Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:mad2:

Jaka najmniejszą felgę blaszaną założy na zimę do BMW 328 E46 sedan `98 15 czy 16 cali ?

z góry dzieki za info :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No nie wiem Juma, nie był bym taki pewny.

Pamiętaj że e46 328 ma nieco większe tarcze hamulcowe i mocowania do zacisków, więc 15 mogą być za małe, aczkolwiek niekoniecznie.

Najlepiej przymierzyć w miarę możliwości.

Pozdrawiam

Opublikowano
Na 100% najmniejsza to 16' maiłem e46 328 i homologowane 2,8 jest na 16' , w sumnie to dla mnie osobiście dużej różnicy nie ma ale z serwisu mówił mi że jak np. w niemczech trafie psa helmuta to mi może dowód zatrzymać bo samochód nie porósza się na odpowiednim do tego modelu kół bo najmniejsze to 16' , a powiem Ci że p[rzejdziłęm 5 zim na 16 zimówkach GY UG GW3 i naprawde rewelacja , a we46 jak pamiętam zaciski i tarcze były taki same tylko wentylowane z tyłu i pompa była inna niz w pozostałych e46
Opublikowano

Cieszę się, że temat został wyjaśniony.

Cenna jest jedynie sprawdzona informacja.

Dla ścisłości dodam, że e46 328 ma trochę większe tarcze i mocowania zacisków (caliper carier), natomiast zaciski są te same co w e36 (mocniejszych) i jest to znany i tani mod do e36.

Opublikowano

Witam

Wdrzwiach(na slupku) od kierowcy powinna być nalepka z rozmiarami opon.I wątpie aby inne pasowały.Ja mam 330 d i tarcze hamulcowe 325 mm.Zeby założyć zimówkę potrzebuję do tych tarcz minimum 17''.

Opublikowano
Witam

Wdrzwiach(na slupku) od kierowcy powinna być nalepka z rozmiarami opon.I wątpie aby inne pasowały.Ja mam 330 d i tarcze hamulcowe 325 mm.Zeby założyć zimówkę potrzebuję do tych tarcz minimum 17''.

cos chyba przesadzasz

Opublikowano

Pytałem na forum kilku chłopaków i powiedzieli tylko 17''

Sam jednak nie sprawdzałem czy wejdą 16''.

jednak BMW rekomenduje 17''.

Wiesz cos więcej na ten temat napisz.

Opublikowano
Pytałem na forum kilku chłopaków i powiedzieli tylko 17''

Sam jednak nie sprawdzałem czy wejdą 16''.

jednak BMW rekomenduje 17''.

Wiesz cos więcej na ten temat napisz.

wes sprawdz tu....ja mam 320d 2000r i mam 15....http://www.opony.com/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie, nie wprowadzajcie zamieszania.

Do 3-litrówek E46 wchodzą tylko 17ki i więcej (wyjątkiem jest jedna felga 16tka ale jej nie dostniecie raczej w Polsce).

Do 328 wejdą pewnie 16tki. Jak ktoś wyżej napisał- na słupku drzwi kierowcy jest naklejka, wymieniająca rozmiary opon które wchodzą w danym modelu... Jak są wymienione tylko 16 i w góre to jasne że mniejsze nie pasują :duh: W instrukcji obsługi, jak ktoś ją posiada :roll2: , też jest informacja o oponach do danego silnika.....

pozdrawiam

Paweł