Skocz do zawartości

320i Touring - pytania po zakupie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od dwoch dni jestem szczesliwym posiadaczem E36 320i Touring z 95 roku. Mam pare rzeczy, ktore mnie nurtuja, totez prosze o pomoc:

1) Silnik klekocze po rozgrzaniu, gdy jest zimny nie slychac tego klekotania. Nie zauwazylem utraty mocy, jest dynamiczny, tylko ten odglos przeszkadza. Czytalem, ze to moga byc popychacze. Czy jest jakis specyficzny obiaw, ze to moze byc powazniejsza awaria? Samochod zostal zalany olejem Mobil 1, polsyntetykiem.

2) Komputer wskazywal blad "Kuhlwasser prufen" (czy jakos tak) i faktycznie bylo malo plynu chlodniczego, jednak wskazowka temperatury szybciutko dochodzila do polowy, ale jej nie przekraczala. Po uzupelnieniu plynu komputer dalej wskazuje ten blad, mimo tego, ze go nie ubywa. Tutaj moje pytanie: czy cos jest faktycznie nie tak, czy tylko nalezy go zrestartowac? Jesli tak, to czy kazda czynnosc serwisowa, nawet taka jak dolanie plynu musi sie zakonczyc resetem komputera?

3) Mam opony letnie i wczoraj troche sie przerazilem, gdy napadalo troszke sniegu, a ja probujac prawie wszystkie mozliwosci/biegi prawie stalem w miejscu (fakt pierwszy raz jezdze z takim silnikiem). Czy oponki Debica Frigo 2, beda dobre na samochod z tylnym napedem, czy tez moze lepiej zainwestowac w cos innego?

4) Krecac kierownica, w jej obudowie cos skrzypi/trzeszczy, dzwiek pdobny do skrobania. Nie przeszkadza to w prowadzeniu.

5) Samochodzik prawdopodobnie niestety bedzie stal pod chmurka. Jakie srodki najlepiej zabezpiecza jego karoserie przed skutkami atmosferycznymi? (polecane woski, preparaty?).

6) Po wylaczeniu silnika cos chodzi za radiem, nie za bardzo wiem co to moze byc, dzwiek cichy, tak jakby malego silniczka. To cos gasnie/wylacza sie po ok. 2-3 minutach.

Na razie to tyle, za wszelkie podpowiedzi i wskazowki dziekuje. Dodam, ze jestem zachwycony i to chyba bedzie milosc na boku...ale ciiii... ;)

Opublikowano

Ad 1

Dobry olej nie zaszkodzi, ale najprawdopodobniej masz do wyniany popychacze. Wszytko zależy od tego czy lekko postukuje czy mocno klekocze. Olej byŁ taki wlany czy Ty wymieniŁeś?

Ad 2

Po dolaniu pŁynu powinno zgasnąć, sprawdź czujnik może jest uszkodzony

Ad 3

Każda zimowa jest lepsza od letniej

Ad4

Czym zimniej tym bardziej srzypi, sŁabe materiaŁy niestety

Ad 5

Nawoskować, nasmarować uszczelki drzwi, zabezpieczyć zamki przed zamarzaniem.

Ad6

Kilka minut po wyŁączeniu silnika klimatronic przygoowuje auto do snu. Normalne

Opublikowano
Ad 1

Dobry olej nie zaszkodzi, ale najprawdopodobniej masz do wyniany popychacze. Wszytko zależy od tego czy lekko postukuje czy mocno klekocze. Olej byŁ taki wlany czy Ty wymieniŁeś?

Nie, mocno mnie zapewniano, ze zostal wymieniony przed miesiacem, zaraz po wstawieniu do komisu. Mysle, ze bylo to faktycznie zrobione, gdyz zapewnialem, ze nie ma to dla mnie znaczenia i sam to zrobie.

Ad 2

Po dolaniu pŁynu powinno zgasnąć, sprawdź czujnik może jest uszkodzony

Gdzie jest i jak sprawdzic taki czujnik i ile moze kosztowac wymiana?

Ad 5

Nawoskować, nasmarować uszczelki drzwi, zabezpieczyć zamki przed zamarzaniem.

Spytam jeszcze jaki smar do uszczelek? Czy do zamkow wystarczy odmrazacz?

Opublikowano
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CE51&mospid=47460&btnr=17_0089&hg=17&fg=05

nr 13 na schemacie, fatalnie umieszczony, sprawdź czy wogóle jest podŁączony.

Do uszczelek musisz coś znaleźć w sklepie, sprzedają to często w tubkach z aplikatorem uŁatwiającym użycie.

sa tez silikony do uszczelek w sprayu, koszt +-5 zł.

Opublikowano
Coś mi się nie chce wierzyć w tą wymianę oleju zaraz po wstawieniu do komisu-i jeszcze pewnie wszystkie filtry.Sprawdż kolor oleju i zapach.Daj sobie trochę z bagnetu na rękę.Pozatym nie wiesz co tam wlali-nawet jak wymienili.Podstawowa zasada-wymiana oleju i filtra zaraz po zakupie.I tego bym sie trzymał.Pozdro!!!