Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Przygotowuje się do wyjazdy na Słowację, Liptovsky Mikulas lub okolice; 3 osoby + bagaż; cel: narty/deska.

Samochód to obniżone E36, 318is z 93r. - takie jak w linku poniżej.

Obniżony, utwardzony, podejżewam M-Technic choć jeszcze nie miałem okazji sprawdzić po VINie.

Mam wrażenie, że samochód może nie znieść tej próby - boję się że będe robił za pług i urwę przedni zderzak, boczne progi lub coś jeszcze.

Nie mam możliwości wymienić zawieszenia, więc proszę o radę i opinię o stanie dróg na Słowacji a dokładniej w rejonie gdzie jadę.

Kupilem metalowe felgi 6Jx15H2 i oponki zimowe 185/65, więc powinienem zyskać jakieś 1,5cm wyżej gleby.

A co do rady to słyszałem, że mozna samochód "podwyższyć" wkładając jakies gumy między sprężyny?

Jest to drogie, można samemu założyć?

Może to głupie pytanie, ale czy mogę wymienić same sprężyny na wyższe nie wymieniając amorków? Co jeśli te amorki mają mniejszy skok (ale nie jestem pewien czy tak jest)?

Z góry dzięki za pomoc!

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/ - moja Bumcia ;)

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/spalanie.gif

Opublikowano
jesli masz zawieszenie tylko m technic to raczej nie masz sie co martwic, bylem rok temu w gorach swiom iS w 2 osoby, moj bagaz i pozostala czesc samochodu wiadomo czyj to bagaz :), zawieszenie tez mam od wersji M i nic sie nie dzialo :), tylko martwilbym sie o twoj zderzak bo chyba masz M pakietowy wiec na niego uwazaj chociazby dlatego ze jest drogi. Natomiast polecam lancuchy....bez nich raczej nie zapuszczaj sie w gory. Milego wypoczynku i milej jazdy na nartach i na zakretach samochodem :)

Sprzedam czesci do BMW E36 1.8(115KM)!!!

Kontakt: 502278481 lub pw.

Opublikowano

Godmode, wal śmiało. Prawda jest taka, że dojazd do Lipotovskiego Mikulasia to spokojna jednopasmówka o równej nawierzchni jadąc przez Chyżne. Tam dojedziesz drogą nr 7 od samej Wawy. Ewentualnie Gierkówką do Bielska-Białej, dalej Żywiec :) i przez Zwardoń, ale tędy trochę dłuższa droga. Gdybyś jednak wybrał się przez Zakopane i Łysą Polanę to od Popradu do Lipt.Mikul. masz rewelacyjną drogę. Uważaj na ograniczenia prędkości, często stoją we wsiach i małych miasteczkach, a chwytają ostro :). No i u nich coraz węcej policji ma już srebrne autka z niebieskim paskiem, może to uśpić czujność :cool2:

Miłej zabawy!! Polecam stoki w Stary Smokovcu i Tatranskiej Lomnicy, to bliżej Popradu.

Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
Opublikowano

@Przem777

Super dzięki za radę! :)

Napewno skorzystam, a co do policji :evil: to słyszałem, że na Słowacji strasznie lubia wlepiać mandaty obcokrajowcom.. więc muszę się dowiedzieć jakie są u nich przepisy odnośnie trójkątów itp.

Bo w niektórych krajach, trzeba mieć po 2 trójkąty.

@ALL

A mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć odnośnie tych gum w sprężynach - ogólnie o to o co pytałem w pierwszym poście. Nie wiem czy jest sens je kupować, czy mi podwyższą auto i ogólnie czy się to opłaci.

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/ - moja Bumcia ;)

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/spalanie.gif

Opublikowano

racja racja!! Zapomniałem dopisać o gumach. Miałem ten sam problem w escorcie fajnie obniżonym, z czasem urok prysł, a pojawiły się problemy. Pierwszy to nasze drogi, drugi to komfort, trzeci to destrukcja zawieszenia. W konsekwencji ratowałem się wkładkami między zwoje sprężyny, bo chyba o to właśnie Ci chodzi. Otóż doprowadziłem do kolejnego wydatku, sprężyna pracowała na krótszym odcinku, drgania te same, w efekcie pękła oryginalna sprężyna od RSa!!!! Będziesz jechał z ładunkiem i to sporym, szczerze Ci odradzam tego rozwiązania!!

Co do policji, faktycznie są cięci na nieknedli :)... a tu masz taką małą wklejkę:

Na Słowacji nie jest wymagane posiadanie międzynarodowego prawa jazdy; trzeba oczywiście zabrać ze sobą dowód rejestracyjny pojazdu oraz opłacić ubezpieczenie, tzw. Zieloną Kartę. Jeśli podróżuje się samochodem zarejestrowanym na inną osobę, należy zaopatrzyć się w pozwolenie, podpisane przez właściciela i potwierdzone przez Polski Związek Motorowy. Do obowiązkowego wyposażenia pojazdu należy trójkąt ostrzegawczy, apteczka, zapasowy zestaw żarówek oraz naklejka z symbolem państwa.

Dozwolona prędkość maksymalna dla samochodów osobowych wynosi w terenie zabudowanym 60 km/godz., poza terenem zabudowanym 90 km/godz., na drogach szybkiego ruchu 100 km/godz., na autostradach 130 km/godz.; dla samochodów z przyczepą odpowiednio 60/80/80/80 km/godz. Dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi: 0,0‰. W razie kłopotów z samochodem, można wezwać pogotowie techniczne słowackiego automobilklubu (ÚAMK cestná služba) pod numerem tel. 0123. Używanie pasów bezpieczeństwa jest obowiązkowe, zarówno w terenie zabudowanym jak i poza nim. Użycie telefonu komórkowego podczas jazdy dozwolone tylko z zestawem hand free.

Za prowadzenie samochodu pod wpływem alkoholu grozi mandat do 15 000 SKK, zatrzymanie prawa jazdy i ewentualnie kara więzienia do roku. Ceny mandatów za wykroczenia drogowe wynoszą od 200 SKK wzwyż (np. za przekroczenie prędkości od 1000–2000 SKK w górę, za nie używanie pasów bezpieczeństwa – 200 SKK).

Z tązielona kartą to coś poszaleli, bo jeśli masz w dowodzie ubezpieczenia wpisaną Słowację, to styka!! Większość, jak nie wszystkie towarzystwa kraje Unii Europejskiej obejmują bez zielonej karty.

Powodzenia

Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!