Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chyba nadszedł już czas na regulacje zaworów w moim BMW. Od ostatniej zrobiłem nie całe 10.000 km ale mam wrażenie że spalanie delikatnie wzrosło, silnik pracuje troszeńkę mniej równo, na jałowym po rozgrzaniu nie pali mi 1,9 - 2,1 a 2,1 - 2,4.

Czy 10.000 km to dobry okres na regulacje zaworów?

Jak się do tego zabrać? Wiem jak zdjąć pokrywę zaworów, mam szczelinomierz, wiem że podczas regulacji można obracać silnikiem poprzez mocowanie wisca, zawory reguluje się chyba na sprężaniu (dobrze mówię?)

Tylko czy ktoś może rzucić mi fotka gdzie włożyć szczelinomierz i jakie mają być wartości wlotowych i wylotowych?

Pozdrawiam

Opublikowano
witam.ja w zeszłym tygodniu tez ustawiałem zawory z swojej 735.robił mi to dobry mechanik i nie robil tego ze szczelinomierzem tylko"na oko".ździwiło mnie to nie samowicie ale wszytko jest super.silnik pracuje rowno i spalanie jest ok.ostetni taki zabieg robilem 25tys km temu. a robil to tak ze na 5biegu ja pchal do przodu i do tylu wtedy sie otwieraly zawory.zdiwan metoda ale skuteczna bo jest robota zrobiona na przysłowiowa 5-tke

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

Przede wszystkim tłok musi być dokładnie w GMP bo inaczej nici z regulacji..BTW regulacja na ,,ucho'' ma ,,sens'' wtedy gdy są podrobione krzywki wałka rozrządu, koniki lub trzonki zaworowe.......Lepiej jak troszeczkę ,,cykają'' niż miały by sie wypalić. Polecam unieść jedno tylnie koło do góry i obracać nim na 5 biegu ( manual) lub kręcić śrubą na VISC-u.

P.S. 0,30 wlot/wylot na zimnym mierzone między trzonkiem zaworu a gładzią konika.

6 INLINE...

Quattro-Serwis Kraków, ul.Rzemieślnicza 20.

www.quattro-service.pl