Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ,mam pytanko odnośnie spalania mojej bumki .A mianowicie posiadam e36 320 coupe,gdy kupiłem auto było obniżony robie troche kilometrów i byłem mile zaskoczony bo bumcia brała mi na trasie ok 6.8, 7 litrów przy średniej prędkości 120km\h.Ze względu na stan naszych dróg postaniowiłem zmienić zawieszenie na normalne, no i teraz bejca pali mi około 8.5, 9 litrów. Czy to możliwe? Nawet ekonomizer pokazuje mi więcej niż było przed zmianą zawieszenia. Pozdro :roll2:
Opublikowano

no skoro tak masz to chyba możliwe :twisted:

a tak na marginesie to liczyłes spalanie w obu przypadkach czy tylko polegałes na ekonomizerze

bo raczej te drugie spalanie (po podwyższonym zawieszeniu) jest bardziej realne niz to pierwsze

Opublikowano

Dziwna sprawa :roll: nie wiem co ma twardosc zawiasu do spalania...

a robiles zbieznosc i geometrie po wymianie bo moze teraz jest zwalona i sa wieksze opory toczenia...

Opublikowano
Aerodynamika sie zmienila- nizej gleby mniejesze opoty- auto bardziej oplywpwe mniej zawirowac powietrza-jedynie tak to bym tlumaczyl

tez o tym myślałem ale aż tak bardzo wzrosło by spalanie ???

Opublikowano
Zawieszenie nie powinno mieć na to wiekszego wpływu. To może być zbieg okoliczności bo coś padło. Poza tym niższa temperatura przyczynia się do większego spalania. Na trasie też wiatr zza pleców, albo z przeciwka może wpłynąć na spalanie bardziej niż ostra, czy emerycka jazda.