Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mam problem. otoz musze wymienic olej i nie mam pojecia jaki byl no i oczywiscie nie mam mozliwosci sie dowiedziec, brak karty serwisowej. moj model to e34 2.0 '92. czy jest jakas mozliwosc ustalenia rodzaju oleju? jakos sprawdzic jakie oleje byly lane jeszcze w fabryce?. co proponujecie.

2. problem z gazem. czesto mi strzela na gazie przy gaszeniu silnika. leci smierdzacy dym, ale pozniej co dziwne normlanie odpala i nic sie nie dzieje. czasami tylko wywala mi przewod doplywu powietrza, ten oklejony tasma(w wiekszosci chyba aut), pozniej wkladam go z powrotem i lux. teraz gasze silnik poprzez wcisniecie przycisku przerzutu na benze, obroty padaja i wylacza sie normalnie, ale nie wiem czy to zdrowe..... swiece mam nowe. czlowieka ktory zakladal gaz tez nie znam:) prosze o rady. pzdr

Opublikowano

Witaj,

Ja miałem taki sam problem z olejem. Kupiłem auto i co najwyżej mogłem z fusów wywróżyć co tam jest zalane, bo bez laboratorium to raczej nie zgadniesz.

Moje autko miało 296 kkm przebiegu i wszyscy mechanicy mówili, żeby zalać mineralnym. Na forum za to znajdziesz informacje, że zalanie mineralnym to śmierć silnika (mam M50 z hydrauliką zaworową).

Zdecydowałem się na zmianę na półsyntetyk Shelll Helix 10w40. Zrobiłem od tego czasu 3,5 tyś km i muszę powiedzieć, że nie zauważyłem żadnych negatywnych konsekwencji.

Jedyne co zauważyłem to to, że kontrolka oleju gaśnie wolniej niż poprzednio (teraz 2-3 sekundy, a poprzednio praktycznie od razu, czyli chyba był mineralny).

Nie mam żadnych stuków zaworów, a auto praktycznie nie bierze oleju.

Myślę, że najważniejsze jest przeanalizowanie informacji innych użytkowników i znalezienie oleju o dobrych parametrach.

Tutaj masz link:

http://www.forumsamochodowe.pl/oleje/

Ja bym Ci polecił półsyntetyk o umiarkowanych właściwościach płuczących - jako minimum przy posiadaniu hydrauliki zaworowej.

Co do gazu to Ci nie pomogę, bo mam sekwencję, więc problem strzałów jest mi obcy.

/Pozdrawiam

Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano

Co do oleju to ja mam texaco 10w40 pół syntetyk przy przebiegu 310tyś i nie mam problemów, tak mi też doradzali na forum.

p.s. też mam gaz założony.

www.forumgsm.pl

O komórkach wiemy wszystko!!!