Skocz do zawartości

Problem z szybą kierowcy (coupe) help!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio mechanizm podnoszenia szyby wyskoczył z klipsów, więc rozebrałem tapicerkę ale problem okazał się większy. Nie wiem co się stało ale szyba strasznie ciężko chodzi. Ciężko ją wyciągnąć ręcznie. Problem jest w przedniej prowadnicy, tylnia jest ok. Ciężko jest też się do niej dostać więc generalnie wiem tylko tyle że bardzo ciężko chodzi szczególnie na 2/3 wysokości. Czy ktoś może miał już podobny problem, ktoś ma pojęcie o czym piszę i czy ktoś mógłby mi coś poradzić? z góry dziękuję :)

Opublikowano

Witam Kolegę.

Ostatnio naprawiałem kuzynowi szybę tylko ze w Compakcie. Tam są drzwi z obramowaniem.

W każdym razie objaw podobny. Szyba wyskakiwała. A jak chciało się ją w dłoniach podnieść do góry to wpadała pomiedzy uszczelki.

Problem leżał w tym ze wypadła z przedniej prowadnicy. Poza tym u niego te prowadnice były pokrzywione oraz sam mechanizm też. Jakos to zabką naprostowałem "na oko". Aha zwróć uwagę na to zeby mocno wcisnąć w takie plastki na dole szyby te koncówki o kulkowym zakonczeniu. ja tego na poczatku nie zrobiłem i wypadła znowu. potem uzyłem delikatnie scisku stolarskiego - no i pieknie wskoczyła.

Zeby w przednia prowadnice włozyc te szybe odkreć ta przy zamku.

Niestety wiekszość musisz robić " na czuja" wkładająć tam łapki.

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
Jedna sprawa to że w przedniej prowadnicy szyba mogła wyskoczyć z uszczelek i nie powiem żeby milym zajęciem było wkładaniej jej na powrót a i jak masz źle ustawiony kąt szyby też będzie cięzko chodzić. Szyba bez ramki to same zmartwienia jesli coupe było rozbite :/
Opublikowano
Nie wiem czy auto bylo bite ale wiem ze poprzedni wlasciciel wymienial mechanizm podnoszenia szyby. Nie byloby w tym nic zlego gdyby zrobil to porzadnie. Zamiast przytwierdzic wszystko na nity powciskal sroby ktore pod wplywem ruchu mechanizmu (otwierania i zamykania szyby) poprostu sie powoli odkrecaja. Wiadomo jak mechanizm luzny to wszystko lata jak zyd po pustym sklepie. Szczerze to przeraza mnie ta robota ale chyba w sobote sie za to wezme. jak macie jeszcze jakies cenne wskazowki to zapodajcie. Dzieki