Skocz do zawartości

Komputerowa informacja o spalaniu paliwa..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam być może dziwne pytanie. Otóż na wyświetlaczu w opcji "komputer" mam wiele różnych informacji a w tym dwie informacje o ilości spalanego paliwa. Niby nic dziwnego, ale nie wiem jak się do nich ustosunkować. Jedna informacja - wiadomo, ale dwie? Czy ktoś może wie, co pokazuje, która? Mogę obie resetować i do pewnego momentu pokazują takie same spalanie, ale później zaczynają się różnice. Proszę o informację jeśli ktoś wie o co w tym chodzi.

Zapytam się też przy okazji o drugą rzecz, ale też związaną z paliwem, a dokładniej ze wskaźnikiem paliwa. Może ktoś będzie miał podobnie jak ja i znał odpowiedź o co w tym chodzi. Mój wskaźnik po zatankowaniu pokazuje połowę zbiornika (dla przykładu) Odstawiam auto pod dom, dalej stan jak wcześniej, ide spać. Rano wstaje, wskaźnik pokazuje 3/4 baku. A droga jest pozioma. Jade do pracy dalej wskazanie 3/4. Wracam z pracy dalej to samo. W pewnym momencie spada do połowy. Dojeżdżam do domu i ide spać. Rano wstaje niby połowa, ale jade do pracy i znowu wraca na 3/4 baku.. Co jest grane? Nie jeżdżę po górach żeby tak się wahał. A jednak.. W żadnym z poprzednich aut tak nie miałem. Rozumiem gdy stoje pod górę i zmienia się wskazanie, to normalne, ale na poziomej trasie? Może ma ktoś podobnie?

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam. Mam być może dziwne pytanie. Otóż na wyświetlaczu w opcji "komputer" mam wiele różnych informacji a w tym dwie informacje o ilości spalanego paliwa. Niby nic dziwnego, ale nie wiem jak się do nich ustosunkować. Jedna informacja - wiadomo, ale dwie? Czy ktoś może wie, co pokazuje, która? Mogę obie resetować i do pewnego momentu pokazują takie same spalanie, ale później zaczynają się różnice. Proszę o informację jeśli ktoś wie o co w tym chodzi.

Jeśli oba zresetujesz w tej samej chwili, to oba powinny pokazywać to samo. A są dwa po to, by sobie móc mierzyć średnie spalanie na różnych odcinkach równocześnie - np. ja pierwszego nigdy nie resetuję, tak żebym wiedział jakie mam spalanie na dłuższą metę, a drugi resetuje przy każdym tankowaniu, tak żebym wiedział jakie było średnie spalanie na każdym baku.

Opublikowano
a jak zresetowac wskazania ilosci spalonego paliwa?

były e36 od 316 do 320,kilka e46 od 318 do 323,e39 525tds,z3 2.8,z4 3.0

z4 jest fajne ;) ale tylko e89

http://img442.imageshack.us/img442/4116/z4avatar.png

Opublikowano
Nie wiem czy jest inny sposób na resetowanie ilości spalonego paliwa ale ja to robię w następujący sposób. Na głównym panelu(tam gdzie radio) naciśnij przycisk BC znajdujący się po prawej stronie (wyskoczą te same funkcje co na liczniku) naetępnie naciśnij pierwszy lub drugi przycisk po lewej stronie (powinno pokazać się spalanie) i naciskając ostatni przycisk po prawej stronie pod napisem SET skasujesz wskazanie.
Opublikowano
albo tak jak pisze Pete albo mąż i żona mają swoje wskazania , oczywiście jak obaj kożystają z auta i umią z tego skorzystać
Opublikowano
a jak zresetowac wskazania ilosci spalonego paliwa?

A gdzie się ta ilość u Ciebie wyświetla? U mnie jest tylko średnie zużycie, ale nie ilość. Tzn. jako taka ilość (w litrach) też jest w ukrytych testach - resetuje się podczas kasowania inspekcji olejowej, ale to nie jest normalnie pokazywane w OBC.

Opublikowano
sorrki..wlasnie mialem na mysli srednie zuzycie paliwa..jakos mi sie zawiesilo i ciagle pokazuje ze spala 39l

były e36 od 316 do 320,kilka e46 od 318 do 323,e39 525tds,z3 2.8,z4 3.0

z4 jest fajne ;) ale tylko e89

http://img442.imageshack.us/img442/4116/z4avatar.png

Opublikowano

Mój wskaźnik po zatankowaniu pokazuje połowę zbiornika (dla przykładu) Odstawiam auto pod dom, dalej stan jak wcześniej, ide spać. Rano wstaje, wskaźnik pokazuje 3/4 baku. A droga jest pozioma. Jade do pracy dalej wskazanie 3/4. Wracam z pracy dalej to samo. W pewnym momencie spada do połowy. Dojeżdżam do domu i ide spać. Rano wstaje niby połowa, ale jade do pracy i znowu wraca na 3/4 baku.. Co jest grane? Nie jeżdżę po górach żeby tak się wahał. A jednak..Pozdrawiam

Witaj, też mnie to na początku dziwiło, ale sprawa jest prosta: wskaźnik paliwa także ma połączenie z BC i reaguje na chwilowe spalanie!!! :cool2: , co prawda twoje opisane spostrzeżenia są odwrotne niż powinny być ale może powinieneś to dokładniej poobserwować. U mnie jest tak: wieczorem wracam z trasy (spalanie np. 12l/100) i wstawiam auto do garażu, wskaźnik pokazuje 1/2 i do przejechania np. 200km. Rano wsiadam do auta, ruszam i pokazuje 1/4 baku i do przejechania 100km (spalanie 25l/100km). Po wyjechaniu na trasę znowu wraca na 1/2 baku!!! Dla mnie super!

P.S. Dane podaję dla 540 :mrgreen:

Opublikowano

:lol: Trochę się wczytałem i już wiem czemu ci tak pokazuje :duh:

Jak wracasz do domu to 300m przed domem dajesz nieźle po garach (spalanie rośnie, wskaźnik pokazuje mniej):naughty: :D Rano wstajesz i grzecznie jedziesz do pracy...

Opublikowano

Witam.

Odnosnie wskaznika paliwa, to mnie troche uspokoiles (kuba_kubfan), juz myslalem, ze cos nawala. Ale powiem, ze wolal bym jednak zeby wskaznik pokazywal to, co rzeczywiscie jest w baku, a nie jakby prognoze tego co moze byc za chwile, biorac pod uwage wskazania komputera:)

Co do resetowania wskazan sredniego spalania, to robie to na panelu LCD w opcji "komputer" Wystarczy podswietlic wskazanie, kliknac prawym pokretlem przy monitorze i pojawi sie pytanie, czy przeliczac ponownie. Tak mam u siebie. Nie wiem natomiast jak to wyglada w modelach bez wyswietlacza LCD.

Pozdrawiam