Skocz do zawartości

Po wymianie pompy wtryskowej kopci i nierowno chodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem i mam nadzieje, że ktoś z Was pomoże mi go rozwiązać.

Od pewnego czasu przymierzałem się do wymiany pompy wtryskowej, wkoncu kilka dni temu zamowiłem pompe zawiozłem autko do warsztatu na wiymiane i się zaczeło. Pompa wymieniona i padł jeszcze rozrusznik ale też go wymieniłem i autko zapaliło, ale chodzi strasznie nie równo i kopci czarnym dymem, tylko gdy dodaje gazu, na wolnych nie kopci. Co to może być? Mechanik po kilka godzinach regulacji pompy itd. poddał się. Co może być przyczyną takiego zachowania? Proszę o pomoc.

Serdecznie pozdrawiam

Opublikowano

1 Może taki mechanik,może żle ustawił pompe przay montażu,w dizlu tez rególuje sie kąt wyprzedzenia wtrysku,

2 pompa może buć lipna,z kąd wziałeś te pompę?

3 winne mogą być wtryskiwacze paliwa,gdy np jeden z wtryskiwaczy,dobrze nie rozpyla(mówiąc językiem mechaników leje)wtedy silnik nierówno pracuje,paliwo nie jesk wtryskiwane pod odpowiednim kątem żle spalane ,z tąd własnie te chmóry dumu

4 sprawdzić czy wtryski są dobrze zamątowane(nie wiem jak jest w tym silniku,ale wiem że,jest możliwość złego montarzu)wtedy paliwo wtyskiwane jest pod innym kątem

5 sprawdzic pompę wtryskową,jest do tego specjalne urządzenie kóre mierzy ciśnienie,i dawkę podawanego paliwa.

Powodzenia

Opublikowano

pompa jest nowiutka ze sklepu, więc to raczej nie jej wina

na starej pompie wszystko chodzilo normalnie (więc to chyba nie wtryski), tylko na ciepłym bardzo źle palił i przy wysokich obrotach przerywał, diagnoza padła na pompe więc wymieniłem na nową.

wtryski nie były demontowane ( z tego co mi wiadomo)

Opublikowano

Ja bym sprawdził też nową pompę przed mątarzem,mechanik który trudni sie dizlami,powinien to zrobić,nowe pompy też bywają żle wyrególowane

wyjmijcie też wtryski i razem z pąpą oddać do sprawdzenia wiesz,dizel to prosta maszyna jak ,wszysko sprawdzone,zakładasz ustawiasz i ma śmigać

Ja wprawdzie nie miałem doczynienia z tym modelem silnika bmw,ale zasada działania,w każdym dizlu jest bardzo podobna,

Swego czasu zajmowałem sie dizlami i powiem Ci że nawet nowe koncówki wtryskiwaczy ze sklepu były wadliwe,niekiedy za 3 razem trafiałem na dobrą,niestety tak sie zdarza,

jak pisałem,ja bym wyjął wtryski i pompe i oddałbym do sprawdzena

Opublikowano

Witam, jesli zamowiles nowa pompe, to koniecznie tez trzeba wtryski sprawdzic, ja swoja regenerowalem, po zrobieniu, zle chodzil, wtryski musialem zregenerowac, dopiero po tym zabiegu zaczelo ladnie chodzil

U ciebie nie musi byc to ale dieslowiec mi powiedzial ze obowiazkowo jak sie robi pompe trzeba wtryski sprawdzic....