Skocz do zawartości

Różnice w TD a TDS - jaki silnik wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów. Noszę się z zamiarem kupna BaWarki serii 3 e36. Samochód ten ma dla mnie posiadać 2 cechy: silniczek dieselka i klimatyzacje. I teraz moje pytanie. Rozglądam się już jakiś czas za takim autkiem i chcę kupić wersję 325. Tylko widzę że są wersje TD i TDS a czasem nawet i TDI - powiedzcie czym one się różnią i który silniczek byście polecali - niekoniecznie w wersji 2,5l. Liczę na waszą fachową radę :)
Opublikowano

Po pierwsze to użyj szukajki :search: bo różnica między TD a TDS już nie raz była opisywana,a o TDS i TD to akurat to forum to kopalnia wiedzy.

Co do wersji to nie ma i nigdy nie było żadnego TDI :duh:

2.5 TD to silnik M51 tak samo jak 2.5 TDS,jeden ma moc 115Hp,a drugi 143Hp,różnią się też tym że TDS ma intercooler a TD go nie ma,także nastawami pompy i turbo.Co do reszty fachowych porad to odsyłam znowu do szukajki,ale odrazu tak na szybko mogę Ci powiedzieć że znaleźć nie zajechanego TD/TDS to ze świeczką szukać,zwróc uwagę na to czy kopci bardzo na niebiesko(padnięta turbina) czy pali dobrze na ciepłym i na zimnym(ma palić za pierwszym strzałem inaczej oznacza posypaną pompę) czy szybko się nagrzewa i czy temperatura nie przekracza połowy skali nawet przy mocnym przyspieszaniu(oznaka walniętej głowicy,lub innych problemów z układem chłodzenia które tak czy inaczej prowadzą do uszkodzenia głowicy bądź uszczelki) czy autko ma kopa tzn. od około 1900-2000 obr powinno się czuć zdecydowane wyrywanie do przodu(oznaka znowu słabej już kondycji turbiny) i oczywiście wszystkie inne sprawy związane z kupnem samochodu,ale przestrzegam przed kupowaniem "okazji" bo w TD/TDS takowych nie ma nigdzie :!:a naprawt są sporo wyższe od tych w benzynowych wersjach BMW. Po za tym bardzo fajny silnik wystarczający żeby napędzić trójeczkę, w miarę oszczędny jak na 6 cylindrowego diesla :wink: No i jak pisałem wpisz w szukajce "TDS" lub "TD" i będzie duuużo tego,więc życzę miłego czytania(kup lepiej ze 2 browarki do tego bo będzie co czytać :mrgreen: )

http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg