Skocz do zawartości

padło tylne zawieszenie.(POLSKIE DROGI)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Potrzebuje porady.

otóż, duzó śmigam swoja BiMką, niestety po polsce a wiadomo jakie poslkie drogi.stała się rzecz taka: jeżdżąc po tych dziurawych drogach rozklekotałem sobie tylne zawieszenie "z deczka".co dokładnie.

- strzelił prawy amortyzator w obniżonym zawiasie 40'( Bilstein), wpadłem w dziursko, duuuuże. i szlak trafił amortyzator,

- zauważyłem a raczej wysłuchałem że zaczyna mi coś z tyłu stuku-puku robic.. po oględzinach dokonanych we własnym zakresie okazało się że mam do wymiany poduszki tylnej belki.

I pytanie. albo dwa nawet..

Kto ma, sie zna, orientuje cenowo w amortyzatorkach...chciałbym bilsteina(sportowe) takie jak mam czy cos w podobie co by pasowało bo nie wiem jaki tam model siedzi.nie sprawdzałem.chodzi mi o sam tył 2 szt. bo jednego nie opłaca sie wymieniać.z allegro nie chce bo to badziew albo podróby i ceny wygórowane..GDZIE MOŻNA KUPIĆ OWE AMORKI(w zwykłym moto-shopie???), I JAKA ICH CENA.CZYM EWENTUALNIE MOŻNA JE ZASTĄPIĆ

- kolejne: czy dużo roboty z wymiana poduszek tylniej belki??jeszcze tego nie próbowałem robić.

DZIĘKUJE Z GÓRY ZA WSZELKIE ODPOWIEDZI I PORADY

POZDRAWIAM

Opublikowano

Hej!

A więc... amorki sportowe bilsteina w Twoim aucie to zapewne model b6, lub b8. Kosztują one około 300zł/szt, a znajdziesz je tu i ta firma wystawia się na allegro, więc nie wszystko tam to szrot ;) Bilsteiny możesz z powodzeniem zastąpić amortyzatorami Kayaba Ultra SR. Będę je u siebie niedługo zakładał i poinformuję o efektach i odczuciach.

Kup również poduszki tylnych amortyzatorów(30-90zł), bo na bank nadają się na śmieci - tu polecam Ci poduszki od m3 (mocowania są takie same od e30-do e46!) najlepiej od cabrio - najmocniejsze.

Co do tulei tylnej belki (50-100zł/szt), to robota jest niewdzięczna i mozolna. Samą tuleję można wyciągnąć poprzez rozwiercenie jej lub wypalenie.... mało estetyczne metody, ale przy braku ściągaczy bardzo skuteczne :)

Zajrzyj też tu

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
w takich przypadkach dzwonisz po policje oni robia protokol ze zdarzenia wraz ze zdjeciami o zglaszasz to do wydzialu drog i komunikacji i kasa zwrocona :D :D :D

hmmm.....zastanawiam sie czy nikt mi nie zwróci uwagi jak się zapytam czy jak upozoruje takie coś to też mi zwrócą kasę....tzn. stało się to niespełna 7 dni temu....dziura jest dalej, i tak myślę jakby sobie teraz :norty: tam podjechać..zadzwonic po panów policjantów..... :mrgreen: :mrgreen: myślę że nawet jak zrobią ekspertyże to i tak mogę wygrać..a w razie co powiem że widocznie sie dobił tylko na tej dziurze a że wcześniej sie rozwalił a że twardo i nisko to nie czułem tak bardzo tego....co wy na to>?

wielkie dzieki mattiss.szczerze to myślałem że cenowo trochę lżej..... a tu niespodzianka niezła...to jednak na tym allegro jest badziew skoro sprzedają połowę taniej.

Opublikowano

Podane przeze mnie ceny są w rozpiętości od średniej klasy zamiennika do ceny w ASO, także nie przerażaj się tak. Jedynie amorki są naprawdę drogie-drogie :)

Ale tak jak mówiłem KYB Ultra SR może być ciekawą alternatywą!

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

no mi właśnie o amorki chodziło......sorki nie napisałem że to o amorki.reszta to pikuś.

wczoraj jeszcze raz przeglądałem sobie to zawieszenie itd pojeździłem po dziurach i to tak jak mówiłeś: poduszki amortyzatorów. i co jeszcze..to one tak tłuką :jawdrop: ale swoją drogą tuleje przy belce też trzeba bedzie zrobić. :duh: poczytałem...roboty w kit...już siedoczekać nie mogę tego dnia hehe.

pzdr