Skocz do zawartości

325tds wysokie wolne obroty 1100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ma problem jak w tytule :

NA wolnych obrotach przy zimnym silniku przez dłuższy czas silnik utrzymuje 1100 obr. Dopiero po nagrzaniu tak przy 80-90 stopni schodzi do 1000 ob.

Dopiero jak nim pojeżdżę z 30 minut obroty schodzą do 650 obr. i tak trzyma już do końca.

W czym jest problem bo znajomy mechanik powiedział że to może być czujnik temperatury silnika, który podaje błędny odczyt do kompa i samochód jeździ na ssaniu.

Proszę o pomoc. :modlitwa:

Opublikowano

Spalnie ma na poziomie 7 do 8 litrów w cyklu mieszanym.

Dzisiaj odłączyłem czujnik temperatury (ten z czterma pinami w środku ) i obroyt się unormowały tylko wskaźnik temperatury nie ruszył.

Czy to znaczy że ten czujnik jest do wymiany . Bo po podłaczneiu go zpowrotem wskaźnik pokazuje już normalną temp. sinika tzn. dochodzido 90 stopni i wskakuje silnik na 1100 obrotów. :?:

Opublikowano

A i jeszcze jedno nie mam kabla z wtyczką podpiętego do czujnika temperatury powietrza w kolektorze dolotowym . CZy on wogule ten kabel gdzieś jest bo umnie go niema a szukałem dobrze.

Bo czujnik jest tylko wkręcony. Może on jest wykożystywany w inny wersjachśilnikowych :?:

Opublikowano
mam podobne auto 325 tds tournick 1999, tylko nie wiem gdzie ten czujnik jest, z checia bym ci pomogl, zobaczyl u siebie, jesli chcesz moge podejrzec u siebie tylko napisz dokladnie gdzie to jest.
Opublikowano

Odnośnie czujnika temperatury silnika :

Wymieniłem na nowy koszt to 65 zł od razu się polepszyło motor po odpaleniu wchodzi na 700 obr. i zaraz spada do 650 obr. Motor chodzi równo obroty nie falują. a wcześniej takie zjawisko zachodziło na ciepłym silniku.

Świece żarowe krócej się teraz żarzą a na ciepłym silniku w ogóle się nie załączają .

A i przy okazji wymiany tego czujnika wypłynęło trochę płynu chłodniczego i musiałem odpowietrzać układ, w tym celu motor trzymałem na 2000 tyś obr żeby pompa dobrze przepchała płyn i powietrze. Zrobiłem tak dlatego bo nagrzewnica nie puszczała ciepłego powietrza. teraz jest ok.

Pozdrawiam :dance: