Skocz do zawartości

Nie działająca klima i obieg zamknięty...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników forum. Od dłuższego czasu czytam to forum, które stało sie dla mnie prawdziwą skarbnicą wiedzy. Teraz sam postanowiłem coś napisać :wink: Mam pewien dość dziwny problem z moim BMW. Przestała nagle działać klima i obieg zamknięty powietrza. Jeszcze parę dni temu wszystko było ok. Przedwczoraj chciałem ją włączyć żeby się przesmarowała i nic... Kontrolka na przycisku się nie świeci ani nic się nie dzieje. Tak samo jest w przypadku obiegu zamkniętego (klima manual e34). Działa tylko przycisk ogrzewania tylnej szyby. Wydłubałem przełącznik rozebrałem go i nie znalazłem tam nic co mogłoby wskazywać na jego uszkodzenie. Jedyne co ewentualnie mogłoby nie działać to obieg zamknięty bo nie było tej nasadki plastikowej na sprężynce co naciska wyłącznik na płytce, reszta ok. Podłączyłem zresztą samą płytkę bez klawiszy i naciskałem same wyłączniki. Efekt był ten sam - działało tylko ogrzewanie tylnej szyby. Wtyczka, która dochodzi do przełącznika jest też ok. Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie w porządku, wyjąłem panel środkowy i obejrzałem kable za konsolą i też nic niepokojącego nie zauważyłem. Jeśli ktoś wie gdzie jeszcze szukać problemu bardzo proszę o pomoc.

P.S. Search was used :wink: jak wiele razy wcześniej zresztą, tym razem jednak nie znalazłem odpowiedzi...

Opublikowano
Witam...moze ci uciegl czynnik chlodniczy /brak olbo za malo to nie wlaczysz klimy/czynnik ma prawo ulotnic sie od 100-250g na rok...sprawdz czy masz czynnik i szczelny uklad a wtedy mozna dalej szukac....
Opublikowano
Nie było aż tak zimno. Z tego co wiem to poniżej zera sie nie włączy, ale wtedy było 9 C na dworze.... Więc to chyba nie to... Jeśli chodzi o czynnik... to może bo miałem takie subiektywne wrażenie że słabo chłodzi. Podjadę po niedzieli do serwisu i sprawdzę szczelność. W sumie niedawno była sprawdzana. Ostatnie nabicie i sprawdzenie w lipcu :mad2: P.S. Obieg zamknięty też się nie włączy przy braku czynnika? Bo jak jest włączony to klimatyzacja tez się włącza.... czy jest zabezpieczenie że nie uruchomi się przy niesprawnej klimie?
Opublikowano
Nie było aż tak zimno. Z tego co wiem to poniżej zera sie nie włączy, ale wtedy było 9 C na dworze.... Więc to chyba nie to... Jeśli chodzi o czynnik... to może bo miałem takie subiektywne wrażenie że słabo chłodzi. Podjadę po niedzieli do serwisu i sprawdzę szczelność. W sumie niedawno była sprawdzana. Ostatnie nabicie i sprawdzenie w lipcu :mad2: P.S. Obieg zamknięty też się nie włączy przy braku czynnika? Bo jak jest włączony to klimatyzacja tez się włącza.... czy jest zabezpieczenie że nie uruchomi się przy niesprawnej klimie?

Obieg to chyba osobny temat ...przedtem pisales co innego..

Opublikowano
(...) Przedwczoraj chciałem ją włączyć żeby się przesmarowała i nic... Kontrolka na przycisku się nie świeci ani nic się nie dzieje. Tak samo jest w przypadku obiegu zamkniętego (...)

Chodziło mi właśnie o to, że przestało działać jedno i drugie jednocześnie... :mad2: dlatego pytałem czy jedno z drugim ma jakiś związek

Opublikowano

Chodziło mi właśnie o to, że przestało działać jedno i drugie jednocześnie... :mad2: dlatego pytałem czy jedno z drugim ma jakiś związek

Jak wlaczamy obieg zamkniety, to uruchamia sie tez klima. Tak jest dlatego, zeby nie zaparowywaly szyby.

