Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeoralem cale forum, ale nie moglem znalezc nigdzie jednoznacznej opinii n/t tego jaki jest optymalny rozmiar zimowek do E-39 528i '97.

Obecne letnie mam 235/45 R17 i sa malo komfortowe, wiec na zime na pewno bede wezsze. Pytanie tylko o ile. Standardowo w E-39 bylo chyba 225/55 R16. Czy taka zimowka jest ok, czy bedzie za duza. Sporo ludzi pisze o 205/55 R16. Nie ukrywam, ze chcialbym tez zeby autko sie prezentowalo w miare, a mam pewne obawy co do 205...

Napiszcie jakie macie oponki w swoich 5kach,

Dzieki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Uważam że powinieneś patrzeć raczej na bezpieczeństwo ,a nie na wygląd.Z tego co mi wiadomo to latem jeżeli rozmiar jest np.225/55/16 standartowo to zimą powinieneś założyć o rozmiar mniejsze czyli 215/55/16. Tak czy inaczej węższe opony zimą dają lepszą jazdę w dużym śniegu (lepiej pokonują głęboki śnieg) Ja w mojej mam orginalne stalowe felgi 15" oraz opony 205/65/15 i bardzo dobrze się jeżdzi na nich.A wygląd to zostawiam na 2 planie ,bo w końcu ile mamy tej zimy.
Opublikowano

Do 528 najmniejsze kolka jakie mozesz zalozyc to 205/65R15 94 Q/T/H.

Czyli to samo co ja do 520, wiec wertujac tematy/opinie specjalistów/test itp. wybralem SAVA 205/65 R 15 94 H. 270Zł/SZT.