Skocz do zawartości

Dziwny sprawa-Nagly spadek obrotow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

jak juz powszechnie wiadomo u mnie w miescie nie ma mechanikow tylko sa mechaniko-podobni ludzie wiec jak cos jest nie tak u mnie w autku to zawsze pisze do was!ostatnio zauwazylem ze czesto dzieje sie tak ze jak przygazuje tak chocby do 1700ob i puszcze gaz to obroty spadaja do pierwszej kreski po "0" (czyli 0k 500ob) i jest to zbyt nisko i trzepie autem.w trasie jest tak ze jak dojerzdzam do skrzyzowania i np. puszcze gaz i wcisne sprzeglo lub dam biegi na luz to podczas tego turlania sie do skrzyzowania trzepie rowniez autem gdyz obroty spadaja za nisko :mad2: niekiedy jest poprawnie i jak jade w trasie albo jak w miejscu przygazuje to strzalka z obroto spada w dol i laduje lekko ponizej "1" (ok 900ob) a w tym wypadku gdy swiruje spada do poniezej 500ob i telepie wszystkim!!prosze o pomoc ,dziekuje z gory za zainteresowanie!! p.s mam silnik 1.6 jesli to cos znaczy

"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano

Czyli znowu zaczynami moty falowania i spadku obrotow-bo to sie ze soba bardzo wiaze.

1. Spradz czy nie pekl nigdzie zaden waz powietrza.

2. zrob reset DME ( masz w zrob to sam instrukcje)

JEstem przekonany ze pomoze-bo przy przepustnicy nie grzebales przeciez?!

Opublikowano
no przepustnicy nie ruszalem,a wytlumaczysz mi moze po krotce jak podejsc do punktu 2 z twojego postu??weze wydaja sie ok.
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano

W dziale zrob to sam masz moj i innegokolegi post odnosnie Resetu DME

Prawidlowy reset DME pomocne przy falowaniu ...........itd.

Poszukaj - wykonaj ( z tym ze jest tam pkt mowiacy ze zapelnianie pamieci masz wykonac rozpedzajac i zatrzymujac auto-po prostu wsiadz i pojezdzij ostrzej po miescie to samo wyjdzie)

Opublikowano
no kolego Pawel Sitek przejrzalem wszystko odnosnie resetu DME i sa podzielone zdania ale mimo to chyba sprobuje.powiedz mi jeszcze czy to moze byc spowodowane sonda lambda?objawy zdarzaja sie nieregularnie..
Opublikowano
no kolego Pawel Sitek przejrzalem wszystko odnosnie resetu DME i sa podzielone zdania ale mimo to chyba sprobuje.powiedz mi jeszcze czy to moze byc spowodowane sonda lambda?objawy zdarzaja sie nieregularnie..

Oczywiscie ze moze.

Proboj to zrobic- bankow nie pogorszysz-wiec nie wiem nad czym sie tu zastanawiac- resetuj i juz.

Jesli to nie pomoze ( a czesto pomaga) to pojedziesz na kompa za kilkadziesiat zł i ci popatrza.

Opublikowano

no spoko,bo na forum widze ze sie skarzyli ze zrobili reset zgodnie z indtrukcja i zaczely im sie robic cyrki z silnikiem...

a wiesz moze gdzie u mnie znajduje sie ta sonda?

Opublikowano
no i zresetowalem kompa i ...nic :cry2: ciagle to samo,obroty zachowuja sie tak jak wtedy z tym ze na wolnych obrotach slychac nierowna prace silnika i strzalka obrotomierza tez sie widocznie rusza.pomoooocyy
Opublikowano
spox,poprawie to,dzis zostawiam na noc
Opublikowano
no moge sprobowac jutro sobie przeczyscic.polecasz szczegolnie jakis preparat do czyszczenia?nie myslalem ze takie zachowanie obrotow tez moze byc od krokowca...
Opublikowano
Najlepiej chyba przeczyscic benzyna. Tutaj daje link z podobnym problemem tyle ze kolega ma 1.6 na kazie a z tego co sie orientuje to Ty masz benzynke ale mam nadzieje ze pomoze http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=64486&highlight=krokowy
Opublikowano
no ja mam 1.6 benzyne bo gazu jakos nie trawie.a co do krokowca to sprobuje przeczyscic cgoc przyszlo mi cos na mysl.ostatnio mialem wstawiana strumienicew miejsce katalizatora i zastanawiam sie gdzie tam dokladnie moze byc sonda i czy czasem nie zmienilo to czegos?czy nie zostalo cos z sonda pokombinowane czy nie ma to wplywu?
Opublikowano
no bo juz myslalem ze cos pokombinowali z ta sonda,ze jej moze nie podpieli nawet ale jakby tak bylo to by chyba calkiem wariowal motor
Opublikowano
witam,po calonocnym kasowaniu kompa i dostosowaniu sie do instrukcji stwierdzam ze kasowanie DME nie przynioslo zadnego efektu,wiec sprawa z obrotami dalej pozostaje nierozwiazana :cry2:
Opublikowano (edytowane)

no przez prace nie mialem jeszcze kiedy go czyscic:(ale i tak watpie zeby to mialo byc przez niego?sprawa jest dla mnie troche dziwna bo obroty sa nie rowne na postoju i wahaja sie wg obrotomierza o 100ob.ale po tym jak przygazuje obroty spadaja do ok500-to mnie zastanawia??

nadmieniam iz mam watpliwosci co do spalania,uwazam ze jest chyba za duze.podam przyklad:za 50zl (ok 12litrow przy stawce 4.30zl) przy ekonomicznej jezdzie w cyklu mieszanym zrobie 130km i ani km wiecej.jak na silnik 1.6 wydaje mi sie ze to za duzo a jesli tak to mysle ze spalanie ma powiazanie obrotami.oczywiscie na strzal pada sonda lambda ale tez nie jestem pewny bo rzecz sie dzieje bardzo czesto jednak nie zawsze.co myslicie?

Edytowane przez Adamation
Opublikowano
ok dzis po pracy ,wieczorkiem przeczyszcze krokowca i postaram sie znalezc jakies przebicie na wezach.a co do spalania to nie wiem czy taka rewelacja.mam silnik 1.6 i w poprzednim compact spalal mi 6-7 litrow a tu wychodzi ok 9 :cry2: