Skocz do zawartości

Gdzie znajde sygnał wstecznych z tyłu w Touringu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Założyłem uniwersalny czujnik cofania (taki co tylko pika bez głupawych wyświetlaczy) i chce podpiąć pod światła cofania, o ile w sedanie nie było by z tym problemów to w touringu światła wsteczne są w klapie, a kable wraz z zawiasami wchodzą gdzieś pod podsufitkę i nie wiem gdzie później wychodzą. Najchętniej podłączył bym się gdzieś w okolicy bagażnika, wie ktoś gdzie znajdę tam napięcie 12v od wstecznych?

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano

Witam

Temat był poruszany na forum.

Generalnie nie możesz brać wstecznego z żarówki bo moduł świateł cały czas testuje żarówkę nawet jak nie świeci. Czujniki cofania będą Ci działać cały czas niezależnie od włączonego wstecznego :(

Wsteczny można wziąć tylko z czujnika wstecznego w skrzyni manualnej.

W automacie info o wstecznym występuje wyłącznie w postaci cyfrowych pakietów na I/K-BUS.

Chyba, że znajdziesz takie czujniki cofania których centralka sobie poradzi ze szpilkami testującymi żarówki podczas nieświecenia wstecznego.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano

Odpowiadając na pytanie oryginalny sygnał PDC w touringu znajduje się w górnej części tylnego prawego nadkola pod półką tylnej prawej szyby bagażika-tej w której jest przycisk do otwierania prawego schowka.

Pozdrawiam

Magzyg

Opublikowano

A jest mozliwe zrobienie przelacznika sygnalu cofania?

Np, jak parkuje w nocy, to nie chce obudzic pol osiedla ;)

i wtedy przydaloby sie wylaczyc...

a w dzien to przydatne, bo jest mniejsze prawdopodobienstwo ze kogos przejedziemy z tylu, albo wpakuje sie w nas, bo slyszy i zwraca uwage...

Pozdrawiam
Opublikowano
Np, jak parkuje w nocy, to nie chce obudzic pol osiedla

i wtedy przydaloby sie wylaczyc...

Dlaczego masz pobudzić pół osiedla i musisz wyłączyć PDC, nie rozumiem?

Opublikowano

Chodzi mi o to, ze wlasnie w nocy, 'pikanie' na wstecznym chcialbym wylaczac, bo po co wtedy?

czy jest mozliwe zrobienie przelacznika, czy nie?

jak podejrzewam to jest zarowka z sygnalem cofania, czy tez jakis glosniczek?

rozjasnilem?;)

Pozdrawiam
Opublikowano
Chodzi mi o to, ze wlasnie w nocy, 'pikanie' na wstecznym chcialbym wylaczac, bo po co wtedy?

czy jest mozliwe zrobienie przelacznika, czy nie?

jak podejrzewam to jest zarowka z sygnalem cofania, czy tez jakis glosniczek?

rozjasnilem?;)

moj znajomy ma zarowke w vectrze ktora podczas cofania gra lambade......he he :norty:

i to na pół osiedla....

ale to chyba nie pdc....

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano
Wsteczny można wziąć tylko z czujnika wstecznego w skrzyni manualnej.

W automacie info o wstecznym występuje wyłącznie w postaci cyfrowych pakietów na I/K-BUS.

No właśnie mam automat więc mówisz że będzie problem z tym? :( A jak by zrobić prosty układzik na tranzystorze i małym przekazniku i podpiąć się pod kontrolkę R, która jest obok lewarka i zaświeca się po wybraniu wstecznego.

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano

Witam

Ano można z tranzystorkiem, sprawdź co jest na kablu biało/czarnym (kostka 6pinowa, ta z prawej, pin2) przy panelu z lampkami obok wajchy

:)

Można też próbować wziąć z wajchy ale tam położenie wajchy określone jest kombinacją stanów logicznych na czterech przewodach. Trzebaby dorobić logikę, z tą lampką rzeczywiście będzie łatwiej.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano
:duh:

Ale nie mówimy tu o piip, piip, które robią ciężarówki podczas cofania, żeby inni zwrócili uwagę. PDC piszczy w środku a nie na zewnątrz :)

Pozdrawiam

typer

Sie zle zrozumielismy :)

Wlasnie o to mi chodzilo zeby moc miec wybor odnosnie pory dnia, czy jestem ciezarowka czy nie ;)

Mozna cos z tym zrobic oprocz zmiany zarowki, czy nie?

Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Od 3 dni mam PDC w swoim touringu. PDC jest wypasiony do kosztował 80 PLN na allegro (Stig 30). Montaż banalnie prosty czyli ściągasz zderzak, wiercisz otwory w fabrycznie zaplanowanych miejscach (gdzie indziej się nie da w zasadzie), ciągniesz kable i BEZPROBLEMOWO podpinasz centralkę PDC do instalacji światła wstecznego. Wszytko działa jak fabryka kazała - tyle że za 80 zeta !

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.3card.net/download/1.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.3card.net/download/2.jpg

BMW E60 530d

Gdyby Bóg był za przednim napędem - wszyscy chodzilibyśmy na rękach ....