Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

posiadam bmw 316 compact w wersji z tempomatem,na tej dzwigni z tempomatu sa jakies napisy po niemiecku,czy ktos moze mi powiedziec "z czym sie je ten tempomat".powiem tylko ze ta wajha chodzi na wszystkie strony jak wajha z kierunkowskazow i wycieraczek oraz posiada funkcje jakas jak sie wcisnie nia do srodka.Chcialbym wiedziec jak sie nim poslugiwac.Z gory dziekuje i pozdrawiam

"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano

Witam

BESCHL. - przyspieszanie. Krotko naciskasz dzwignie i predkosc zostanie zapamietana. kazde kolejne nacisniecie zwieksza predkosc o 1 km/h

VERZOG. - zwalnianie. Przytrzymaj dzwignie w tym polozeniu to auto bedzie zwalniac i jak puscisz to zapamieta aktualna predkosc.

ABRUF - przywołanie. Po nacisnieciu tej opcji auto wroci to ostatnio zapamietanej predkosci.

AUS - wylaczenie. Wylacza tempomat

Opublikowano
dziekuje przyjacielu,wymieniles mi 4 polozenia,a funkcji ta wajha ma chyba piec?prosze powiedz mi o jakiej zapomniales ?moze o wcisnieciu wajhy do sreodka?bylbym wdzieczny gdybys mi tylko te nazwy jeszcze raz opisal pod wzgledem ktora nawzwa oznacza w ktora strone jest nacisniecie to bym sobie teraz szybko skojarzyl.dziekuje raz jeszcze i pozdrawiam
"Zapytać - może oznaczać moment wstydu, ale nie zapytać i pozostać ignorantem, to wstyd na całe życie..."
Opublikowano

do gory- wylaczasz

w dol - wylaczasz

od siebie - przyspieszasz

do siebie - zwalniasz

wcisniecie - ostatnio zapamietana predkosc

Radość z jazdy :)

328i :)

Opublikowano
dziekuje,latwiej juz nie mozna wytlumaczyc:) ,a powiedz jeszcze jak np jade normalnie 70km i nacisne i przytrzymam wajhe od siebie to zacznnie mi przyspieszac,jak puszcze to zostanie na tej predkosci do jakiej doszlo tak?np na 100km?jesli tak to np jak wtedy wcisne do srodka wajhe to wroci samo na 70km?
Opublikowano
nie do konca nacisniecie dzwigni powraca do ostatnio zapamietanej predkosci ale po wylaczeniu tempomatu, dzwignia lub po nacisnieciu ktoregos z pedalow. Wiec jesli doszedles do tych 100km/h to jest to jego ostatnio zapamietana predkosc i 70 juz "nie pamieta"

Opublikowano
aha,ale ogolnie jak przyspiesze przez dzwignie tj nacisne ja od siebie to zostanie mi na tej predkosci do jakiej przyspieszylo?i jak nic nie rusze (zadnego pedalu i hamulca) i nacisne do wewnatrz wajhe to powroci do predkosci ktora byla przed nacisnieciem wajhy do przyspieszenia?popraw mnie prosze jesli nie mam racji:)
Opublikowano

"aha,ale ogolnie jak przyspiesze przez dzwignie tj nacisne ja od siebie to zostanie mi na tej predkosci do jakiej przyspieszylo?"

tak zostanie na tej predkosci,

"nacisne do wewnatrz wajhe to powroci do predkosci ktora byla przed nacisnieciem wajhy do przyspieszenia"

nie powroci do poprzedniej predkosci jaka miales poniewaz rozpedzasz sie "tempomatem" i jest on jakby w trakcie zapamietywania nowej predkosci. Jest to mozliwe co piszesz ale tylko przy rozpedzaniu sie za pomaca pedalu gazu, np. ustalasz na tempomacie 70 km/h po chwili go wylaczasz obojetnie jak, nastepnie rozpedzasz sie ponownie ale za pomoca pedalu gazu do powiedzmy 100km/h i jesli w tym momencie wcisniesz dzwignie tempomatu to auto samo bedzie zwalniac i wroci do predkosci 70 km/h

