Skocz do zawartości

podświetlanie komputera - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych Forumowiczów,

zgodnie z zapowiedzią w jednym z postów wziąłem się za wymiane oryginalnego brzęczyka (radia), na coś co daje trochę przyjemniejszy dźwięk.

Wszystko byłoby cacy, bo radyjko ładnie daje i jest fajnie, gdyby nie problem, który pojawił się później, a mianowicie przestało mi podświetlać panel komputera (szumnie nazwany zegarek i termometr ;) ). Prawdopodobnie wkładając radio zahaczyłem o jakiś kabelek i go wyciągnąłem :roll: . Wyjąłem radio, żeby odnaleźć nieszczęśliwca, ale niestety nic nie znalazłem:( Rozebrałem pół deski, żeby się tam lepiej dostać, ale wciąż nic nie widzę. Niestety nie udało mi się wyciągnąć samego komputera :( więc niewiele mogłem zrobić.

Teraz pytanie :?:

Czy ktoś już miał coś takiego i wie co to może być (jak naprawić) ewentualnie proszę o instrukcję jak wyciągnąć moduł komputera, żeby "na zewnątrz" zbadać co jest nie tak.

Z tego co zaobserwowałem do kompa dochodzi jedna wiązka przewodów i w dodatku nie jest prowadzona za radiem. :roll:

Dodam jeszcze, że radio, które wyjmowałem nie miało żadnej znormalizowanej kostki przyłaczeniowej, ale oddzielne złącza do głośników i zasilania. :oops:

Będę wdzięczny za pomoc :) Wiem, że się na Was nie zawiodę ;)

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano

Sprawdzałeś żarówki?

Są trzy (jeśli dobrze pamiętam).

Jedna podświetla wyświetlacz, dwie podświetlają klawiszologię.

Wątpię, byś mógł zahaczyć o jakiś kabelek idący do zegarko-termometra. To bardzo mało prawdopodobne.

Wyjmij ten "komputer" i sprawdź żarówki. Aby go wyjac, nalezy najpierw wyciągnąć radio,. potem wsadzić łapę w otwór po radiu :-) i palcem wypchnąć ów komputerek (jest tam taki plastikowy bolec, który należy pociągnąć do siebie).

Zyczę powodzenia.

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
Od strony radia jest dźwignia. jak pchniesz to komp sam wyjdzie. Faktycznie 3 żarówki. 1 od klawiszy i 2 po bokach wyświetlacza.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Jest dokładnie tak jak napisał Bartek...

Myślę, że poprostu poleciała Ci żarówka. Jest to normalne w BMW. Ja już wymieniałem dwie na zegarach i jedną właśnie od mini komputera. Tą środkową która podświetla przyciski.

Wyjmujesz radio i po prawej stronie będziesz miał małą dzwignię którą odbezpieczasz kompa. Potem wypychsz go aż się wypnie z wtyczki i już masz go na wierzchu.

Dodam, że na wolumenie jest kobietka która ma wszystkie żarówy do zegarów BMW (razem z cokołami i same żarówki).

Za tą główną do mini kompa pokładowego płaciłem razem z cokołem 3 zł. Sama żarówka 1.90 zł.

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

Kurczę, ze nie wpadłem na słowo dźwignia :-). Oczywiście ten "plastikowy bolec" to nic innego jak dźwignia.

Co do samych żarówek, to nie ma co wpadać w przygnębienie...

- Na kazdej szanującej się stacji benzynowej można kupić takie żarówki nie wspominając już o sklepach. To standardowe zarówki, żadnych udziwnień. Z resztą są takie same jak te od zegarów.

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
... Jest to normalne w BMW...

To nie jest "normalne w BMW" - we wsystkich kilkuletnich samochodach "lecą" pokolei żarówki (przyszedł na nie czas), szczególnie wydaje się, że te od podświetleń dość często, bo jest ich dość dużo.

Ja np. w BMW nie wymieniłem jeszcze ani jednej żarówki z podświetleń, ale te na zewnątrz to już 2 szt. w ciągu ostatniego 1/2 roku (inne nie zdążyły, bo na wszelki wypadek i dla dobrego oświetlenia, powymieniałem sobie prawie wszystkie żarówki, włącznie z xenonami)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi, dziś "wymacam" tę dźwignię ;)

Zastanawiam się tylko nad tym, że skoro są 3 to trochę dziwne, że poleciały wszystkie na raz ... :roll:

Rozbiorę i zobaczę. Dzięki za podpowiedzi :)

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano

To nie jest "normalne w BMW" - we wsystkich kilkuletnich samochodach "lecą" pokolei żarówki (przyszedł na nie czas)

No właśnie z moich doświadczeń mogę powiedzieć, że w żadnym innym samochodzie nie lecą tak żarówki jak w paroletnich BMW. W każdej poprzedniej Beemce wymieniałem żarówki a porównując to z innymi markami napisałem j.w.

Jeśli wyjmujesz zegary i zaczynasz coś przy nich grzebać masz 90% że jakaś żarówka przestanie świecić. Wyjmujesz kompa potem go wkładasz i bach... jakaś się nie świeci :evil: .

Chyba najmądrzejszym wyjściem jest robić takie wymiany żarówek hurtowo w np. 10 letniej Beemce. Zaoszczędzimy sobie czasu i nerwów... żarówki nie są przecież drogie.

