Skocz do zawartości

E36 Dziwne zachowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam moje bmw 318i ok 3 miechow. Ogolnie jestem zadowolony. Instalacja gazowa sekwecyjna. Wszystko chodzi ladnie. Problem lezy po stronie zawieszenia, tak przynajmniej mi sie wydaje. Problem polega na tym ze jak jade to co chwile musze kontrowac samochod bo lata po drodze, Jak jade sam nie jst to tak mocno odczuwalne, ale jak mam komplet to nawet przy niższych predkosciach to czuje. Przegladalem juz forum sa podobne problemy ale brak konkretnej odpowiedzi.

Dzieki za pomoc

BMW "Today, tomorrow, always"
Opublikowano

Amortyzatory niekoniecznie-przy pelnym komplecie auto jest dociskane do podloza, wiec nie beda bily tak jak przy pustym aucie............

zdecydowanie uklad kierowniczy lub elementy zawieszenia( najbardzoej tuleje , sworznie)

Opublikowano
Możesz się pokusić o badanie zbieżności ale nie wiem czy to wiele pomoże -dobrze byłoby gdybyś wybrał się na badanie płyty podwozia - najprawdopodobniej twoje auto zaliczyło konkretnego dzwona z boku i płyta podwozia może być skrzywiona - wtedy żadne wymiany nie pomogą a i z ustawieniem zbieżności może być problem- ponoć są firmy które się zajmują badaniem płyty podwozia - samo badanie kosztuje około 500-600 złotych i prostowaniem jej -ale słyszałem, że koszt prostowania to około 2500-3000 zł - idzie zima -także musisz decyzję podjąć szybko-jeśli okaże się się że jest przestawione na płycie podwozia, a nie będziesz chciał tego podwozia prostować - to moja rada - sprzedaj auto jak najszybciej i poszukaj innej Betki. Ale decyzja należy do ciebie. Mam głęboką nadzieję że to tylko źle ustawiona zbieżność, ewentualnie amortyzatory do wymiany.
masqo
Opublikowano

Samochod nie wyglada jakby byl po dzwonie, chociaz wymienilem amory z tylu bo jeden byl krzywy. Generalnie jak bujne samochodem, to wyglada jakby caly chodzi, jak pobujam nim na boki. Jak puszcze kierownice to samochod jedzie prosto. Wszystkie szyby sa w oryginalne jak i lampy. LInia rowna nie widac zeby dostal jakiegos dzwona.

Pozdr,

Opublikowano

powiem ci tak..........badanie podwozia to badzo daleko idacy proces( kosztowny)

jesli jedzie prosto to zbierznosc jako tako jest Ok- kolejnym znakiem braku zbierznosci jest nierowne zbieranie opon.......

u ciebie zdecydowanie problem tkwi albo w elementach zawieszenia( takie jak sworznie tuleje , koncowki i drazki kierownicze jak i mozliwosc uszkodzenia maglownicy)

Opublikowano

Generalnie myslalem o maglownicy, najlepsze jest to ze jak bylem u mechanika i mial mi gruntownie sprawdzic auto to powiedzial ze wszystko ok :/

Pozdr

Opublikowano

Zapomnialem jeszcze napisac, ze musze lekko skrecic w prawo aby samochod jechal prosto, ale to pewnie kwestia przestawienia kierownicy. POprzednie opony byly starte mociej po zewnetrznej stronie ale rowniedobrze moglybyc zalozone "na sztuke"

Pozdr.