Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Po jakim okresie od kupna auta, moge go sprzedać nie płacąc podatku VAT w urzędzie skarbowym? Z tego co się orientuje ten okres zawsze wynosił poł roku, ale gdzies ostatnio doszły do mnie słuchy, że tego już nie ma i można od razu sprzedac po zarejestrowaniu. Prosze o wypowiedz osoby ktore są pewne na 100% tego co mówią, bo "prawdopodobnie" i "słyszałem kiedyś" mnie nie satysfakcjonuje. Sprzedam auto, a potem sie okaze, że skarbówka mnie skasuje na konkretna sume. :roll:
Opublikowano

Po pół roku bez względu na cene za jaką puścisz samochód.

Przed upływem pół roku ale nie możesz go sprzedać drożej niż kupiłeś.

Z podatku rozliczasz się w zeznaniu rocznym za dany rok.

Opublikowano
Chodzi mi o Vat 22%, za różnice ceny pomiedzy kupnem a sprzedaza. Standardowo mam smieszna kwote na umowie zagranicznej, wiec moge miec spory klopot przy sprzedazy wczesniej niz po pol roku. A jesli sprzedam auto i wpisze na polskiej umowie też smieszna kwote, to sie ktos przyczepi? W skarbowym maja swoje cenniki czy patrza tylko na cene wpisana na umowie? Znajac polskie prawo zgaduje, że to pierwsze :?