Zastanawiam się tylko nad tym, że skoro są 3 to trochę dziwne, że poleciały wszystkie na raz ...

Po czym wnosisz, że poleciały wszystkie trzy?

Jeśli nie świecą się klawisze a podświetla się wyświetlacz to znaczy, że poleciała jedna. Sam display podświetlany jest na dwóch żarówkach.

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

Po czym wnosisz, że poleciały wszystkie trzy?

Jeśli nie świecą się klawisze a podświetla się wyświetlacz to znaczy, że poleciała jedna. Sam display podświetlany jest na dwóch żarówkach.

Wnoszę po tym, że cały moduł jest ciemny i nie świeci ani podświetlanie klawiszy, ani display :(. Dziś jak wrócę z pracy, to go wyjmę i obejrzę żarówki.

Jestem po prostu lekko zanipokojony, to wszystko.

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano
Wnoszę po tym, że cały moduł jest ciemny i nie świeci ani podświetlanie klawiszy, ani display :(. Dziś jak wrócę z pracy, to go wyjmę i obejrzę żarówki.

Jestem po prostu lekko zanipokojony, to wszystko.

Hmm... to trochę dziwne, żeby poleciały wszystkie naraz :roll:

Może sam komp wysunął Ci się z wtyczki??

Wyjmij go i wsadź mocna we wtyk.

Jeśli nic to nie da wymień żarówy. Mało możliwe ale mogły polecieć wszystkie naraz....

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

Hmm... to trochę dziwne, żeby poleciały wszystkie naraz :roll:

Trochę dziwne, dlatego się nad tym zastanawiam, gdyby padła jedna, to sprawa byłaby oczywista ...

Może sam komp wysunął Ci się z wtyczki??

Wyjmij go i wsadź mocna we wtyk.

niemożliwe, kompa nawet nie dotykałem przy operacji podmiany radia :( Poza tym tak jak napisałem rozebrałem pół deski z prawej strony i widziałem wtyczkę, która dobrze się trzyma ... :roll:

Jeśli nic to nie da wymień żarówy. Mało możliwe ale mogły polecieć wszystkie naraz....

Wyciągnę kompa (jak mi się uda :wink: ) i sprawdzę żarówki - jak nie będzie widać czy są przepalone, to kupię nowe i podmienię.

Wieczorkiem napiszę jaki efekt. Póki co trzeba popracować trochę :(

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano
O ile dobrze sobie przypominam, to u mnie też padły wszystkie na raz :shock: . Tak na marginesie, to lepiej chyba jak padną wszystkie, niż jak za tydzień, czy dwa miesiące znów będziesz musiał grzebać... w tym "komputerku" :D
Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
O ile dobrze sobie przypominam, to u mnie też padły wszystkie na raz :shock: . Tak na marginesie, to lepiej chyba jak padną wszystkie, niż jak za tydzień, czy dwa miesiące znów będziesz musiał grzebać... w tym "komputerku" :D

Powiem tak - oby to były żarówki. Mnie nie przeszkadza, że padły 3, nawet lepiej tak niż tak jak mówisz co tydzień jedna ;) Tylko to trochę dziwne, że nagle wszystkie i dlatego lekko się niepokoje, na szczęście na bezpieczeństwo nie ma to wielkiego wpływu ;)

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano

Zdaje się, że na szczęście powielił się Twój przypadek ;) Strasznie trudno to ustrojstwo wyjąć, juz myślałem, że dam sobie spokój, ale się udało i wygląda, że wszystkie 3 żarówki się przepaliły Podjadę na jakąś stację i się upewnie :) Kupując nowe oczywiście :)

Pozdrawiam,

Paweł

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam , cholera prubowałem wyciągnąć zegarek i ułamała mi się ta dźwigienka :mad2: , ma ktoś pomysł co z tym zrobić ? Może dałoby rade wyciągnąć zegarek gdyby ściągnąć kratki nawiewów , które są powyżej i coś tam pomajstrować od góry ? Prosze o pomoc
Jeśli nie idzie na siłe , trzeba użyć jeszcze większej siły
Opublikowano
... Jest to normalne w BMW...

To nie jest "normalne w BMW" - we wsystkich kilkuletnich samochodach "lecą" pokolei żarówki (przyszedł na nie czas), szczególnie wydaje się, że te od podświetleń dość często, bo jest ich dość dużo.

Ja np. w BMW nie wymieniłem jeszcze ani jednej żarówki z podświetleń, ale te na zewnątrz to już 2 szt. w ciągu ostatniego 1/2 roku (inne nie zdążyły, bo na wszelki wypadek i dla dobrego oświetlenia, powymieniałem sobie prawie wszystkie żarówki, włącznie z xenonami)

...nie wymieniales bo w E38 prawie wszedzie sa juz diody moze poza

samymi zegarami!

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

Często z podświetleniami, są problemy. A zwłaszcza z żaróweczkami które padają od samego wstrząsu. wynika to z mocno wypalonego żarnika wolframowego w samej żarówce.

Wyciągając chociażby licznik zawsze wymieniam w nim żarówki od podświetlenia, bo zawsze któraś pada.

Kiedyś wymieniałem po jednej i zdarzało się że ten sam licznik wyciągałem trzy razy.