Skocz do zawartości

Sprowadzone auto. Jak to jest z rejestracja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jak to jest gdy sie sprowadzi auto i nie ma sie ochoty go rejestrowac od razu? Ktore oplaty trzeba zrobic zaraz po sprowadzeniu, a ktore mozna zrobic pozniej? Z tego co wiem to chyba akcyze od razu w urzedzie celnym, coś poza tym?
Opublikowano
Akcyzę koniecznie- najlepiej w ciągu 7dni od daty w umowie oraz załatw zwolnienie z VAT-u w skarbówce.Kiedy go zarejestrujesz ,to Twoja sprawa.Samochód moze przeciez wymagać napraw przed przeglądem.Pozdro!!!

no tak..tylko że do akcyzy musisz mieć przegląd...

żeby uniknąc tego... robisz... tak..

sprowadzasz i nie placasz nic... a masz czystą umowe... i potem klepiesz date...

albo..

sprowadzasz robisz przegląd albo odczytanie numerów ( to drugie lepsze jesli sporo zaniżasz akc) ... dajesz papierki do agencji( biorą od 100 - 200zł ) ... i czekasz...

samemu sie nie oplaca jezdzic bo to strata czasu... a kolejki spore...

Nie ma akcyzy ale jest jakiś tam podatek ekologiczny... ( czyli jest prawie to co było tylko inaczej) ... jakiś procent ( nie duży ... wychodzi góra 800zł ... przy aucie za 10 000 Euro... chyba ze wklepiesz cene normalna..to auto Cie wyjdzie dwa razy tyle..

dostajesz z UC papiery i dajesz do US zwolnienie z podatku Vat ... koszt 150zł .. i potem możesz go nigdy nie rejestrować...

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano

...no tak..tylko że do akcyzy musisz mieć przegląd...

Kurde co za głupie prawo w tej Polsce, bo inaczej nie da sie tego nazwac. Co akcyza ma wspolnego ze stanem technicznym auta? A jak np jest popsute i musze je naprawic zeby przeglad przeszlo, a termin placenia akcyzy wynosi 7 dni? :duh: Tak samo w skarbówce, placi sie zawsze okolo 150 zl z tego co pamietam, ale potrzebne im sa wszystkie dane, nawet przebieg auta, po ciula skarbowemu przebieg mojego auta i np typ nadwozia? co to zmienia skoro zawsze place tyle samo :duh: :mad2: :mad2: Juz 2 auta i 2 motory rejestrowalem i pamietam, że za kazdym razem sie nalatałem po całym miescie jak głupi.

Opublikowano
Akcyza istnieje w dalszym ciągu. 3,1% od WARTOŚCI W UMOWIE dla samochodów z silnikami do 2 litrów pojemności i 13,6% dla silników wiekszych.Jak napisałem wyżej masz 7 dni od DATY na umowie.Podatek ekologiczny to 500 zeta przy rejestracji.Tłumaczenie umowy mozna ominąć sporządzając ją w 2 językach-kupującego i sprzedającego jednocześnie.Niestety pozostałe "papiery"trza tłumaczyć,bo w wydziałach komunikacji jakos nie kumate.Do urzędu celnego nie trza tłumaczyć,bo tam kumate lub w najgorszym razie można zrobić tłumaczenie samemu.I to tyle plus opłaty rejestracyjne i przegląd.Miłej zabawy :cool2:
Opublikowano

...no tak..tylko że do akcyzy musisz mieć przegląd...

Kurde co za głupie prawo w tej Polsce, bo inaczej nie da sie tego nazwac. Co akcyza ma wspolnego ze stanem technicznym auta? A jak np jest popsute i musze je naprawic zeby przeglad przeszlo, a termin placenia akcyzy wynosi 7 dni? :duh:

dlatego nie musisz mieć przegladu! ! ! ... tylko wychodzi taniej go odrazu zrobić... jesli masz auto uszkodzone..lub pozoruejsz jego uszkdozenie to robisz opdczytanie numerów i to wystarcza do akcyzy i US ...

akcyza... to jzu nei ejst akcyza... prawnie nie może byc akcyzy i wystepuje pod inna nazwa... a podatek ekologiczny to nie 500zł... chopdzi CI chyba o opłatę recyclingową ... jeśli jzu tak trzymamy sie nazewnicta ;) ///

bądz co bądź ... UC i US trzeba załatwić ... potem można czekać z rejestracją ... i o to chodziło w tym temacie

Opublikowano

ja mam betke z niemiec i powiem tak...

