Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam

Jakie są objawy uszkodzonego drążka środkowego ?

Czekam na Wasze doświadczenia

Pozdro :D

Mario

Nie wiem jakie to objawy... ja miałem na nim chyba lekki luz - wymieniłem. Generalnie załatw sobie kanał i poproś by ktoś poruszał Ci delikatnie kierownicą w lewo i prawo a Ty "obmacaj" czy masz luz na przegubach tego drążka... ogólnie ten drążek powoduje luzy na kierownicy ale nie zbyt wierze że miałem jakieś większe luzy bo moim zdaniem przy dużych luzach auto powinno się źle prowadzić przy dużej prędkości.

Prawda jest taka że jak ktoś kto jeździ "normalnym samochodem" na co dzień wsiądzie do Twojego BMW i pojeździ po koleinach to jeśli masz szersze opony zacznie Ci mówić "ale masz luzy na kierownicy, tym autem nie da się jeździć, koła latają jak chcą..." ale to kompletnie nie prawda bo to po prostu szerokie opony nie wpasowują sie w koleiny.

Ja zrobiłem autem jakieś 15kkm, wymieniłem z przodu chyba wszystko od układu kier. i w koleinach dalej ciągnie.

Jeśli chodzi o luzy to mam taki prosty test:

Na postoju, na asfalcie, przy wyłączonym silniku ale odblokowanej kierownicy próbuje ruszyć prawe przednie koło lewo-prawo i jeśli rusza się kierownica to moim zdaniem wszystko jest ok. Jak się ma kanał można posprawdzać właśnie luzy na przegubach.

Aha i jak pojedziesz na stacje diagnostyczną to lepiej niech Ci gość pokaże gdzie są luzy a nie poda nazwy... bo z doświadczenia wiem że ci na stacjach często nie wiedzą jak się która część nazywa ;-)

Pozdrawiam

Opublikowano

witam

ja napiszę tak najprościej jak nie masz kanału to skręć kierownicą w prawo a potem w lewo niech ktoś porusza ci kierownica to mosza byc szybkie i krotkie ruchy a ty dotknij ręka siegniesz przy skconych kolach wyczyjesz czy juz drazek nadaje sie do wymiany

jak kupilem swoje auto to koncówki były w takim stanie ze nie trzeba bylo nawet dotykac :lol:

aha ja wymieniłem wszystkie koncówki wtedy ma sens wymiana

i nic więcej oprócz prawdziwej radochy z jazdy...