Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Proszę o wypowiedź na temat owego termostatu.

Ktoś kupywał??działa to coś??

http://allegro.pl/item261051931_nowy_termostat_bmw_e30_316_318_e36_320_325_wahler.html

aha, i jeszcze jedno pytanie....szukam szukam szukam......i nie mogę znaleźć u siebie termostatu :jawdrop: .ktoś podpowie mi może gdzie on sie znajduje??na której rurce??albo jakieś foto..tylko nie wklejajcie realoem bo to mi nic nie powie...chodzi mi o usytuowanie.SILNIK m42 1.8IS

Opublikowano

Czesc.

Sam zmieniałem termostat i płyn w tamtym tygodniu to ci podpowiem. Termostat znajduje sie pod aluminiowa kopułka do której dochodzą oba grube węże z chłodnicy. Aby dostać sie do termostatu trzeba odkręcić wiatrak od wiska i 4 śruby 10mm trzymające obudowę. Dobrze jest wcześniej odkręcić uchwyty (dwa) od czujnika walka (taka mała tulejka z kablem z przodu głowicy, tuz nad lewym wężem)i go wyciągnąć gdyż przeszkadza on w odkręceniu obu górnych śrub. Potem tylko wyciągasz obudowę i masz termostat na wierzchu. Składasz wszystko w odwrotnej kolejności. Uważaj tylko żeby termostat był skierowany strzałką do góry. Trzeba także założyć nowa uszczelkę na termostat i na obudowę. Dla pewności możesz jeszcze dać trochę uszczelniacza pod uszczelkę. Uważaj zęby nie przekręcić śrub przy składaniu. Jak masz klucz dynamometryczny to dokręć je momentem 10nm. Zalej nowy płyn. Odpowietrz układ i jazda.

Pozdrowienia

• 3 tygodnie później...