Opublikowano
aha,ale ogolnie jak przyspiesze przez dzwignie tj nacisne ja od siebie to zostanie mi na tej predkosci do jakiej przyspieszylo?i jak nic nie rusze (zadnego pedalu i hamulca) i nacisne do wewnatrz wajhe to powroci do predkosci ktora byla przed nacisnieciem wajhy do przyspieszenia?popraw mnie prosze jesli nie mam racji:)

ja proponuje żebyś wsiadł z wieczora...wpadł na jakąś wolną prostą lub na jakąś porządną drogę i poprostu sie nim pobawił ( tempomatem) ... wtedy napewno wszystko lepiej Ci sie utrwali... i juz zostanie... a tak dzis przeczytasz a jutro Ci sie pokręci...

popsuć nic nie popsujesz... wiec wsiadac jechac i testowac

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
Dokladnie, najlepiej jak sam sprawdzisz jak to dziala bo nie da sie nic popsuc...chociaz...jak toczac sie na biegu jalowym wcisniesz manetke tempomatu w celu wywolania ostatnio zapamietanej predkosci tempomat sie wlaczy i wykreci silnik do odciecia, to samo jak wyrzucisz bieg bez sprzegla jadac na telpomacie takze jest to jedyne ryzyko...Ja po zamontowaniu tego urzadzenia nie wyobrazam sobie jazdy bez :)

Opublikowano
oki dzieki bardzo koledzy,macie racje,jak wyjade sam obadam jak to jest alei tak daliscie mi mnostwo info.dzieki
Opublikowano
no wiec koledzy dzis wybralem sie na przejazdzke aby wykorzystac moja wiedze w terenie na temat tempomatu.wszystko jest tak jak mowiliscie tylko niestety nie trybie jeszcze tego tzw przywolywacza (wcisniecie wajhy do srodka),nie wiem kiedy jaka predkosc zapamietuje:(wiem za to pozostale u zastanawia mnie czemu az w dwoch miejscach zastosowano wylaczenie tempomatu (gora ,dol)?pozdrawiam
Opublikowano

hmm jesli chodzi o dwa kierunki wylaczania to mysle ze jest to zrobione dla wygody i tyle...a co do zapamietywania predkosci, moze tak:

pamieta zawsze ostatnio ustawiona predkosc za pomoca tempomatu niezaleznie czy rozpedziles sie za pomoca gazu i na chwile pyknales dzwignie od siebie, czy tez od poczatku rozpedzales sie za pomaca dzwigienki. Zawsze wroci do predkosci z jaka "ostatnio pomagal jechac".

Oczywiscie po wylaczeniu silnika pamiec tempomatu sie zeruje. Juz chyba prosciej nie jestem w stanie tego wytlumaczyc ;)

Opublikowano
nio dziekuje kolego!teraz juz bede wiedzial na bank.jesli mozna podam ci przyklad czy dobrze rozumie:) przyspieszam wajha (od siebie) do 50km potem hamuje nagle i pedalem gazu przyspieszam do 80km i jesli nacisne wajhe do srodka to predkosc wroci do 50km?
Opublikowano
aha i jeszcze mam pytanko:czy uzywajac tempomatu samochod bedzie wiecej palil czy pali normalnie?pozdrawiam
Opublikowano
Jesli chodzi o spalanie to patrzac ogolnie pali mniej w dlugich trasach ale pamietaj ze na podjazdach za wszelka cene bedzie dazyl do utrzymania ustalonej predkosci dlatego spalanie bedzie duze bo "nie bedzie odpuszczal", zas z gorki hamuje silnikiem zeby rowniez utrzymac predkosc. Reasumujac tak czy inaczej jest to bardzo dobra i pomocna rzecz. Jesli chcesz jechac ekonomicznie staraj sie unikac rozpedzania tempomatem poniewaz prawie maxymalnie otwiera przepustnice tylko spokojnie nabierz odpowiedniej predkosci a tempomat wykorzystaj do jej utrzymania :cool2:

Opublikowano
aha czyli jakbym chcial jechac 80km/h to rozpedze go pedalem gazu do tej predkosci i wystarczy zebym raz krotko nacisnal dzwignie (od siebie) i mi przytrzyam ta predkosc?
Opublikowano
aha wiec dzieki wielkie za info,reszta sama wejdzie w nawyk z czasem uzywania tego tempomatu ale zapowiada sie ze bedzie niezla wygoda gdyz pewnie ulatwi to podroz w nieznane;)
Opublikowano
chce wam podziekowac,dzieki waszym radom udalo mi sie opanowac tempomat,juz wiem kiedy i jak uzywac jego funkcji oraz wiem do czego sluza,dzieki wielkie :D :dance: