoze

Opublikowano
Nie mam doświadczeń z BMW, ale miałem przez prawie dwa lata tryb awaryjny w Renault i nic sie nie spaliło. Jeśli nie ciśnie od razu gazu tylko daje samochodowi ruszyć to nie powinno się nic stać - można jeździć nawet manualem na trzecim biegu, ale trzeba mieć bardzo delikatną i precyzyjną nogę ( jak tryb pełzania automatu ) Zaszkodzić skrzyni może za to powód włączenia trybu awaryjnego - ja wiedziałem że mam problem ze sterowaniem skrzynią, nie zaś z samą skrzynią.
Opublikowano
Biegi sa waszystkie. Na manualu jak i trybie automatycznym skrzynia startuje od pierwszego biegu i przelacza az do piatego, nie ma tez obiaw przeciagania biegow, tylko przy zmianie towarzyszy szarpniecie.
Opublikowano
Więc ten program awaryjny jest czymś innym niż w Renault - u mnie nie zmieniał biegów, ruszał i jeździł na trójce. Lepiej więc jak najszybciej do warsztatu i tam się okaże