Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

mam pytanko dotyczace ASC: Normalnie po uruchomieniu sie nie swieci-czyli czuwa a w chwili zerwania przyczepności mruga a teraz gdy temperatura spadla do ok 0 st to nie mruga gdy buksuja kola ale czuje ze dziala. Czy wszystko jest ok? moze jest tak zeby nie mrugala non stop w zimie. Co sądzicie? A tak wogole to jak jest z ruszaniem w zimie bo przeciez na lodzie to chyba bedzie caly czas ASC spowalnialo moc? moja pierwsza zima z ASC wiec moze dlatego glupie pytanie.

pozdrawiam

Opublikowano
Pwinna się świecić w zimie ,latem ,jesieniom itd... non stop kiedy trakcja działa kontrolka się świeci / miga / jak nie to coś nie tak ale nie mam pojecia bo pierwszy raz słyszę o takim problemie
Opublikowano

Witam,

Najprosciej to podlaczyc pod kompa, w tedy moze wyjsc, ze cos jest nie tak. A czy inne kontrolki zachowuja sie podobnie? Bo jezeli tak to moze jest wina tak jak mowisz spadku temperatury i cos padlo na desce zegarow.

pozdr

Opublikowano

Powinna migać gdy tylko czujniki ABS odnotują uślizg kół - w standardowych warunkach, jeśli system jest włączony i sprawny, nie ma prawa się świecić cały czas. Ja osobiście nie spotkałem się jeszcze z sytuacją gdzie "czuję", że działa a kontrolka nie miga. Spotkałem się natomiast z sytuacją, w której czułem, że koła mają delikatny uślizg noszący wóz na boki, a ASC nie reagował (gołoledź, której w normalnej sytuacji drogowej nie widać - radzę zdecydowanie uważać w przypadku tylnego napędu i zaopatrzyć się w jak najlepsze zimówki, bo można ekspresowo zrobić sobie „kuku”, naprawdę).

W twoim przypadku udałbym się najpierw na odczyt ew. błędów jeśli sytuacja się powtarza.