Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam ponawiam temat bo troszke rzeczy już posprawdzałem. Silnik M30 3.0 na benzynie dusi się, jak się gwałtownie otworzy przepustnicę, to silnik na moment się dławi, auto ma instalacje LPG drugiej generacji z kompem. Kable ze świecami wymienione, wyczyściłem kopułkę rozdzielacza, palec ok tylko styki w kopułce mają rowki (nie wiem czy to normalne), odpięcie sondy nie zmienia sytuacji. Zdjecie miksera zwieksza moc ale auto ma nadal objawy duszenia sie przy starcie z wolnych obrotów. Auto generalnie nie przyspiesza tak jak powinno.
Opublikowano
masz objawy podobne jak umnie, w moim silnik (M30B30) winny jest przeplywomież uszkodzony po strzale gazu, wymieniam go w wtorek lub środe to wtedy dam znac czt zlikwidowal sie objaw
BMW 750i V12 E32 - Będziesz Mógł Więcej :)))
Opublikowano

Na 99% przepływka, wogóle ten system z klapowymi przepływomierzami przy LPG to niewypał.

przy byle boomie uszkadza klapę :(.

Ja już porzuciłem naprawy przepływki, jeżdże na LPG i olewam ;)

pozdro

Jak ktoś potrzebuje CZĘŚCI do:

e36 coupe sedan touring - wszystkie silniki.

e38 740iA M60.

Pisać śmiało ;)

Opublikowano
w ciągu kilku dni dwa razy strzelił, wtedy wymieniłem kable, acha i jest klapa antywystrzałowa, no i klapa przepływomierza chodzi normalnie i jest prosta.
Opublikowano

Objawy wskazują ewidentnie na przepływomierz, może jest uszkodzony ale nie klapa, a elektr. :?

- mój swego czasu poprzestawiał się jakimś cudem, później przez jakiś czas

było "druciarstwo" - rozłożony (wycięta plastikowa osłona) przpływomierz i ręczne regulacje

potencjometra, ale odradzam, lepiej wymienić szczególnie teraz,

wtedy jak to robiłem używki chodziły po 350-500zł, więc jeszcze było o co walczyć...

Oczywiście podobnie będzie przy przedmuchach, ale to oczywiście sprawdzone ?? ;)

Co do antyboom'a to też mam w 730, i dwa razy się już nie spisał - rozdymało przepływkę :mad2:

(jakieś 5000rpm i BOOM, tego już antyboom nie przerobił :D )

aha... :duh: jeszcze jest taka opcja że masz lekko rozregulowany i wystarczy

podregulować "pokrętadłem" (śruba na imbusa) w przepływomierzu, bez jakichś

mierników się tego pewnie nie robi, ale ja

przestawiałem i żyję ;) - metoda prób i błędów.

e38 740iA M60.

Pisać śmiało ;)

Opublikowano

a gdzie jest ta śruba ??

i czy jest ona czuła ż np. przekręcać o kilka stopni czy więcej, noi w którą stronę kręcić jeśi dawka jest za duża ??

Opublikowano
Wszystko sprawdzone, a luz zaworowy ktoś sprawdził i wyregulował?ten silniczek jest cholernie czuły na tym punkcie a przekonałem się o tym na własnym M30B30.(0,3 mm wlot i wylot).

W124 260E

W201 200E ex.

W126 260SE

W115 240D (250 M123) ex.

BMW 730i E32 ex.

Opublikowano

Powiem ci że dawno się tym bawiłem więc z kierunkami pewności nie mam,

ale chyba odkęcając się wzbogaca....

Od spodu przepływki masz okrągły otwór, potrzeba długiego imbusa, śruba jest na

głębokości ok. 10cm, jak będziesz go regulował na zamontowanym to musisz go obrócić

o 180st. ("dogórynogami" ;) ) bo przy przekręceniu o 90st.

będzie się oszukiwał, ciężar klapy będzie zmieniał ustawienie minimalnie.

A co do luzu zaworów - to raczej byłoby to samo na gazie, poza tym msiałby być rozregulowany

jakoś masakrycznie żeby nie reagować od razu na dodanie gazu.

Myślę że dla pewności wcześniej sprawdź jeszcze czy nie bierze powietrza bokiem,

czasem po strzałach wyskakuje mały przewodzik pod przepustnicą, łączący

grubą gumową rurę z kolektowem ssącym, może się poluzował - jakby spad to obrotów by wogóle nie trzymał,

więc pewnie byś od razu zauważył, ale może jest poluzowany.

powodzenia. pozdrawiam.

e38 740iA M60.

Pisać śmiało ;)