Skocz do zawartości

wycie z tylu auta oraz stukanie na dziurach :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wyje z tylu auta, na pewno nie sa to opony na letnich i teraz na zimowkach to samo :( moze brakuje oleju w moscie?? gdzie w moscie sie sprawdza olej??

Tez z tylu samochodu cos mi stuka na dziurach :( jest to tak jakby wydech walil... ale wjechalem na kanal szarpalem wydechem i nic... :?

BMW E36 318i :) 91r ;) czerwien
Opublikowano

Wyć może ci most lub łożyska.

A jeśli chodzi o stukanie z tyłu auta to obstawiam tuleje metalowo gumowe wahacza wzdłużnego (tego co wchodzi pod próg). To częsta bolączka.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

A jeśli chodzi o stukanie z tyłu auta to obstawiam tuleje metalowo gumowe wahacza wzdłużnego (tego co wchodzi pod próg). To częsta bolączka.

a powiedz jak zdiagnozowac czy to most czy lozyska??

to stukanie z dnia na dzien sie zaczelo :( wiec dziwne ze te tuleje..

Opublikowano

Powiem Ci tak. Nie wiem jak zdiagnozować most ale łozyska najłatwiej sprawdzić tak:

Jedziesz na stację diagnostyczną. Podnoszą samochód kilkanaście cm w górę. Tam mają taką maszynę która może rozpędzić koło do bardzo dużej prędkości. I słuchasz. Jeśli wyje to znaczy ze łozyska :D

A co do tych tulejek to mnie tez się to stało z minuty na minutę. Nagle tak zaczęło napier....na każdym dołku że szok. Podjechałem na diagnostykę, szarpaki, test amorów i nic. Dopiero pózniej koleś zobaczył że po próg wchodzi jeden z wahaczy i to te tulejki z których ściągnęła się guma tak walą o podwozie.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
W moscie patrząc od tyłu auta jest korek (metalowa śrubo-nakrętka) jezeli dobrze pamietam sześciokątna,po odkręceniu jej powinien wolno wylewac sie olej (otwór jest równoczesnie miarką poziomu oleju) palcem mozesz sprawdzic czy jest olej. Jak chcesz wymienic lub dolac (nie zalecane) lepiej wymienic to musisz przy pomocy małej butelki z węzykiem (mało miejsca do manewrów) Dokładnie sprawdz kupując olej w katalogu do tego modelu
Opublikowano

Powiem Ci tak. Nie wiem jak zdiagnozować most ale łozyska najłatwiej sprawdzić tak:

Jedziesz na stację diagnostyczną. Podnoszą samochód kilkanaście cm w górę. Tam mają taką maszynę która może rozpędzić koło do bardzo dużej prędkości. I słuchasz. Jeśli wyje to znaczy ze łozyska :D

A co do tych tulejek to mnie tez się to stało z minuty na minutę. Nagle tak zaczęło napier....na każdym dołku że szok. Podjechałem na diagnostykę, szarpaki, test amorów i nic. Dopiero pózniej koleś zobaczył że po próg wchodzi jeden z wahaczy i to te tulejki z których ściągnęła się guma tak walą o podwozie.

OK to juz zdiagnozowalem ze wali to tuleja ta o ktorej piszesz :( podnioslem auto zaczalem szarpac za kolo i widac ze wahacz rusza sie i stuka o bude :(

Powiedz mi teraz tak :) jak z wymiana?? duzo roboty?? caly wahacz trzeba wyciagnac?? ile placiles za czesci?? :?