Skocz do zawartości

dziwny problem z światłem wstecznym BMW e34 sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam pytanie do was, a mianowicie, wczoraj w moim bmw stalo sie coś dziwnego. Na chwile obecną nie dzialają światla wsteczne, wczesniej dzialalo tylko jedno (żarówki sprawdzalem i obie byly dobre) no ale poki chociaz jedno dzialało to tak jeździłem z tym. Natomiast teraz nie działa żadne światło, po włączeniu zapłonu i włączeniu świateł lekko zaczyna żarzyć się kontrolka od tylnych światel przeciwmłowych natomiast gdy włącze wsteczny kontrolka ta świeci intensywnie (tak jak przy włączeniu przełącznikiem świateł przeciwmgłowych) Co z tym fantem zrobic? żarówki całe, czujnik chyba tez (skoro kontrolka raz mocniej raz słabiej świeci przy włączaniu i wyłączaniu biegu wstecznego) Miał ktoś może u siebie taki przypadek? Może ktoś coś poradzić? Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki i podpowiedzi. Pozdrawiam
Opublikowano
Witam, mam pytanie do was, a mianowicie, wczoraj w moim bmw stalo sie coś dziwnego. Na chwile obecną nie dzialają światla wsteczne, wczesniej dzialalo tylko jedno (żarówki sprawdzalem i obie byly dobre) no ale poki chociaz jedno dzialało to tak jeździłem z tym. Natomiast teraz nie działa żadne światło, po włączeniu zapłonu i włączeniu świateł lekko zaczyna żarzyć się kontrolka od tylnych światel przeciwmłowych natomiast gdy włącze wsteczny kontrolka ta świeci intensywnie (tak jak przy włączeniu przełącznikiem świateł przeciwmgłowych) Co z tym fantem zrobic? żarówki całe, czujnik chyba tez (skoro kontrolka raz mocniej raz słabiej świeci przy włączaniu i wyłączaniu biegu wstecznego) Miał ktoś może u siebie taki przypadek? Może ktoś coś poradzić? Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki i podpowiedzi. Pozdrawiam

Z tego co wiem, to połowa awarii elektrycznych w aucie to brak masy...

Wyczyścić styki i nałożyc wazelinę techniczną.

Opublikowano

WITAM! nie wiem czy to akurat to ale sprawdz cały pęk(wiązkę) kabli elektrycznych które biegną przy lewym zawiasie klapy bagażnika. Ja miałem taki cyrk kiedyś, że jak włączałem wsteczny to zapalała mi się lampka sufitowa przy lusterku! :duh: okazało się że stykały się żle odizolowane kabelki właśnie w tej wiązce -ona ciągle się przemiaszcza podczas otwierania i zamykania bagażnika, dlatego trzeba na nią mieć oku! :nienie:

U mojego kumpla było jeszcze lepiej...jakby nie spostrzegł to by przez tą wiązkę kabli spalił samochód(zwarcie się zrobiło i zaczęło się kopcić)

Wiązki elektryczne to ból w kilkunatoletnich autach.