Opublikowano

Jak wlaczamy obieg zamkniety, to uruchamia sie tez klima. Tak jest dlatego, zeby nie zaparowywaly szyby.

Tak zgadza się. Klima wtedy osusza. Tego właśnie dotyczy moje pytanie: Jeśli klimy się nie da włączyć to czy obiegu zamkniętego się tez nie da się włączyć czy jednak mimo to da się i parują szyby na zamkniętym obiegu? Pytam, bo jedno i drugie przestało mi działać jednocześnie i teraz szukam związku.... Podejrzewam elektrykę, ale jeśli jest takie zabezpieczenie że obieg zamknięty też się nie włączy przy niesprawnej klimie, to już raczej wskazuje na usterkę w samym układzie klimy

Opublikowano (edytowane)

Tak zgadza się. Klima wtedy osusza. Tego właśnie dotyczy moje pytanie: Jeśli klimy się nie da włączyć to czy obiegu zamkniętego się tez nie da się włączyć czy jednak mimo to da się i parują szyby na zamkniętym obiegu? Pytam, bo jedno i drugie przestało mi działać jednocześnie i teraz szukam związku.... Podejrzewam elektrykę, ale jeśli jest takie zabezpieczenie że obieg zamknięty też się nie włączy przy niesprawnej klimie, to już raczej wskazuje na usterkę w samym układzie klimy

.

Nie wiem z ktorego roku masz beemke ale u mnie na klimatroniku nie ma nic wspolnego z klima /moge wl.i wyl.wszystko osobno/ ja mam 2000r.

Obieg zamkniety to nie tylko osuszanie szyby ale tez szybsze nagrzewanie zima czy wychlodzenie latem...

Edytowane przez zbigniewst
Opublikowano
Mi tez uciekl freon, przestala dzialac klima i nie moge zalaczyc obiegu zamknietego.

Czyli wszystko się zgadza... klima do naprawy w takim razie :( No nic... trzeba odwiedzić serwis klimy...

Nie wiem z ktorego roku masz beemke ale u mnie na klimatroniku nie ma nic wspolnego z klima /moge wl.i wyl.wszystko osobno/ ja mam 2000r.

Obieg zamkniety to nie tylko osuszanie szyby ale tez szybsze nagrzewanie zima czy wychlodzenie latem...

Moja beemka jest z 93 r. Pozdrawiam

Opublikowano
Witam ponownie! Odświeżam temat, bo niestety skomplikowało się to wszystko trochę :? Otóż w niedzielę wsiadłem do samochodu przed wyruszeniem w trasę, odpaliłem go włączyłem nawiew i o dziwo... uruchomiła mi się klima. Widać zostawiłem włączoną jak się bawiłem wcześniej. Włączyłem i wyłączyłem działało, więc szczęśliwy pojechałem dalej. Po ok 60 km postanowiłem ją włączyć żeby sobie trochę pochodziła. Włączyłem ją zaczęło lecieć zimne powietrze, ch(ł)odziła jak trzeba :wink: ale 20 minutach gdy chciałem ją wyłączyć kontrolka na przycisku zgasła ale zimne powietrze nie przestawało lecieć. 15 minut później zatrzymałem się na stacji, odpaliłem ponownie silnik i o dziwo klima jest włączona... Wyłączyłem ją wtedy ponownie i było już ok, zaczęło lecieć ciepłe powietrze a silnik jakby trochę więcej mocy dostał. Wygląda więc jakby dopiero wtedy się wyłączyła. Gdy po jakimś czasie próbowałem ją włączyć ponownie już się nie dało :mad2: Wreszcie na sam koniec trasy podjechałem pod sklep na osiedlu. Po ponownym uruchomieniu spróbowałem ją jeszcze raz włączyć i nic... Zrezygnowany dałem sobie spokój, ale ruszyłem parę metrów, samochód podskoczył na dziurze i się załączyła :? Wyłączyłem ją. Podjechałem dziś do serwisu klimy. Powiedzieli mi tam, że to jest usterka elektryczna i poradzili odwiedzenie elektryka. Z kolei ekektryk powiedział mi, że coś takiego to w serwisie klimy mi zrobią :mad2: Najciekawsze, że nikt nie miał pomysłu co to... Ja też już zgłupiałem :duh: Czy ktoś miał podobne objawy? Wie ktoś o co może tu chodzić?
Opublikowano

witam, mam bardzo podobny klopot.

