Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Chciałbym się dowiedzieć jakie nawigacje(przenośnie) polecacie,chodzi mi o to aby mapa była szczegółowa czytelna i prosta w obsłudze.Jak kształtują się ceny przyzwoitych urządzeń?Co sądzicie o takich navi jak Garmin Nuvi 200 i Nokia 330?

Pozdrawiam

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hej. Ostatnio nonstop korzystam z przenosnych nawigacji - pracuje jako kierowca kat. C w anglii. Generalnie zauwazylem ze stosunkowo czesto sie myla (TomTom nie ma tej wady ale z NavManem juz gorzej) - tzn "pani przewodnik" mowi ze na radzie jedziemy np. prosto a na mapie pokazane jest ze pierwszy zjazd - czyli pierwsza w lewo itp. Druga sprawa to malo szczegolow, pewnie dlatego ze na malym wyswietlaczu nie da sie tyle tego upchnac. W swoim aucie mam Pionner'a AVIC-X1R i troszke to odbiega od takich przenosnych nawigacji. Oczywisie maja one duza zalete wlasnie dlatego ze mozna je w "5 minut" zainstalowac w innym aucia, duzo szybciej wczytuja mape niz w moim radiu. Natomiast jak widzialem malo ktora ma opcje ustalania trasy z wieloma punktami - nazwijmy to "przystankami". Moja nawi korzysta z glosnikow w samochodzie, wiec jak jade z muza na maksa to i tak uslysze wszystkie komendy, ale chyba te przenosne tez mozna podlaczyc pod audio w aucie. Inna wazna sprawa. Jadac po autostradach czesto trzeba zjechac na konkretny pas zeby pozostac na tej samej, ustalonej przez nawi, trasie. I tu dosc spory minus dla przenosnych nawi, bo one nie pokazuja ktorym pasem masz dokladnie jechac. Chodzi o to ze musisz sam zakumac na ktorym pasie zostac, a jadac szybko czasem nie jest to mozliwe. Pionnier nie dosc ze sugeruje konkretny pas jaki masz zajac to dodatkowo zawsze pokazuje numer drogi, ktora aktulanie jedziesz i tą na ktorą musisz wjechac. W pionnerze mam tez taka funkcje. Jak zblizam sie do jakiegokolwiek skrzyzowania pojawia sie jego dokladny rysunek, oczywiscie z zaznaczona droga dalszej jazdy i aktualna pozycja auta. W przenosnych nawi nie zauwazylem tego. Duzo by pisac. Wydaje mi sie ze mimo wszystko male nawi warte jest tych pieniedzy (w anglii taki np, TomTom juz od 150F). Jak masz jakies pytanie to pisz na priv. A osobiscie polecam Pionner AVIC-BT z wbudowanym dyskiem twardym, nie korzysta z plyty i tym samym laduje cala mape tak samo szybko jak i przenosne. Pozdro;)
Opublikowano

Używałem Auto Mapę 4.0 na Palmie ASUS A636N - pokrycie 99% dróg Polski, wszystko OK. Moja AM nie miałą jeszcze widoku 3d, ale teraz takowy jest w tej nowej wersji.

Palma sprzedałem, kupiłem Nokię N73, moduł GPS na bluetooth, wgrałem TomToma 6 coś tam ;-) , dograłem punkty POI i dźwięki fotoradarów i gra i buczy :D

Plusem takiego rozwiązania jest fakt, że navigację mam zawsze przy sobie (N73). Minusem - pokrycie Polski, które wynosi bodajże 47%. Ale suma summarum jestem bardzo zadowolony, bo naprawdę daje radę.

Jeszcze jedno - palm jest bardziej funkcjonalny niż samo "urządzenie" do nawigacji :wink:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti