Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jestem ciekawe jak w aucie można zainstalować samodzielnie dodatkowe monitory. Chodzi mi o informacje gdzie i jakie monitorki kupić, gdzie i jaką centralke, jak popodłączać wszystko?
Opublikowano
Jestem ciekawe jak w aucie można zainstalować samodzielnie dodatkowe monitory. Chodzi mi o informacje gdzie i jakie monitorki kupić, gdzie i jaką centralke, jak popodłączać wszystko?

Garść szczegółów please :roll: . Czemu te monitory miałyby służyć i jakie info podawać.

Opublikowano
Do oglądania telewizji, może jakiś odtwarzacz dvd (telewizor w aucie wbudowany jest tylko chce dodatkowe monitory i tego typu bajerki).
Opublikowano
no właśnie mnie ciekawi gdzie można takie monitorki kupić, gdzie centralke do tego i wszystko co jest potrzebne i potem jak to zmontować. Fajnym bajer. Zawsze mnie takie coś interesowało :-).
Opublikowano

Od tego trzeba zacząć, czy masz u siebie navi, TV itp., czy nie masz.

Chodzi Ci tez o ten standardowy w konsoli nad klimą, czy dodatkowy z tyłu. Musisz sprecyzować co masz i co potrzebujesz.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Aaa, umknęło mi wczesniej, że napisałeś, że już masz ....

Kupujesz monitorek "byle jaki" lub z BMW, prowadzisz kable i powinno działać. Jeżeli chcesz DVD, tez nie ma większego problemu. Jest tylko jeden problem, dźwięk będziesz miał mono.

Masz z tyłu wyjście/wejście AV (audio video) ? - jeżeli tak, to możesz tam się wpiąć i nawet kabelków nie musisz prowadzić, ale musisz za każdym razem tam wpinać.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

Jeszcze jedno - masz nowe mavi, czy stare ("duże" czy "małe") ?

"Stare" jest 4:3, nowsze 16:9 i przy kupnie dodatkowego monitorka, trzeba pamiętać aby dany format obsługiwał, lub lepiej był poprostu w takim formacie. Większość nowych montorków w sklepach to 16:9 (panoramiczne) ...

Stronka

Opublikowano
No mam z tyłu AV. Czyli do niego moge podłączyć monitorek, dvd itp. Navi nie wiem jakie mam (auto jest 1995 roku, monitor z aut z tamtych czasów, GPS mały). Gdzie moge kupić taki monitorek? Pytanko. Gdzie w razie czego podłączyć kable? Jeszcze jedno mam w podłokietniku (tam gdzie telefon) taki dziwny uchwyt - małe ramię a od dołu wychodzi taki dość gruby kabel od czego to może być?
Opublikowano

A masz jedno takie wyjście (wejście) ? Jeżeli tak to jest raczej wejście (np. dla kamery ...) i niestety raczej trzebaby pociągnąć kable ...

Jeżeli 2 - to powinno pisać IN i OUT.

Jak chcesz oglądać na dodatkowym monitorku to co jest na "głównym" to wpinasz pod OUT", jak chcesz podpiąć np. DVD to do IN. - to jest chyba oczywiste ;)

Z '95 roku to masz "mały" 4:3. "Duży" zaczęli montować pod koniec 2000 roku.

Jak nie potrzebujesz oryginalnego BMW (prościej, szybciej i raczej taniej), to kupisz w każdym lepszym sklepie z "Car Audio" - w tym także np. MediaMarkt, czy dobrych sklepach motoryzacyjnych, np. widziałem w NorAuto, czy FeuVert.

Może byc ewentualnie potrzeba zrobienia przejściówki z tego gniazda AV na gniazdo jakie będzie miał ten monitorek, ale to nie jest wielki problem ...

Stronka

Opublikowano (edytowane)
Mam 2 złącza :-). Co do tego kabla nie wiesz może do czego może być (może właśnie do monitorka). Ile może kosztować taki dodatkowy monitorek? Czy wystarczy sam monitorek, bo te na allegro są z modułami sterującymi. Czy na tych złączkach jak podłącze do OUT to moge oglądać podaczas jazdy? Edytowane przez darioze
Opublikowano

Jeden z kolegów wyżej Ci napisał - 800-100zł. taki "byle jaki", a za ok. 1500-2000 kupisz już porządny.

Wyjście u Ciebie jest mały jack 4 stykowy.

Wcześniej możesz sobie wypróbować (kabelek) podpinając nawet zwykły telewizor :)

Stronka

Opublikowano
takie akcesoria masz na allegro - w bardzo dobrych cenach - a na monatz umow sie w jakims warsztacie car audio i po sprawie, zamontuja ci wszystko ladnie i szybko.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Jak to ma być monitor podłączany do wtyku z tyłu samochodu, to nie ma żadnej filozofii - trzeba mieć tylko normalny kabelek : jack 4 stykowy --> takie wejście jak w monitorze (np. chinch) - do kupienia w każdym lepszych sklepie RTV.

Stronka