Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam nadzieje ze nie powiele tematu.

Przede wszystkim witam wszystkich serdecznie, bo to moj pierwszy post. Przedwczoraj nabylem swoja pierwsza E36.

Problem jest nastepujacy. Kupilem auto bez radia. Poprzedni wlasciciel nie mial radia seryjnego. Z przodu zostawil seryjne 2 gwizdki w drzwiach i 2 glosniczki przy nogach. Z tylu zamontowal jakies podobno w miare dobre MacAudio. Ten chlopaczek mial wzmacniacz i tube w bagazniku, ale ja nie jestem zwolennikiem organizowania koncertow przechodniom na ulicy ;)

Wstepnie planuje nastepujacu zabieg:

Chce kupic seryjnie montowane radyjko, np jedno z tych:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=261310116&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=259561216&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.%0A%09%3C%2Fp%3E%3Cp%3EAby+przed+zako%C5%84czeniem+otrzyma%C4%87+e-mail+z+przypomnieniem%2C%3Cbr+%2F%3Ezmie%C5%84+ustawienia+w+zak%C5%82adce%0A%09%3Ci%3EMoje+Allegro+%3E+Aukcje+%3E+%3Ca+href%3D%22%2Fmy_allegro.php%3Fpage%3Dauctions%26type%3Dwatch%22%3EObserwuj%C4%99%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E

http://www.allegro.pl/item261514049_orginalne_radio_bmw_business_e36_e30_e32_z_rds_.html

... i podlaczyc je do mojego 6-glosnikowego zestawu.

Moje oczekiwania sa takie. Nie planuje sluchac plyt CD (no moze okazjonalnie), dlatego nie zalezy mi na radiu z CD. Moze to byc tez kaseciak, najbardziej mi zalezy na jakosci wzmacniacza. Najbardziej zalezy mi na mozliwosci podlaczenia do radia odtwarzacza mp3 (iPod).

I teraz pytanka :) :

1. Czy radyjka ktore zaproponowalem maja wewnatrz wystarczajaco mocne wzmacniacze, zeby ruszyc te glosniki, no i zeby to w miare glosno potrafilo zagrac.

2.Czy jakosc dzwieku z takiego zestawu bedzie porownywalna do normalnych teraz produkowanych radyjek (pytam, no bo tak sobie mysle, ze lata produkcji e36 sugeruja ze konstrukcja audio tez moze byc z tych lat. a w koncu od ego czasu troche sie pozmienialo)

2. Czy wogole bede mogl podlaczyc od iPoda kabelki do radia? Myslalem zeby to zrobic w miejsce zmieniarki, tylko zastanawiam sie jak wygodne bedzie sterowanie tym.

Jak o czym zapomnialem to dopisze.

Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam

Hirek

Opublikowano
Nie myl jakości dźwięku z głośnością. Ja mam dwa wzmacniacze, a koncertów robić nie mogę. Po co kompletujesz oryginalne audio - wydasz na to tyle co jakbyś nowe elementy kupił, a jakość będzie lipna? Dla mnie głośna muzyka w samochodzie jest nieprzyjemna - a mimo to złożyłem dobre audio, bo cenię sobie jakość.
Opublikowano

...

Sorry, moze sie zle wyrazilem. Faktycznie wszystkie elementy audio gdyby mialy byc orginalne, to by mnie sporo wynioslo, a efekt niebylby prawdopodobnie wspolmierny do ceny. Chodzi mi jedynie o oryginalny panel sterowania od strony kierowcy. Reszta moze byc nieoruginalna.

Pozdrawiam

Dzieki

Opublikowano

Wszystkie te radia ktore zamiesciles wyzej maja jedna wspolna wade.

Psuja sie strasznie !!! Ja tez jestem zwolennikiem orginalow i w tym momencie jestem szczesliwym posiadaczem 3 takich sprzetow.

Dwa sie juz popsuly trzecie jak narazie dziala i chyba juz tak zostanie (mam nadzieje), np masz radio wlaczone ale sciszone jedziesz sobie wyprzedzajac na trzeciego i skupiajac sie na dzwieku silnika az tu nagle radia samo wlacza dzwiek na full :mrgreen:

No ale jak juz trafisz na dzialajace to musze powiedziec ze dzwiek jaki daje razem ze standardowymi glosnikami mi wystarczy nie probowalem podlaczac wzmacniacza ale wydaje sie to mozliwe a jesli chodzi o muzyke z mp3 to ja kupilem zwykla kasete przejsciowke i taka jakosc dzwieku mi wystarczy (zreszta i tak wole dzwiek silnika) :mrgreen:

Orginał to orginał reszta to po prostu szpan...
Opublikowano
No jesli chcesz zeby wygladalo ladnie to wystarczy ukryc ten kabelek w zalamaniach tapicerki mi osobiscie on nie przeszkadza, a jakosc wcale nie jest taka zla, jasne ze nie gra jak profesionalne audio ale moim zdaniem nie najgorzej. :mrgreen:
Orginał to orginał reszta to po prostu szpan...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

caly czas szukam jak ugryzc ten temat iPoda, i ostatnio sie dowidzialem o mozliwosci wlutowania kabla w miejscu tunera fal AM. przez to nie bedzie AM, ale kto tego teraz slucha...

nie znam sie na tym, dlatego sie zastanawiam, ale z tego co czytalem, to najestetyczniejsze i najlepsze pod wzgledem jakosci dzwieku rozwiazanie (wedlug mnei)...

bede kombinowal dalej i pisal...

pzdr

Opublikowano
Kupo sobie transmiter - przkeazujesz sygnał na falach FM - są wersje na baterie i podłączane do gniazda zapalniczki. Koszt od 30 do 60zł i nie ingerujesz w radio. Jakość to już inna sprawa - ale skoro zdecydowałeś się na oryginalne nagłośnienie, to nie powinieneś na jakość narzekać.