kiedy auto bylo juz w polsce( a przyjechalo na wlasnych kolach)musielem wyjechac i nie bylo mnie 7miesiecy!!po powrocie blachy celne do garazu na sciane,mialem czysta umowe ktora sam wypisalem i bylo na niej 100euro!!na 1 przeglad wogole nie pojechalem wziolem przetlumaczone juz papiery i te niemieckie i do koleszki po 1 przeglad!! w celnym powiedzialem ze auto na lawecie przyjechalo babka tylko przyczepila sie o sume na umowie wiec przekreslilem i napisalem200euro jak babka w urzedzie to zobaczyla to malo brakowalo a by wybuchla :Dw skarbowym to samo a w wydziale komunikacji wogole o nic nie pytali!!JEST TYLKO JAKIES POLAMANE PRAWO O RECYKLINGU KTORE500PLN KOSZTUJE I TO MNIE NAJWIECEJ WYNIOSLO:P

I teraz sobie smigal elegancko po 3miescie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

...mimo staran otoczenia nie udało mu sie zmadrzec...BMW

http://allegro.pl/show_item.php?item=641252496

http://img.userbars.pl/80/15963.png

Opublikowano
Dobra dzieki wszystkim, za 4 godziny startuje do Austrii po e36 318i sedan :8) Jak wroce to sie pochwale co upolowałem, o ile upoluje :wink:
Opublikowano
ja mam betke z niemiec i powiem tak...

kiedy auto bylo juz w polsce( a przyjechalo na wlasnych kolach)musielem wyjechac i nie bylo mnie 7miesiecy!!po powrocie blachy celne do garazu na sciane,mialem czysta umowe ktora sam wypisalem i bylo na niej 100euro!!na 1 przeglad wogole nie pojechalem wziolem przetlumaczone juz papiery i te niemieckie i do koleszki po 1 przeglad!! w celnym powiedzialem ze auto na lawecie przyjechalo babka tylko przyczepila sie o sume na umowie wiec przekreslilem i napisalem200euro jak babka w urzedzie to zobaczyla to malo brakowalo a by wybuchla :Dw skarbowym to samo a w wydziale komunikacji wogole o nic nie pytali!!JEST TYLKO JAKIES POLAMANE PRAWO O RECYKLINGU KTORE500PLN KOSZTUJE I TO MNIE NAJWIECEJ WYNIOSLO:P

I teraz sobie smigal elegancko po 3miescie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

połamane...ale nie wiesz co to jest recycling.. to karta pojazdu w droższym i innym wydaniu...

karta pojazdu kosztowała 500zł ... ( totalna paranoja , jak to mzoe byc itp.. ludzie sie czepiali.. unia sie czepiała... ) to zniesli za ksiązkę 500zł ... a dołożyli podatek recyclingowy... a ksiązka juz kosztuje 75zł ... czyli było 500 ...narzekali.. jest 575 tylko ianczej ...

P o l s k a :duh:

Bieniu to powodzonka... oby byla gitesik

Opublikowano

zniesli za ksiązkę 500zł ... a dołożyli podatek recyclingowy... a ksiązka juz kosztuje 75zł ... czyli było 500 ...narzekali.. jest 575 tylko ianczej ...

...wiadmo!!!panstwo ciagnie jak moze od urzytkownikw samochodow i niby w wiekszosci wszystko idzie na drogi...teraz wlasnie buduja autostradeA1 i ciekawostka jest to ze oddali do uzytki 0,5km drogi!!gdzie jej reszts i gdzie sa te wydane po urzedach pieniadze.........

...mimo staran otoczenia nie udało mu sie zmadrzec...BMW

http://allegro.pl/show_item.php?item=641252496

http://img.userbars.pl/80/15963.png

Opublikowano
CHŁOPAKI POMOCY RAZ JESZCZE! Mam to auto juz w domu, tylko teraz niech mi ktos powie - skoro mam umowe daj my na to na siebie i zaplace akcyze na swoje nazwisko, ale nie chce auta jeszcze rejestrowac tylko chce go sprzedac, to potem jesli kots go chce kupic, to ja spisuje umowe miedzy mna a nowym wlascicielem i ten ktos zanosi do wydzialu dwie umowy? Czy jak? PILNIE PROSZE O POMOC, bo celny otwarty jest do 15:00, a dzis jest ostatni dzien na zaplacenie.
Opublikowano
w myśl ustawy posiadacz samochodu z sprowadzonego z za granicy ma obowiącek w ciągu 7 dni od daty przekroczenia granicy opłacić akcyzę. Data umowy kupna nie jest równoważną z data przekroczenia samochodu przez granicę Polski. Mogłes przeciez kupić samochód i za dwa miesiące go przyprowadzić. Tak naprawde nie jest to do sprawdzenia.