Skocz do zawartości

Czy jest cos takiego jak Tolerancja obrotow ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

bylem ostatnio w warsztacie i pewien gosc marudzil cos do mechanika ze na obrotomierzu w jego bmw 316 wskazowka lekko mu faluje przed cyfra 1.widocznie sie rusza ok 800-900ob. wg goscia cos bylo nie tak z silnikiem bo twierdzil ze powinna sie nie ruszac wskazowka.mechanik stwierdzil ze z silnikiem wszystko jest ok,a ja nic nie dopowiadalem bo sam nie bylem pewny i wole sie was zapytac jak to jest?jest jakas tolerancja obrotow czy cos?pozdrawiam

"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano
bylem u osoby pleconej przez kogos znanego w srodowisku mechanikow w Szczecinie. Bylem podpiac sie pod kompa i sprawdzeniu przeplywki, sondy i innych.................obroty silnik mial na kompie jakies 760 ja mowie ze cos mi sie na ucho wydaje ze jakos tak nisko-ze ciezko pracuje On mowi ze NIE ze jest w tolerancji wszytskoze sa jakies kilku procentowe wachania-ze moj silnik ma ksiazkowe wartosci. :cool2: wiec moze skoro ja slyszalem takie slowa od soby powazanaej na Szczecinie , ty gdzies tam to widocznie tak jest.
Opublikowano
no ja nie bylem w takim prestizowym miejscu tylko raczej u podworkowego mechanika :wink: czyli mozliwe ze jednak tak jest tylko czy tobie wskazowka sie rusza np 700-800-900ob?ciekawe jaka jest ta tolerancja i czy wskazowka sie powinna ruszac?
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano

Cześć

Widać ten mechanik błędnie interpretuje pojęcie tolerancji bo dla silnika m40b16 wynosi ona 850+/- 40 obr/min a z tego co napisałeś wynika że tym aucie obroty zwyczajnie falowały.Generalnie obroty silnika w dobrej kondycji mogą wynosić 810 albo 890 zależy to od wielu czynników np;warunków klimatycznych, ale w żadnym wypadku nie mogą falować od 810 do 890.

Opublikowano
aha a powiedz wiec czy wskazowka powinna sie lekko ruszac?
Opublikowano
Pewnie że czasem wskazówka obrotomierza drgnie ale wystarczy że mamy przewody wysokiego napięcia lekko sfatygowane i dostają przebicia stąd delikatne drgania nie mylić z falowaniem.
Opublikowano
hmm to ztego wynika ze u tego goscia u mechanika naprawde cos bylo nie tak bo jak mial na obrotomierzu wskazowke to wahala sie miedzy 800-900ob.silnik mu chodzil wporzadku ale wskazowka ewidentnie sie ruszala.oczywiscie jak sie otworzylo maske to bylo slychac ze calkiem rownych obrotow nie ma.i teraz dziwne co to moglo byc (skoro mechanik nic nie stwierdzil i komputer nic nie wykazal).na silnik krokowy to chyba za slabe
Opublikowano
Przyczyn może być wiele ale czy to nasz problem ? gość pojechał do mechanika i niech ten się martwi :D dla Twojej wiedzy:silnik mógł pobierać ''lewe''powietrze,szwankował regulator ciśnienia paliwa,nieszczelny wydech tych usterek program diagnostyczny nie wykrywa.Wiele zależy także od tego czy gość miał instalację gazową.
Opublikowano
no dokladnie to nie nasz problem ale bardzo mnie to zastanawialo bo sam nie wiedzialem od czego to zalezy i gosciowi tez nie moglem nic powiedziec.a gazu on nie mial bo powiedzial ze"nie zakladam gazu bo silniki bmw tego nie trawia"
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
A ja myślę, że ten mechanik nie wie co się dzieje i pierwszy raz taką furę widział. Lepiej powiedz mu żeby zmienił mechanika. Na tym forum jest mnóstwo opisanych przyczyn falowania obrotów. Nie jest to normalne, i da się leczyć :8) Poszukaj na forum :search:

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/ - moja Bumcia ;)

http://www.ee.pw.edu.pl/~andrzem1/bmw/spalanie.gif