Skocz do zawartości

nastawnik pompy a sterownik pompy-pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie....

W innim moim poscie pisalem o problemie z obrotami na jalowym, ten problem nadal jest tylko ze teraz auto czescie poprostu gasnie.

Koledzy pisali tam ze to pompa wtryskowa sie konczy... Bylem u mechanika i powiedzial mi ze to najprawdopodobniej sterownik pompy wtryskowej bo auto jezdzi normalnie, tylko problem ma z tymi obrotami na luzie(teraz juz odrazu gasnie).

I mam pytanie czy nastawnik dawki paliwa to jest to samo co sterownik pompy wtryskowej?? Bo znalazlem cos takiego na forum http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=40356&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=0db368195f3192b4f30b4f70f8deadb6 i pomyslalem ze jak sprobuje zrobic jak tam pisze to moze cos pomoze.

I mam takie drugie male pytanie.. jaka ja mam pompe wtryskowa starego typu czy nowego, mam e 34 525 tds 115km z 93 roku.

Bede bardzo wdzieczny za pomoc... :roll:

Opublikowano
Jezeli dobrze zrozumialem pytanie to sterownik pompy wtryskowej to jest komputer a nastawnik to gorna czesc pompy (elektronika pompy) z tym, ze niektorzy moga faktycznie nazywac to sterownikiem pompy
Opublikowano
Jezeli dobrze zrozumialem pytanie to sterownik pompy wtryskowej to jest komputer a nastawnik to gorna czesc pompy (elektronika pompy) z tym, ze niektorzy moga faktycznie nazywac to sterownikiem pompy

no ogolnie chodzi o to co steruje pompa/dawka palowa i obrotami zarazem.... ja mechanika zrozumielem ze chodzi o to na gorze pompy...

Opublikowano
to na górze to nastawnik, chciaz mi dzis w serwisie boscha przez telefon powiedzieli cos o "sterowniku kąta wtrysku"- mysle ze tu tez chodziło o nastawnik
Opublikowano

Nastawnik steruje bezposrednio praca pompy, on reguluje/odczytuje polozenie pierscienia bazowego, ktory zwalnia sekcje itp. (tak mi specjalista tlumaczyl), nie ma raczej innego urzadzenia sterujacego pompa i dawka (wystarczy pompe wtrysku przestawic doslownie o ciupinke i juz dawka bedzie inna). Reszta to komputer silnika DDE.

pozdr

Opublikowano

No właśnie, nastawnik steruje i kontroluje dawkę paliwa.

A co odpowiada za kąt wyprzedzenia wtrysku?

Rozumiem, że statycznie kąt wyprzedzenia wtrysku reguluje się położeniem pompy, ale on się przecież powinien zmieniać dynamicznie w zależności od dawki, obciążenia, obrotów.

Czy to jest realizowane czystko mechanicznie, czy też poprzez jakiś element sterowany z komputera (jest na przykład taki elektromagnes wkręcany w dolną część pompy)?

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano
Nastawnik steruje bezposrednio praca pompy, on reguluje/odczytuje polozenie pierscienia bazowego, ktory zwalnia sekcje itp. (tak mi specjalista tlumaczyl), nie ma raczej innego urzadzenia sterujacego pompa i dawka (wystarczy pompe wtrysku przestawic doslownie o ciupinke i juz dawka bedzie inna). Reszta to komputer silnika DDE.

pozdr

no wlasnie to jak zmienic ten kat..bo moze to jest przyczyna moich nieprzespanych nocy... obroty w aucie mam ok 700.

Opublikowano
A odbiegne nieco od tematu - kiedy ostatni raz zmieniales filtr paliwa??

Ja zmieniałem niedawno i też obroty falują , zmienić jeszcze raz :?: :D :?:

Nie ma tego złego co by mi dobrze nie wyszło!
Opublikowano
A odbiegne nieco od tematu - kiedy ostatni raz zmieniales filtr paliwa??

wczoraj zmieniem filtr i zalalem jakiegos co czysci niby do baku i ciut sie porawawilo.... auto zgaslo 3 razy na odcinku 10km przy wniskanu sprzegla i dojezdzaniu do swiatel, ale teraz jak juz nie gasnie i pracuje na jalowym co co kilka sekund jest takie walniecie ze czuc na budzie i widac po obrotach ale nie zawsze obroty skocza przy tym walnieciu....

:?: