Skocz do zawartości

wymiana modulu check control -ETK numer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie

przymierzam sie do proby podmienienia modulu w mojej beemce, i tu mam pytanie do znawcow etk:

na moim module napisany jest numer 61.35-2942287,

a w etk pisza ze to czesc o numerze 61351388614

co jest z tym grane?

ten drugi numer bardziej by mi odpwiadal gdyz jesli wezme opcje parts use to mam caly szereg modeli, od piatki do siodemki skad moge wziac dawce, a tego mojego nie moge w etk w ogole znalezc. moze cos zle spisalem?

dla ulatwienia: etk diagram 61_0564, poz 3, taki z dwoma zlaczami, check control modul

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano

z numeracja czesto tak bywa.

Wynika to glownie z ewolucji czesci i nowe dostepne pozniej jako zamienne czesto maja inny nymer niz czesc fabryczna, a ma to miejsce szczegolnie w przypadku elementow elektronicznych.

Pytanie ktore pozostaje to po co go wymieniac ?

Pozdrawiam

Kamil

Pozdrawiam

Kamil

(...)trzeba wiedziec kiedy ze sceny zejsc

NIEPOKONANYM...(...)

Opublikowano

co w nim nawalilo?

ESD regelt, bremslicht elektrik, betriebe angelaitag -zapytam czy ktos wie co to jest (glownie to pierwsze)-a taki mi sie pojawia komunikat odkad kupilem to auto. pisalem o tym na forum, niestety nikt mi nie byl w stanie pomoc. przeszukujac niemiecko i angielskojezyczne fora dyskusyjne znalazlem rozwiazanie:

jesli wymiana czujnika stopu i zarowek hamulcow nic nie przyniesie, nalezy wymienic modul. sprawa podobno juz zbadana i opisana przez bmw, taka tam znaleziona fabrycznie usterka niewiele znaczaca ale denerwujaca.

ktos z naszych kolegow zapalencow z zagramanicy znalazal rozwiazanie, ktore i ja chce przerobic.mianowice przelutowac wadliwy rezystor w CCMie. teraz moge sobie na to pozwolic bo dzis bylem na skladnicy czesci i znalazlem za 100pln dokladnie taki sam modul o tych samych oznaczeniach, i dziala jak nalezy. wiec ze starym moge poeksperymentowac.

ja lubie miec wszystko ok w samochodzie, to moj taki bzik, wiec powoli dopieszczam go jak nalezy. ten komunikat mnie denerwowal, bo pojawial sie zawsze po odpaleniu silnika i powtornie objawial po zgaszeniu, wiec postanowielm ze go sie pozbede. i tak tez zrobilem

pzdr

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]