Skocz do zawartości

mały problem ze skrzynieą w IS-ie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie, posiadam bmw e36 coupe 92 rok Isa i od jakiegoś czasu zauważyłem ze czsami trójka przy szybszej zmianie biegów mi wchodzi z małym zgrzytem i rzadziej czwórka. musze zrobić taki ruch lewarkiem w odpowiednia strone aby weszła trójka normalnie, z tego co sie do tej pory dowiedziałem to może być synchronizator ale ja sam pewnoeści nie mam, może ktoś mogłby mi podpowiedzieć co i jak, czy da rade to naprawić, ewentualne koszty itd, bardzo prosze pomózcie z góry dziekuje za wszelkie odowiedzi...i pozdrawiam
witajcie tylnonapędowcy...
Opublikowano
Synchronizatory Ci powoli umieraja. Nie wiem jaki jest kosz synchronizatorow w BMW ale w innych autach to dosc droga sprawa. Lepiej bedzie jak znajdziesz nowa skrzynie i wymienisz. Koszt calej skrzyni to max 500zl.
Opublikowano

Tylko czy to jest pewne ze to te synchronizatory?? bo gościu mi mówił że same synchronizatory nie są aż tak drogie tylko że robocizna może przekroczyć koszt "nowej" skrzyni....

ale znowu kupie "nową" skrzynie i też nie wiem kiedy pójdą synchronizatory...

Opublikowano
Jak ktoś ci zacznie wymieniać synchronizatory i do tego jeszcze pewnie dojdą jakieś łożyska to koszt będzie sporawy, dużo taniej będzie zaryzykować z używaną skrzynią.
Opublikowano
Ja posiadam 318ti 98R w compact.Od momentu zakupu trojka w chodzi ze zgrzytem(powyzej 50km/h).Dowiadywalem sie w kilku warsztatach jaki jest koszt naprawy,we wszystkich mowili ze sie nie oplaca.Wyjecie skrzyni to koszt ok 200zl,czesci(synchronizator ok 500zl,moga byc potrzebne inne wtedy koszty rosna)do tego trzeba doliczyc koszt wymiany czesci,kolejne 200zl.A ja liczylem ze jak pare lat temu w cinquecento placilem 150,to teraz 500 starczy :jawdrop:.Obecnie sie przymierzam do zakupu uzywanej,ale najlepiej gdzies gdzie odrazu zamontuja- i wtedy 500 starczy spokojnie a bede mial pewnosc,ze wszystko bedzie dzialac.
Opublikowano
Aha czyli tak sie sprawy maja, nie pozostaje mi nic innego jak kupić taką skrzynie i po prostu ja sobie wymienić i tak trzeba zrobić. Dziekuje za rady i pozdrawiam serdecznie...