Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem nowym uzytkownikiem BMW 318i sedan 1996 r. Autko kupiłem parę dni temu, jeszcze nie zarejestrowane. Samochod jest w dobrym stanie, ladne wnetrze, silnik ok. Problem to olej na skrzyni biegow. Gdzies lelci, na razie nie udalo mi sie jeszcze zdiagnozowac gdzie. Mam w zwiazku z tym pytanie - czy jest jakas typowa awaria skrzyni, ktora powoduje gubienie oleju?? Ile moze kosztować naprawa??

Druga sprawa, to pod prawym swiatlem, za halogenem znajduje sie jakies urzadzonko w ksztalcie walca, z kilkoma przewodami/rurkami. To tez mi sie poci. Co to jest no i ile za naprawe?? Auto ma klimatronik jesli to wazne.

Z gory dzieki za pomoc!!

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

rozumiem, że skrzynia manualna..?? :)

zależy od tego z której części leci olej ze skrzyni...

jeśli od strony silnika to trzeba ją wyjąć i zmienic "zimeringi" - możliwe, ze leci z silnika a nie ze skrzyni..

jeśli po stronie wału to trzeba go odłączyć i wymienić zimering w skrzyni (to jest znacznie taniej - bo skrzyni się nie wyjmuje...)

jeśli leci spod miski olejowej (jest taka w manualnych skrzyniach??) to chyba najtaniej - uszczelka i nowy olej...

Co do tego czegoś po stronie pasażera pod reflektorem - to chyba jest tam parownik od klimatyzacji.. jeśli jest na nim olej to znaczy, ze klima "cieknie".. ale tutaj poczekałbym do momentu aż przestanie działać (bo może nie przestanie tylko ktos pobrudził olejem w tym miejscu)...

W klimie jest czujnik ciśnienia i jak ciśnienie spadnie (bo gaz wycieka) to klima się odłącza.. nic się nie popsuje na 100%... w układzie klimy jest także olej i jak są wycieki to właśnie widać olej a nie freon (czy jakiś inny R134 - bo to gazy i parują.. :) )

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)