Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak szybko waż odprowadzajacy plyn z chlodnicy w waszych BMW robi się cieply ? Mam wrazenie, ze u mnie jest cos nie tak. Po przejechaniu ładnych paru kilometrów gdy ogrzewanie juz ladnie "daje" chlodnica nagrzana jest nierownomiernie a powyzszy waz jest wrecz chlodny. Wszystko wyglada na zapowietrzenie ukladu lub zapchana chlodnice.

Wskazowka temp. nieraz dochodzi do czerwonego ale nie ma oznak przegrzewania się silnika. Czy możliwe, zeby silnik sie grzal a plyn nie gotuje się ?

Ps. Płynu nie ubywa. Podejrzewałem wczesniej wskaznik temp. albo czujnik ale wszystko sprawdzone i sprawne. Zostaje tylko lewa masa po drodze do wskaznika albo to grzanie .... bez gotowania.

Co o tym sadzicie ?

Opublikowano
A o ktorym wezu mowisz-piszesz, bo nie kazdy jest goracy. Sprecyzuj posta, a bedzie mozliwa wymiana spostrzezen i obserwacji.

Chodzi mi o waz na dole po prawej stronie chlodnicy patrzac od strony silnika, ten, ktorym schlodzona ciecz wraca do silnika. Schlodzona to chyba nie znaczy zimna, bo az takiej wydajnosci chlodnica nie ma. Ten waz dopiero po dlugim czasie robi sie cieply a chlodnica po tej stronie takze dlugo jest zimna. Powiedzmy po 45 min pracy silnika na postoju (wskaznik na srodku) i małej przejazdzce (podczas jazdy temperatura na wskazniku plynnie rosnie na max) chlodnica od strony weza dolotowego (gornego) jest goraca a po drugiej stronie ciepla. Zaznaczam, ze wskazowka wskazuje max i nie ma mowy o gejzerach itp. Sprawdzany byl czujnik i wlozone sa juz trzecie z kolei zegary wiec wskaznik tez ok.

Termostatu nie zmienialem, bo goracy plyn dociera gornym wezem po lewej stronie do chlodnicy wiec duzy obieg sie chyba otwiera. Ogrzewanie w srodku OK.

Opublikowano

Przy takich obiawach masz to sprawdzenia termostat (możliwe że nie otwiera się do końca), pompa (przyciera sie :?: ), no i tak jak piszesz, czyli chłodnica (może być zapchana).

Jedyny sposób to eliminowanie poszczególnych możliwości, więc powodzenia.

Pozdrawiam.

Opublikowano
pompa (przyciera sie :?:)

Przy odkreconym korku i przegazowaniu widac jak ciecz przelewa sie do zbiornika wyrownawczego, wiec mam nadzieje, ze to nie pompa.

Ten post jest kontynuacja tego:

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5915, gdzie stawialem na elektronike. Sam juz nie wiem co o tym sadzic i sam wymyslam sobie problemy ale jak ktos jezdzil z temp. na max wie jak to wnerwia a przejechalem tak juz ok 700km. po ktorych normalny silnik w takiej temp. by sie rozlecial.

Te skoki nie zdarzaja sie zawsze. Bywa,że jade np 30km i temp. jest ok. Po postoju ze 2 godz. ruszam i wskazowka plynnie powoli leci na czerwone...

Opublikowano
A sprawdzałeś jaka jest naprawdę temperatura płynu kiedy masz wskazówkę na maksa. W e32 stoi pionowo+- 1mm, ale w innej marce mam tak że tak przejdzie ok.2-3mm za 90st. (czyli ok 100) to jest dopiero 88-89, sprawdzałem to przy podłączeniu do kompa. Może u Ciebie też tak jest i nie ma o co kruszyć kopi.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wszystkiemu winien był termostat. Najbardziej mylący był brak gotowania plynu czego przyczyną był pęknięty zbiorniczek wyrównawczy. Pęknięcie było ponad stanem plynu więc go nie ubywalo a przy okazji układ nie trzymał ciśnienia.

btw. Przejechałem ok. 1000 km ze wskazówką temperatury na czeronym polu a silnik, uszczelka, glowica są ok. Ciekawe. Mam tylko nadzieję, że nie jest to bomba z opóźnionym zapłonem...

I jeszcze jedno... Nie raz pisało się na tym Forum jak ciężko odpowietrzyć układ w 520. Człowiek, który zmieniał mi chłodnice i termostat uzupełnił płyn, odkręcił odpowietrznik, odpalił samochód, zakręcił odpowietrznik, dolał plynu pod korek, zakręcił korek i tyle... :roll: Na pytanie czy to na pewno dobrze odparł, że układ odpowietrzy się sam, poziom płynu będzie ok i że już po sprawie. I miał rację... :shock:

Pozdrawiam !

Opublikowano
termostat zmieniales ??
a pytalem ;) bo jak termostat sie otwiera to grzeje sie wlasnie dolny waz ;)

Pozdrawiam

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D