Skocz do zawartości

Demontaż lusterka w BMW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich . Mam pytanie jak rozmontować lusterko boczne w BMW E36 sedan z 1997r? Chcialbym wymienic silniczek od el. szyby i wklad czyli samo lustro ale nie wiem jak je zdemontowac zeby czegos nie uszkodzic.
Opublikowano
zeby odkrecic cale lusterko od drzwi musisz zdjac trojkatna plastikowa zaslepke bedaca elementem tapicerki.sa tam sruby. ajesli chcesz wyjac same szklo-czyli wklad lusterka to przyda ci sie maly wkretak i troche cierpliwosci.( ochaczas zabki albo od gory albo od dolu -przesuwasz inaczej mowiac zaczep w ksztalcie okregu i wychodzi ci wklad)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam koledzy mam pytanie związane z lusterkami BMW E36 mianowicie mam uszkodzoną obudowe lewego lusterka.Doczytałem się na forum że aby ją zmienić to trzeba zdjąc plastikowy trójkąt.Aby dostać się do srub mocujących.Moje pytanie brzmi:Jak jest mocowany ten plastikowy trójkąt będący wewnątrz samochodu.Jak go zdemontować aby nie uszkodzić.Prosze o szybką i sensowną odpowiedż
Opublikowano
Podalaczam sie do tego postu. Wlasnie jakas mila pani prawie mnie taranujac pozbawila mnie prawego lusterka. A konkretnie szklo jest cale tylko jedna z tych lapek wychodzacych z mechanizmu sie zlamala no i oczywiscie trzeba wymienic caly mechanizm. Mam juz nowy z ASO i teraz zglupialem calkiem bo nie wiem jak mam to zmienic. Ma ktos moze jakas gotowa recepte. Szukalem szukajka ale nie znalazlem. Nie chce tego spaprac bo wydanie kolejnych 150PLN mi sie nie usmiecha.Dzieki
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Nie wiem czy w czyms pomoge, ale mysle ze zeby wymienic obudowe lusterka, czy zeby dostac sie do mechanizmu nie trzeba demontowac calego elementu. Wystarczy wyjac szklo lustra. Pare miesiecy temu ktos podpierniczyl mi wklady lusterek wiec mialem okazje sie temu przyjzec. Obudowa lusterka trzyma sie na 4 srubkach z tego co pamietam, wszytskie dostepne po wyjeciu szkla. Mechanizm tez jest jak na dloni. Sklo lustra wyjmuje sie na sile ale z wyczuciem. Proponuje nie lapac z obu stron jednoczesnie, tyko wyciagac z jednej strony - jest wieksza szpara, palce sie mieszcza. Wyglada to jak poradnik dla zlodzieja ;) Pozdrawiam
Opublikowano

Panowie. rzyby wyminic wklad lub silniczek itpo ni eprtzeba demnitowac lusterka wytraczy wujac szlko i odkreciek wklsad sterujacy lusterkiem. odlaczyc 2 kabeli i po zqawodach. przerabialem to jak czyscilem mechanizm caly. pius robota. nic nie da si epopsuc.

pozdr

Opublikowano
Dzieki za rade. No wlasnie szklo juz mam osobno bo je wyjalem po tym jak zawislo na dwoch kabelkach od grzania. Ale chyba juz wiem o co chodzi. :duh: Ono ma wejsc chyba na wcisk w ten okragly element, ktory jest razem z mechanizmem. Z tego co pamietam to taki sam okrag mam na wyjetym szkle. Teraz tylko przekladka mechanizmu, podpiac wszystko i wsinac szklo na miejsce. Mam racje? Poprawcie mnie jesli sie myle.
O Tempora! O Mores!