u mnie sprawa jest identyczna tyle ze jak przyciski te sa wlaczone to po uruchomieniu silnika zapalaja sie na kilka sekund, potem gasna, klima nie dziala, wczesniej bylo ok , tzn mozna je bylo wlaczac i wylaczac ale do momentu jak wlozylem bezpiecznik od klaksonu( jak kupilem auto nie bylo bezpiecznika i klakson nie dzialal, potem przeczytalem w ksiazce ze ten bezpiecznik jest od sygnalu i od urzadzenia klimy) klakson zaczal dzialac, a przyciski zglupialy tzn dzialaja tylko przez pierwsze sekundy potem gasna, tez juz zaczynam glupiec, :mad2: zamieszcze na forum jeszcze foto skrzynki bezpiecznikow bo nie zgadza sie z tym jak jest w ksiazce i wydaje mi sie ze brakuje jakis przekaznikow

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Mam podobny problem i okazało się że kompresor klimatycji się zatarł i jest do wymiany, bo regenerować sie go nie opłaca.

Chwilę przed tym też nie mogłem włączyc klimy i obiegu.

Na razie szukam nowego kompresora i zobaczymy co dalej.

Ma ktoś namiary na firmę gdzie można kupić taki kompresor nie licząc serwisu :)

Pozdrawiam

Seba

BMW i V8 to idealne połączenie :)
Opublikowano
Witam,

Mam podobny problem i okazało się że kompresor klimatycji się zatarł i jest do wymiany, bo regenerować sie go nie opłaca.

Chwilę przed tym też nie mogłem włączyc klimy i obiegu.

Na razie szukam nowego kompresora i zobaczymy co dalej.

Ma ktoś namiary na firmę gdzie można kupić taki kompresor nie licząc serwisu :)

Pozdrawiam

Seba

zobacz tu..http://www.climateam.com.pl/product_info.php/cPath/31/products_id/191..

Opublikowano
Witam! Nie sprawdziłem tego przekaźnika... Jutro lub pojutrze zmienię i zobaczę. Dam znać o efektach. Tak swoją drogą... też mi się tak raz zdarzyło w międzyczasie, że po odpaleniu samochodu nie wiadomo dlaczego miałem włączoną klimę i obieg zamknięty. Wygląda to wszystko na jakąś usterkę elektryczną, ale... zobaczymy. Chociaż teraz też może być problem z włączeniem klimy bo mrozy u mnie... :evil:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam. jestem nowym uczestnikiem forum i mam ten sam problem.Załanczała sie coraz rzadziej aż w końcu wcale. Tyle ze czynnik jest i sprzężarka działa bo sprzawdzałem. Jak sie ją na krótko odpali to chłodzi.Czy jest i gdzie sterownik klimatyzacji, albo jakaś centralka.Dodam jeszcze że jest to E34 525I 24V 92r.
Opublikowano

No to ja się podłącze, choć sprawa dotyczy E36. Przez kilka/kilkanaście sekund po uruchomieniu działa wszystko, później gaśnie lampka na klimie (jak jest włączona) i nie daje sie włączyć ani klimy, ani obiegu zamkniętego ani szyby ogrzewanej. Dodam też że nie działa podświetlenie panelu. Klima manualna, dwustrefowa.

Pomóżcie pliiiis

Opublikowano
Ja mam już kłopot z głowy!!! :D Okazało sie że styki od sterownika były zabrudzone.Przeczysciłem i wszystko gra. Przy takich obiawach proponuje zacząć od tego. Jak byłem w warsztacie to elektryk powiedział że musi sie tym zająć elektronik bo sterownik nie działa,bo sie nie da z nim połązcyć. dopiero wziołem sie za to sam i kabel po kabelku i sukces.