Skocz do zawartości

[e34] problem z ogrzewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

sprawa wyglada tak ze moje autko nie chce ogrzewać mnie gdy silnik pracuje w przedziale 600- 1500 obr/min

jak trzymam 2000 to juz jest super

jak jade na dłuższych odcinkach w miescie tez jest super sauna

lipa jest w korkach i na światłach bo mam zimno w aucie a nie mogę sobie dodawać gazu bo mam automat i nie uśmiecha mi sie caly czas mieszać N D .

układ nie jest zapowietrzony.

zawory podczas dłuższej jazdy /kiedy grzeje ok/ działają poprawnie

czy powodem może byc brak pompy ogrzewania nr 1 na poniższym rysunku.

zastanawiam sie , moze ktos chcial poprawic BMW i ja wyzucil.

moze jakies inne sugestie

www.realoem.com/bmw/diagrams/e/d/17.png

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/e/d/17.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

po długich poszukiwaniach przyczyny problemu z moim ogrzewaniem zakupiłem pompe wspomagająca obieg ogrzewania.

podłączyłem to urządzenie i szczena mi opadla.

ogrzewanie dziala tak fajnie ze szok.

teraz to muszę przykręcać temperaturę :mrgreen:

musze tylko rozgrysc jedna kwestie.

bo narazie pompe podłączyłem do "plusa po stacyjce" a chciałbym miec tak ze jak włączam ogrzewanie pokrętłem to włącza sie pompa.

w prawdzie mam kostkę pod elektrozaworami ,ktora chyba służyła do zasilania oryginalnej pompy ale niestety nie ma w niej pradu.

czy wie ktos jak sa zasilane elektrozawory???

bo dochodzą do nich 3 przewody

+ po stacyjce i 2 sterujace

ale wlasnie nie wiem jak sa one sterowane bo chcialem zmierzyć je multimetrem ale nic nie wychodzi a zawory dzialaja prawidlowo.

czy one moze sa sterowane impulsami????????

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
sprawdziłem ten rysunek na realoem bo chyba mam ten sam problem tylko ze ja nie mam takiej pompy moze i u mnie ktos tez wyciął czy co powiedz jak rozwiazałes problem bo na forum piszą ze to moze byc pompa wody lub zapowietrzony układ
Opublikowano

tak jak pisalem.

kupilem pompe, podlaczylem odpowiednimi wezami i mam swiety spokuj z ogrzewaniem.teraz jek na polu jest - 10 to zaczyna leciec cieple pow jeszcze na niebieskim polu

moja malutka wcale sie zle nie odpowietrza.

sposcilem calyt plyn i wg vin decodera wlalem prawie 11l wiec nie bylo opcji ze jest powitrze.

Opublikowano
dzieki ale jeszcze mam jedną sprawe gdzie kupiles pompe i ile kosztowala , i czy moze byc tak ze nagle mi sie ona zepsula bo niektorzy twierdza ze to pompa wody ale ja w to nie wierze. i jeszcze jedno gdzie dokładnie fizycznie ma znajdowac sie ta pompka od ogrzewania na wolnych obr dzieki :cry2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
po długich poszukiwaniach przyczyny problemu z moim ogrzewaniem zakupiłem pompe wspomagająca obieg ogrzewania.

podłączyłem to urządzenie i szczena mi opadla.

ogrzewanie dziala tak fajnie ze szok.

teraz to muszę przykręcać temperaturę :mrgreen:

musze tylko rozgrysc jedna kwestie.

bo narazie pompe podłączyłem do "plusa po stacyjce" a chciałbym miec tak ze jak włączam ogrzewanie pokrętłem to włącza sie pompa.

w prawdzie mam kostkę pod elektrozaworami ,ktora chyba służyła do zasilania oryginalnej pompy ale niestety nie ma w niej pradu.

czy wie ktos jak sa zasilane elektrozawory???

bo dochodzą do nich 3 przewody

+ po stacyjce i 2 sterujace

ale wlasnie nie wiem jak sa one sterowane bo chcialem zmierzyć je multimetrem ale nic nie wychodzi a zawory dzialaja prawidlowo.

czy one moze sa sterowane impulsami????????

A kolego ile taka pompka kosztuje i możesz wysłać mi jej fotkę..?? bo ja nie mam czasu szukać. bardzo byłbym wdzięczny.

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
juz sobie poradziłem okazało sie ze mam wyciek plynu przy parowniku. zrobiłem dolałem odpowietrzyłem i po kłopocie :lol: nareszcie cieplo na postoju :cool2:
Opublikowano
dzieki ale jeszcze mam jedną sprawe gdzie kupiles pompe i ile kosztowala , i czy moze byc tak ze nagle mi sie ona zepsula bo niektorzy twierdza ze to pompa wody ale ja w to nie wierze. i jeszcze jedno gdzie dokładnie fizycznie ma znajdowac sie ta pompka od ogrzewania na wolnych obr dzieki :cry2:

kupilem na allegro za 90pln a w sklepie ok 250 pln zamiennik.

znajduje sie pod elektrozaworami od ogrzewania.

ps pompy nalezy sie spodziewc ze padla po sprawdzeniu kolejno innych elementow jak wycieki, zapowietrzenie ukladu, bezpiecznik i przekaznik pompy/ o ile w danym modelu wystepuje :norty: /

Opublikowano

ps pompy nalezy sie spodziewc ze padla po sprawdzeniu kolejno innych elementow jak wycieki, zapowietrzenie ukladu, bezpiecznik i przekaznik pompy/ o ile w danym modelu wystepuje :norty: /

Miałem to samo,tylko ze ja pompke wymontowałem,bo padł mi pływak w niej,a przypadkiem nie pokazuje ci błędu ESD regelt,bo mi sie takie coś wyświetlało i gostek z serwisu powiedział że to przez to

Opublikowano

Miałem to samo,tylko ze ja pompke wymontowałem,bo padł mi pływak w niej,a przypadkiem nie pokazuje ci błędu ESD regelt,bo mi sie takie coś wyświetlało i gostek z serwisu powiedział że to przez to

nie wyswietlalo mi sie to ale wyswietlilo sie to mojemu ojcu tylko ze on mial problemy z trakcja tzn z ASC

Opublikowano

jaki plywak???

ta pompa nawet jak padnie to nie powoduje zaklucen w przeplywie plynu i jedynie co mozna zrobic to WYMIENIC JA NA NOWA albo zostawic padnieta. bo potem czlowiek szuka , mysli , odpowietrza pyta na forum i sie denerwuje czemuz to auto nie grzeje jak stoi. :mad2: :mad2: :duh: :duh: :evil: :evil:

i potem okazuje sie ze ktos chcial zrobic poloneza z bmw i jedyne co zrobil to kupil weza z M20 i wstawil zamiast pompy :evil:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam! Panowie ja mam podobny problem. Przeszukałem forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi. U mnie ogrzewanie przestaje działać po przekroczeniu 2000 obr. Jakiś magik sprawdzał mi płyn w chłodnicy i mówił zę sa delikatne przebarwienia ale to nie uszczelka. Sądze ze układ jest odpowietrzony - robiłem to sam i u mechanika. Stan płynu jest taki jak na zbiorniczku wyrownawczym ( silnik zimny ). Ma ktoś jakiś pomysł?? Objechałem już kilka zakładów ale nikt nie umie mi nic powiedzieć a nie chce zeby sie uczyli na moim autku i wymienili połowe niepotrzebnych cześci. Z góry dzięki za pomoc. Pozdro.