Skocz do zawartości

prosze o pomoc, problem z centralnym w e46

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam taki problem, kupiłem niedawno BMW e46 320D i mam problem z centralnym zamkiem. Gość od którego je kupiłem powiedział że wystarczy wymienić baterie w kluczyku ale jak to zrobiłem dalej nie reaguje. Elektryk powiedział mi że może tylko na skutek poprzedniej słabej baterii coś się zablokowało i wystarczy go zresetować…tylko jak. Jeśli ktoś wie jak rozwiązać ten problem to proszę o pomoc, z góry dzieki.

Pozatym mam jeszcze pytanie odnośnie spalania a konkretnie czy jeśli nie mam oryginalnego radia to średnie spalanie może być pokazywane na innym czy pozostaje tylko sugerować się ekonomizerem ??

Opublikowano
mialem coś podobnego w swojej bmw e-46 poprostu z czasem siadają przekazniki na module od centralnego,moduł schowany jest za schowkiem po stronie pasazera,elektronik mi wylutował stare przekaźniki i wstawił nowe i nie mamm teraz problemu z centralnym jesli o to ci chodzi,trzeba tylko wyczuc ktore przekaźniki siadają u mnie sa cztery ale wymieniłem tylko dwa,pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
wielkie dzieki za pomoc, napewno skorzystam z twojej rady i podpowiem elektrykowi co moze byc problemem
Opublikowano

Albo masz poprostu rozkodowany kluczyk i dlatego nie reaguje.Tutaj kolega ładnie opisał jak to zrobić.Trzymanko!!!

robard

Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 2:54 am Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Kodowanie kluczyka (inicjalizacja pilota) w przypadku, gdy wymiana baterii w kluczyku trwała dluzej niż 1 min - cop spowodowało rozkodowanie kluczyka- obowiązuje rownież przed użyciem nowego nadajnika (kiedy np. poprzedni miał usterkę):

1. Wsiąść iz amknąć drzwi kierowcy.

2. Kluczyk zapłonu obrócić w zamku w kierownicy na chwilę (maks.5sek) w polozenie "1" i z powrotem ustawić na "0".

3. Przycisk "1" pilota( na kluczyku z lewej strony pod przyciskiem głównym) nacisnąć i przytrzymać. Przycisk "2" (po prawej stronie poniżej przycisku głownego w kluczyku) nacisnąć krótko tzrykrotnie ( x 3) raz za razem w ciągu 10 sekund nie puszczając przy tym przycisku "1".

4. Puścić przycisk "1".

5. Centralne ryglowanie sygnalizuje ryglując i natychmiast odryglowując, że inicjalizacja pilota jest skuteczna.

W razie braku reakcji centralnego ryglowania trzeba ponownie przeprowadzić inicjalizacje pilota.

Jeżeli posiadacie inne kluczyki z pilotem (łącznie do 4 szt. do tego auta!!), trzeba je równiez inicjalizować, każdy w ciągu 30 sekund po poprzednim. Nie wolno przy tym poruszyć zamka kierownicy!!

Gdyby nic to nie dalo zwóćcie się do ASO.

PS> mam nadzieję, że pomoglem, tym którzy nie posiadają instrukcji w języku polskim, a tym którzy posiadaja udowodniłem, że nie potrafią czytać po polsku ze zrozumieniem (instrukcja obsługi BMW serii 5 str.140)

Życzę sukcesów

Opublikowano
A czy możesz konkretnie powiedzieć co z tym centralnym było nie tak ?
Opublikowano
  • Autor
a no konkretnie to jest nie tak to że po wymianie bateri w kluczyku gdy naciskam jakies jego przyciski to zapala sie czerwona dioda ale nic poza tym sie nie dzieje. Dopiero jutro bede mogl sprawdzić czy rady napisane przez Was zadziałają w moim przypadku ale i tak jeszcze raz dzieki za pomoc :)
Opublikowano

poprostu rozkodowany kluczyk

podaj emaila to wyślę ci scan wprogramowania kluczyka

Opublikowano
  • Autor
no to GRACUS7 moj e mail to [email protected] Jesli masz cos takiego i mozesz to wyslac to byl bym wdzieczny bo musze sie w koncu tym zajac ...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
mam BMW E46 2003r. nie działa mi centralny z pilota, a mam tylko jeden kluczyk. czy ktoś mi może powiedzieć jak go zakodować. Z góry wielkie dzięki.
Opublikowano
U mnie jest podobnie centralny przestał działać na kluczyk. Myślałem , że jest rozładowany ale ostatnio przejechałem jakieś 300km probowałem zestroić kluczyk i po tym zabiegu bezpośrednio po wyjęciu ze stacyjki mogę zamknąć i otworzyć chociaż jak wyjmuję to centralny sam nie sygnalizuje otwarcia i zamknięcia. Niestety potem już nie działa. Nie wiem co robić nastawiłem się już na wymianę kluczyka ale boję się, że to może być tez coś innego. Jak to sprawdzić?
Opublikowano
  • Autor

witam, jak juz pisalem wczesniej też miałem problem z centralnym sterowanym z pilota. Gość od ktorego kupiłem auto powiedzial ze jest to kwestia wymiany bateri jednak problemem nie byla bateria, tylko mały komputer znajdujacy sie w lewym tylnym słupku. U mnie konieczna byla jego wymiana, zrobilem to w serwisie bmw. Za sam komputer zaplacilem 300 zł ale juz wszystko dziala jak nalezy.

pozdrawiam

Opublikowano
ja miałem drugi kluczyk i wszystko było dobrze, tylko zgubiłem, więc to chyba nie będzie wina komputera, a baterii w tym modelu podobno się nie wymienia, ponieważ ładuje się będąc w stacyjce. Proszę o pomoc jak mam zakodować kluczyk.E46 2003r.
Opublikowano
Czy jest możliwość sprawdzenia co jest nie tak?
  • 6 lat później...
Opublikowano

witam,proszę o pomoc!!!!!! wymieniłem gumke w pilocie w bmw 318 e46 zaprogramowałem kluczyk i otwiera i zamyka drzwi ale nie odpala samochodu!!!! dodam ze mam zalozony tez autoalarm,proszę o pomoc co teraz zrobić.

ps:na zapasowym kluczyku zwykłym odpala bez problemu.Pomózcie!!!!!!