Skocz do zawartości

Vanos nie wlacza sie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam co moze byc przyczyna ze autko nie wlacza vanosa wtedy kiedy powinno czyli okolo 4000tys obrotow ,moze ktos wie prosze o rady dzieki
Opublikowano
witam co moze byc przyczyna ze autko nie wlacza vanosa wtedy kiedy powinno czyli okolo 4000tys obrotow ,moze ktos wie prosze o rady dzieki

a tak zastanawia mnie jak stwierdziles ze przy 4000tys nie wlacza się vanos ???

fakt on sie w tedy nie wlancza bo wlancza sie troszke wczesniej

glownie mozna poznac ze vanos jest siekniety jak go slychac albo pod reka czuc jak wali ci ten dekiel od vanosa

vanos moze nie chodzic bo sie poprostu wiesza , albo moze byc taka sytuacja ze jak miales auto zalane bardzo slabym olejem i potem wlales olej super to vanos sie rozszczelnij i nie bedzie chodzil

Opublikowano
  • Autor

Przegladajac forum roznie bylo napisane ze 2000tys.obrotow ze 4000 tys.chodzi mi o to ze jak go przyprowadzilem z niemiec to wszystko bylo git i ten wlasnie moment gdy wlaczal sie Vanos byl bardzo odczuwalny potem wymienilem olej na mobil 1 polsyntetyk no i jeszce to sie wlaczalo choc z czasem jakby coraz rzadziej i przewaznie na trasie tak przy predkosci okolo 120-130 km/h.Teraz sie juz nie wlacza ani na miescie ani w trasie i tak se mysle co jest male cisnienie oleju ze ten zawor sie nie otwiera badz jest zawieszony czy czojnik polozenia walu lub walka rozrzadu nie chalasuje inie stuka lancuszek nie dobija do obudowy nie wiem jak wytlumaczyc i co sprawdzic zeby to przywrocic do rzycia za uwagie z gory dzieki

pozdro

Opublikowano
  • Autor
92 rok sorka za ortografie a no i nie wiem na jakim oleju jezdzil w niemczech
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
hmm, a może po prostu nie masz Vanosa 2.0 24V były z Vanosem i bez, i z tego co mi sie wydaje to właśnie w 1992r wprowadzono, może masz auto z początku 1992 i po prostu go nie masz!
Opublikowano
  • Autor
grudzien 92
Opublikowano
  • Autor
grudzien 92

to skad ten kop przy okolo 120km/h do140km/h w tych granicach

Opublikowano

Silnik z vanosem

http://www.autopower.se/begagnatguiden/e36/bilder/m50b25vanos.jpg

Silnik bez vanosa

http://us1.webpublications.com.au/static/images/articles/i29/2948_2lo.jpg

Sprawdz u siebie i powiedz ktory typ masz :)

Kop nie jest uzalezniony od predkosci tylko od obrotow silnika. Najbardziej wyczuwalny vanos jest na biegu pierwszym i drugim.

Opublikowano
  • Autor
witam dzieki za zdjecia mam ten motor z zaznaczonym czerwonym kolkiem
Opublikowano
Kopa dostajesz nie od vanosa tylko z powodu zbliżania się do siebie krzywych momentu obr.i mocy w stosunku do obrotów-vanos(system zmiennych faz rozrządu)działa praktycznie w całym zakresie obrotów.
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano
  • Autor
Dzieki Stach jescze jakbys wiedzial jak naprawic tego kopa byl bym wdzieczny pozdrawiam
Opublikowano
Vanos byl w 320i od 93r.
BMW "Today, tomorrow, always"