Skocz do zawartości

BMW 530D 2000, -40oC; szyba; wskaźnik paliwa; itd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem tu nowy i chciałbym się z wszystkimi przywitać.

Posiadam od tygodnia BMW 530D rocznik 2000 z przebiegiem 190 tys km.

Jestem pierwszym właścicielem tego samochodu w Polsce. Samochód sprowadzony z Włoch nie był bity.

Aczkolwiek nie był bity jest z nim parę problemów czysto kosmetycznych.

1) Na wyświetlaczu pokazuję temperaturę -40oC może zepsuty czujnik temperatury :?: są dostępne jakieś zamienniki i gdzie jest on usadowiony :?:

2) Szyba z prawej strony otwiera się do połowy. Proszę o opisanie jak np. ściągnąć te wszystkie panele by móc to zrobić samemu.

3) Woda w lewym świetle przeciw mgielnym.

4) Wskaźnik paliwa zatrzymuje się na 15 i dalej nie pokazuje. Aczkolwiek bak jest pusty. Gdy napełni się go do pełna to pokazuje normalnie tylko jest problem iż zatrzymuje się na 15.

5) Jak rozebrać środkowy panel by naprawić uchwyty na kubek.

Proszę o jakiekolwiek sugestie. Bym był wdzięczny za zdjęcia które tu by się niezmiernie przydały. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

200rok i tyle bubli :?:

ważne że z włoch...i jeden właściciel :cool2:

Ile za nią dałeś kolego??jak można oczywiście wiedzieć :wink:

Pozdrawiam aris
Opublikowano
Jestem tu nowy i chciałbym się z wszystkimi przywitać.

Posiadam od tygodnia BMW 530D rocznik 2000 z przebiegiem 190 tys km.

Jestem pierwszym właścicielem tego samochodu w Polsce. Samochód sprowadzony z Włoch nie był bity.

Aczkolwiek nie był bity jest z nim parę problemów czysto kosmetycznych.

1) Na wyświetlaczu pokazuję temperaturę -40oC może zepsuty czujnik temperatury :?: są dostępne jakieś zamienniki i gdzie jest on usadowiony :?:

2) Szyba z prawej strony otwiera się do połowy. Proszę o opisanie jak np. ściągnąć te wszystkie panele by móc to zrobić samemu.

3) Woda w lewym świetle przeciw mgielnym.

4) Wskaźnik paliwa zatrzymuje się na 15 i dalej nie pokazuje. Aczkolwiek bak jest pusty. Gdy napełni się go do pełna to pokazuje normalnie tylko jest problem iż zatrzymuje się na 15.

5) Jak rozebrać środkowy panel by naprawić uchwyty na kubek.

Proszę o jakiekolwiek sugestie. Bym był wdzięczny za zdjęcia które tu by się niezmiernie przydały. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Ad/1..czujnik znajduje sie z prawej strony od przodu pod nadkolem ...padl ci czujnik lub go nie ma moze tez nie laczyc na zlaczu ,przetarty przewod

Ad/2..poszukaj na forum ten temat byl opisywany

Ad/3..rozbierz i uszczelnij

Ad/4..zacina ci sie czujnik /trza rozebrac i zobaczyc co znim/bylo tez na forum...szukaj

Ad/5..moze ten obrazek cos ci pomoze... %5B640%3A480%5Dhttp%3A//bmwfans.info/original/images/24659_p.png

Opublikowano

1. co do czujnika zanim kupisz jakąś chińszczyznę to zadzwoń do aso, o ile pamiętam czujnik nie jest drogi, w ogóle zanim kupisz cokolwiek do swojej BMW to dzwoń i się pytaj o ceny w aso, wiele elementów jest taniej niż jakieś używki, czy podróby

2. chyba musisz odkręcić śrubkę pod klamką, potem pociągać od dołu, są tam zatrzaski, kup sobie spinki na zapas, bo pewnie któraś się ułamie

3. tak ak było pisane wyżej, rozebrać i uszczelnić

4. rozbierz i zobacz czy wszystko jest tam dobrze poskładane, może kiedyś wymieniana był pompka paliwa i ktoś nie do końca dobrze poskładał, żeby rozebrać musisz zdjąć tylną kanapę, czujnik poziomu paliwa jest po stronie pasażera, wyciągasz go razem z pompką paliwa, (tak jest w TDS, pewnie w 3.0d będzie tak samo) jak już to zrobisz to warto przy okazji wyczyścić zbiornik, bo pewnie będzie tam trochę brudu, zobacz również jak wygląda sitko pod pompka paliwa, czy nie jest gdzieś rozerwane

5. o ile dobrze pamiętam musisz otworzyć uchwyty i wykręcić dwie śrubki, potem pociągnąć, jeżeli pogięte są te druciki z tyłu to raczej tego nie naprawisz, mi się nie udało ich dobrze wygiąć, by uchwyt się otwierał i zamykał dobrze (bawiłem się z tymi z tyłu, chyba ze dwie godziny)

Opublikowano
200rok i tyle bubli :?:

ważne że z włoch...i jeden właściciel :cool2:

Ile za nią dałeś kolego??jak można oczywiście wiedzieć :wink:

Może dlatego ze właśnie z Włoch - nie chce wszystkich wrzucać do jednego wora (uogólniać) ale te makarony tragicznie traktują auta

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
1) Czujnika brak :D . Znalazłem na allegro takie coś http://allegro.pl/item268786904_czujnik_temperatury_bmw_wysylka_gratis_.html

Proszę o opnie co sądzicie o tym lub wasze linki z allegro :) .

2) Jak znajdę czas i cieplejszy dzień :) to to zobaczę.

3) Zrobione

4) Z tym pojadę do mechanika :)

5) Dziękuję za zdjęcie!!

Pozdrawiam.

moze byc czujnik bedzie dzialal....jak ja szukalem to znalazlem za 16zl ale ten wyglada lepiej......pamietaj dosyc dlugo bedzie sie resetowal nie przeraz sie czasami trwa to kilka gadzin....