Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

mam problem, od niedawna jestem posiadaczem 320d i chciałem wg wskazówek przeczyścić zawory od turbo i egr a tu podczas szukania zonk,

znalazłem ucięty wąż który idzie od takiego grzybka przymocowanego do chłodnicy po stronie korka od uzupełnienia płynu ,

poszukałem w etk i widzę ze na końcu powinien byc zawór

niestety nie wiem gdzie szukać tego zaworu i przede wszystkim nie wiem od czego on jest ?

chciałbym wrzucić zdjatko ale nie wiem jak

w każdym razie zawór ma nr 11 74 1 742 712 a ten grzybek to vacum box 17 32 7 785 060

link

http://bmwfans.info/original/E46/tou/320d-M47/ECE/L/N/2000/05/mg-17/ill-17_0142/

proszę o pomoc

Edytowane przez susel
Opublikowano

To jest zawór regulujący podciśnieniem, które zamyka żaluzje. Bez podciśnienia nie będziesz miał zamkniętej zaluzji. Nie wiem jak to sie bedzie miało zimą do dogrzania- czy nie bedziesz miał problemów. Całkiem możliwe ze nie jest obciety a spadł bo nie ma jakieś cudownej końcówki na tym wężyku tylko nasadzany jaet na taki plastikowy dzióbek. Z tego co pamiętam ten zawór jrst gdzieś koło tego od EGR okolice filtra oleju. Zajrzę dzisiaj pod maskę i Ci dokładnie powiem gdzie jest ten zawór.

Na zimnym silniku zaluzje powinny być zamknięte- generalnie prawie caly czas one sa zamknięte :)

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Witam szukaj na forum bylo tego duzo opisywane / ja czyscilem zaworki ale nie byly tak mocno zabrudzone/ mam e-46 z 2000r i jeszcze jedno czy wszyskie maja zaluzje bo ja nie widze nic takiego co jest pokazane na zdjeciu :?:
Opublikowano
:| Diesle e46 wszystkie mają żaluzje niestety auta po wypadkach robione są po najniższych kosztach i potem zawsze coś brakuje problem będzie zimą silnik o wiele dłużej będzie się nagrzewał co wiąże się z zużyciem paliwa pozdrawiam
Opublikowano
moj nie jest po wypadku ogladalem tu http://bmwfans.info/original/ i wychodzi ze jak jest wisko to nie ma zaluzji a jak elektryczny to jest zaluzja :!: ja mam wisko... %5B640%3A480%5Dhttp%3A//bmwfans.info/original/images/18792_p.pnghttp://bmwfans.info/original/E46/Lim/320d-M47/ECE/L/N/2000/10/mg-11/ill-11_2329/ popatrz na adres ...E-46 320d-M47
Opublikowano

Ktoś czegoś nie zrozumiał...moze ja :?:

wydaje mi sie ze kolega nie ma problemu z zaworem od EGRa a z przewodem idącym do grzybka koło zbiorniczka chłodnicy, czyli podciśnienie od zaluzji!

Jesli tak jest to ten wąż od grzybka przy chłodnicy idzie do zaworu umieszczonego pomiędzy zaworem od EGR-a a bagnetem oleju. Jest tam kostka elektryczna- taka wpinka a na spodzie jej jest miejsce na wyjscie tego węzyka które bezposrednio łaczy sie z owym grzybkiem.

Zgodnie z schematem załączonym chodzi o waz łączący 4 z 9. Ta kostka ma od dołu wejście. Trudny troszkę dostęp na nałożenie ale brak tego zaworu zauwazysz (ewentualny) bo sie duża dziura w tym miejscu zrobi.

Reasumując------- w połowie drogi miedzy elektrozaworkiem a bagnetem jest duza kostka a na jej spodzie własciwe miejsce dla jednego z końców wezyka.

Dodatkowo u mnie ten wezyk jaet przypiety do weza wspomagania na taki plastikowy dystansik, zeby nic luzem nie latało.

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

bardzo dziękuję i cieszy mnie to ze to tylko zawór do sterowania żaluzjami, bo już myślałem ze ktoś z powodu kosztów zrobił wszystko na przysłowiowego "kuroka"

z tego co mi wiadomo to miałem delikatnie muśnięty przód bo błotniki mam nieruszone (sprawdzałem lakier grubościomierzem elektronicznym) i chyba ktoś w takim razie musiał wymieniać chłodnicę i mu pomysłów zabrakło co i jak

a wężyk raczej nie mógł sie zsunąć bo jest ciachnięty pod kątem

jeszcze raz dzięki, jak będę miał w weekend czas to wezmę sie za rozkręcanie auta