Skocz do zawartości

[e34] problem z ogrzewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

sprawa wyglada tak ze moje autko nie chce ogrzewać mnie gdy silnik pracuje w przedziale 600- 1500 obr/min

jak trzymam 2000 to juz jest super

jak jade na dłuższych odcinkach w miescie tez jest super sauna

lipa jest w korkach i na światłach bo mam zimno w aucie a nie mogę sobie dodawać gazu bo mam automat i nie uśmiecha mi sie caly czas mieszać N D .

układ nie jest zapowietrzony.

zawory podczas dłuższej jazdy /kiedy grzeje ok/ działają poprawnie

czy powodem może byc brak pompy ogrzewania nr 1 na poniższym rysunku.

zastanawiam sie , moze ktos chcial poprawic BMW i ja wyzucil.

moze jakies inne sugestie

www.realoem.com/bmw/diagrams/e/d/17.png

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/e/d/17.png

Opublikowano
  • Autor

naprawdę nikt nie miał takiej sytuacji????

mam prośbę. czy może mi ktoś sprawdzic w swoim m50b25 czy ma czy nie ma tej nieszczęsnej pompy ogrzewania pod elektrozaworami.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

po długich poszukiwaniach przyczyny problemu z moim ogrzewaniem zakupiłem pompe wspomagająca obieg ogrzewania.

podłączyłem to urządzenie i szczena mi opadla.

ogrzewanie dziala tak fajnie ze szok.

teraz to muszę przykręcać temperaturę :mrgreen:

musze tylko rozgrysc jedna kwestie.

bo narazie pompe podłączyłem do "plusa po stacyjce" a chciałbym miec tak ze jak włączam ogrzewanie pokrętłem to włącza sie pompa.

w prawdzie mam kostkę pod elektrozaworami ,ktora chyba służyła do zasilania oryginalnej pompy ale niestety nie ma w niej pradu.

czy wie ktos jak sa zasilane elektrozawory???

bo dochodzą do nich 3 przewody

+ po stacyjce i 2 sterujace

ale wlasnie nie wiem jak sa one sterowane bo chcialem zmierzyć je multimetrem ale nic nie wychodzi a zawory dzialaja prawidlowo.

czy one moze sa sterowane impulsami????????

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
sprawdziłem ten rysunek na realoem bo chyba mam ten sam problem tylko ze ja nie mam takiej pompy moze i u mnie ktos tez wyciął czy co powiedz jak rozwiazałes problem bo na forum piszą ze to moze byc pompa wody lub zapowietrzony układ
Opublikowano
  • Autor

tak jak pisalem.

kupilem pompe, podlaczylem odpowiednimi wezami i mam swiety spokuj z ogrzewaniem.teraz jek na polu jest - 10 to zaczyna leciec cieple pow jeszcze na niebieskim polu

moja malutka wcale sie zle nie odpowietrza.

sposcilem calyt plyn i wg vin decodera wlalem prawie 11l wiec nie bylo opcji ze jest powitrze.

Opublikowano
dzieki ale jeszcze mam jedną sprawe gdzie kupiles pompe i ile kosztowala , i czy moze byc tak ze nagle mi sie ona zepsula bo niektorzy twierdza ze to pompa wody ale ja w to nie wierze. i jeszcze jedno gdzie dokładnie fizycznie ma znajdowac sie ta pompka od ogrzewania na wolnych obr dzieki :cry2:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
po długich poszukiwaniach przyczyny problemu z moim ogrzewaniem zakupiłem pompe wspomagająca obieg ogrzewania.

podłączyłem to urządzenie i szczena mi opadla.

ogrzewanie dziala tak fajnie ze szok.

teraz to muszę przykręcać temperaturę :mrgreen:

musze tylko rozgrysc jedna kwestie.

bo narazie pompe podłączyłem do "plusa po stacyjce" a chciałbym miec tak ze jak włączam ogrzewanie pokrętłem to włącza sie pompa.

w prawdzie mam kostkę pod elektrozaworami ,ktora chyba służyła do zasilania oryginalnej pompy ale niestety nie ma w niej pradu.

czy wie ktos jak sa zasilane elektrozawory???

bo dochodzą do nich 3 przewody

+ po stacyjce i 2 sterujace

ale wlasnie nie wiem jak sa one sterowane bo chcialem zmierzyć je multimetrem ale nic nie wychodzi a zawory dzialaja prawidlowo.

czy one moze sa sterowane impulsami????????

A kolego ile taka pompka kosztuje i możesz wysłać mi jej fotkę..?? bo ja nie mam czasu szukać. bardzo byłbym wdzięczny.

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
juz sobie poradziłem okazało sie ze mam wyciek plynu przy parowniku. zrobiłem dolałem odpowietrzyłem i po kłopocie :lol: nareszcie cieplo na postoju :cool2:
Opublikowano
  • Autor
dzieki ale jeszcze mam jedną sprawe gdzie kupiles pompe i ile kosztowala , i czy moze byc tak ze nagle mi sie ona zepsula bo niektorzy twierdza ze to pompa wody ale ja w to nie wierze. i jeszcze jedno gdzie dokładnie fizycznie ma znajdowac sie ta pompka od ogrzewania na wolnych obr dzieki :cry2:

kupilem na allegro za 90pln a w sklepie ok 250 pln zamiennik.

znajduje sie pod elektrozaworami od ogrzewania.

ps pompy nalezy sie spodziewc ze padla po sprawdzeniu kolejno innych elementow jak wycieki, zapowietrzenie ukladu, bezpiecznik i przekaznik pompy/ o ile w danym modelu wystepuje :norty: /

Opublikowano

ps pompy nalezy sie spodziewc ze padla po sprawdzeniu kolejno innych elementow jak wycieki, zapowietrzenie ukladu, bezpiecznik i przekaznik pompy/ o ile w danym modelu wystepuje :norty: /

Miałem to samo,tylko ze ja pompke wymontowałem,bo padł mi pływak w niej,a przypadkiem nie pokazuje ci błędu ESD regelt,bo mi sie takie coś wyświetlało i gostek z serwisu powiedział że to przez to

Opublikowano

Miałem to samo,tylko ze ja pompke wymontowałem,bo padł mi pływak w niej,a przypadkiem nie pokazuje ci błędu ESD regelt,bo mi sie takie coś wyświetlało i gostek z serwisu powiedział że to przez to

nie wyswietlalo mi sie to ale wyswietlilo sie to mojemu ojcu tylko ze on mial problemy z trakcja tzn z ASC

Opublikowano
  • Autor

jaki plywak???

ta pompa nawet jak padnie to nie powoduje zaklucen w przeplywie plynu i jedynie co mozna zrobic to WYMIENIC JA NA NOWA albo zostawic padnieta. bo potem czlowiek szuka , mysli , odpowietrza pyta na forum i sie denerwuje czemuz to auto nie grzeje jak stoi. :mad2: :mad2: :duh: :duh: :evil: :evil:

i potem okazuje sie ze ktos chcial zrobic poloneza z bmw i jedyne co zrobil to kupil weza z M20 i wstawil zamiast pompy :evil:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam! Panowie ja mam podobny problem. Przeszukałem forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi. U mnie ogrzewanie przestaje działać po przekroczeniu 2000 obr. Jakiś magik sprawdzał mi płyn w chłodnicy i mówił zę sa delikatne przebarwienia ale to nie uszczelka. Sądze ze układ jest odpowietrzony - robiłem to sam i u mechanika. Stan płynu jest taki jak na zbiorniczku wyrownawczym ( silnik zimny ). Ma ktoś jakiś pomysł?? Objechałem już kilka zakładów ale nikt nie umie mi nic powiedzieć a nie chce zeby sie uczyli na moim autku i wymienili połowe niepotrzebnych cześci. Z góry dzięki za pomoc. Pozdro.